Pavyzdinė blogoji Vengrija

Parlamento rinkimus Vengrijoje laimėjo dešinieji. Pirminiais duomenimis, premjero Viktoro Orbano partija „Fidesz” (Vengrijos pilietinė sąjunga) parlamente turės 133 vietas iš 199.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Apr 7, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:51 PM

Radikaliai dešinei atstovaujantis Sąjūdis už geresnę Vengriją, sutrumpintai vadinamas vengrišku „Jobbik” vardu, irgi įjos į parlamentą ant baltų arklių.

Ši partija gavo 21 vietų parlamente. Esamais duomenimis, “Jobbik” sąrašas pelnė apie 21 proc. balsų. Šiuo metu tai santykinai daugiausiai balsų gavusi kraštutinės dešinės partija Europos Sąjungoje. Lyginant tokias partijas visame žemyne, už Vengrijos Sąjūdį geriau pasirodė tik Šveicarijos liaudies partija, kuri 2007 m. surinko maždaug 30 proc. balsų.

Vos atėjęs į valdžią 2010 m. V.Orbanas įteisino Nacionalinės vienybės dieną – birželio 4-ją. Tądien 1920 m. Vengrija, jungtinės Austrijos-Vengrijos lygiateisė dalis, buvo priversta pasirašyti vadinamąją Trianono sutartį su Pirmąjį pasaulinį karą laimėjusiomis valstybėmis. Taika Vengrijai reiškė, kad šalis prarado du trečdalius teritorijos ir du trečdalius gyventojų. Apkapotoje valstybėje vengrai sudarė apie 90 proc. iš 7,6 mln. gyventojų, o virš 4 mln. vengrų tapo mažumomis kaimyninėse valstybėse (prieškarinėje Vengrijoje vengrai sudarė maždaug pusę gyventojų).

Vengrijos politiką išeivijoje gyvenančių tautiečių atžvilgiu kai kas laiko pavyzdine. Kita vertus, Vengrijos, kurioje tautinės mažumos sudaro vos 2 proc. gyventojų, liberalus tautinių mažumų įstatymas yra pavyzdys Lenkijos politikams, kada šie gina lenkų teises svetur.

2010 m. trys europarlamentarai iš Lenkijos ir vienas iš Vengrijos pasirašė pareiškimą „Dėl pagarbos tautinių mažumų teisėms Lietuvoje".

Lietuvos tautinės pakraipos politikų požiūris į Vengriją yra prieštaringus. Viena vertus, solidarizuojamasi su Vengrija, kada ši neva patiria ES spaudimą, kita vertus, pripažįstama, kad vengriško pavyzdžio politika išeivių atžvilgiu pavojinga, kada ją perima lenkai.

Po kovą Rusijos surengto referendumo Kryme „Jobbik” deputatas parlamente Mártonas Gyöngyösi pareiškė, jog balsavimas ten buvęs teisėtas. Pasak parlamentaro, Rusija ginanti visų Ukrainos tautinių mažumų teises – taip pat ir Užkarpatėje gyvenančių vengrų, o pati Vengrija gėdingai ignoruoja tautiečių reikalus Ukrainoje.

Vladimiras Putinas tapo pavyzdžiu ne vienam Europos tautininkui -- iš tų, kurių valstybių jis nesirengia draskyti artimiausiu metu.

"Laisvoji banga"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.