Referendumo dėl euro įvedimo kol kas nebus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atsisakė registruoti euroskeptikų iniciatyvą surengti Lietuvoje referendumą dėl euro įvedimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 7, 2014, 7:05 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:51 PM

Daugumai komisijos narių iškilo abejonė, ar tokia idėja neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai ir stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.

Siūlymui registruoti referendumo iniciatyvą pritarė tik 5 iš 14 VRK narių.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas referendumo iniciatorius informavo, kad jie šį sprendimą dar gali apskųsti teismui. Atrodo, tai ir ketinama padaryti.

Tautininkų sąjungai ir kitoms nedidelėms partijoms atstovavę referendumo šalininkai liko nepatenkinti tokiu teisininkų ir rinkimų organizatorių sprendimu. Pasipiktinę politikai grasino patys organizuoti referendumą, keikė jiems neįtikusius VRK narius.

Diskusijos, ar Lietuvoje gali būti rengiamas toks referendumas truko gerą valandą. Komisijos nariai įtikinėjo iniciatorius tobulinti savo paraiškos tekstą, nes dabartinė iniciatyva gali prieštarauti stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.

"Jūs gal siūlykite ne keisti konkrečius įstatymus, o užduokit paprastą klausimą, pavyzdžiui, ar nuo kitų metų šalyje galima įvesti eurą", - patarinėjo vienas komisijos narys. Tačiau euroskeptikai nenusileido.

Eurai litus Lietuvoje turėtų pakeisti kitais metais. Šio mėnesio pabaigoje turėtų paaiškėti, ar Lietuva atitinka visus įvesti eurą būtinus kriterijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.