Gavai užsakymą dirbti? Duok kyšį!

Tai, kad Lietuvoje įprasta gavus darbų užsakymą grąžinti dalį būsimo uždarbio, vakar patvirtinta Panevėžio teisme. Čia buvo atversta skandalinga viešbučio „Romantic“ remonto byla, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 8, 2014, 8:03 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:41 PM

Prieš teismą stojo viešbučio „Romantic“ vadovė 52 metų Dalia Kuklierienė.

Verslininkė kaltinama, kad iš statybos ir rekonstrukcijos darbus atlikusių bendrovių reikalavo sumokėti už tai, kad joms buvo sudarytos sąlygos laimėti darbų konkursus.

Teisiamoji nepripažino savo kaltės ir neigė, kad iš „Romantic“ viešbutyje darbus atlikusių bendrovių reikalavusi 10 procentų vadinamojo „otkato“, kuris sudarė 250 tūkstančių litų.

Pinigus ėmė įvairiose vietose

Triukšmas dėl „Romantic“ kilo po to, kai artėjant Europos vyrų krepšinio čempionatui buvo nuspręsta viešbutį rekonstruoti – tam tikslui buvo skirta pustrečio milijono litų iš Lietuvos krepšinio federacijos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos tyrėjai ir apskrities prokurorai išsiaiškino, kad ne visus šiuos pinigus „Romantic“ vadovė galėjo panaudoti viešbučio remontui.

Verslininkė buvo suplanavusi nemenką jų dalį įsidėti sau į kišenę. Tiesa, ne visa planuota suma galėjo papildyti D.Kuklierienės sąskaitą. Jai iš kelių bendrovių atstovų galimai atiteko per 100 tūkstančių litų.

Pinigus panevėžietė paimdavo susitikusi su verslininkais įvairiose vietose – degalinėse, Vilniaus senamiestyje ar tiesiog viešbutyje „Romantic“.

Reikalavimas šokiravo

Būdama pirkimų komisijos pirmininkė ir projektų vadovė, D.Kuklierienė viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos darbų generaliniu rangovu pasirinko bendrovę „Ignalinos statyba“.

Bendrovei buvo leista susirasti dar dvi statybos įmones, kurios sutiko fiktyviai dalyvauti konkurse, nurodydamos aukštesnes savo siūlomų paslaugų kainas.

Tokiu atveju konkursą laimėjo mažiausią kainą siūliusi „Ignalinos statyba“.

Teisme parodymus davęs buvęs „Ignalinos statybos“ generalinis direktorius Viktoras Markovas pasakojo, kad jį šokiravo D.Kuklierienės reikalavimas sumokėti 150 tūkstančių litų: „Ji pasakė: „Berniukai, iš jūsų priklauso 10 procentų atliekamų darbų vertės. Už tai, kad sunkmečiu gavote darbo.“ Man tai atrodė didžiulė suma.

D.Kuklierienė aiškino, kad ji yra skolinga žmonėms, kurie tvarko ES paramos dokumentus, kad reikia su jais atsiskaityti.“

Įgyvendino kitą planą

Buvęs direktorius išsamiai papasakojo, kaip iš savo asmeninių santaupų nusprendė D.Kuklierienei sumokėti 10 tūkstančių litų.

V.Markovas tvirtino, kad jam nereaguojant į viešbučio savininkės kyšio reikalavimą ėmė strigti atsiskaitymai už bendrovės atliktus darbus.

„Mes kovojome dėl beveik milijono, kurio D.Kuklierienė galėjo nesumokėti. Todėl nusprendėme jai duoti 10 tūkstančių ir sakyti, kad tai yra didesnių mokėjimų pradžia“, – sakė V.Markovas.

Jis susitiko su panevėžiete Vilniuje. Iš pradžių jie tarėsi, kad pinigai bus perduoti kavinėje.

Tačiau neradęs, kur pastatyti automobilio, verslininkas pasikvietė D.Kuklierienę į automobilį. Ji atėjo ir pasiėmė voką su kyšiu.

V.Markovo tvirtinimu, negavusi visos reikalaujamos sumos D.Kuklierienė įgyvendino savo planą B. Ji pareiškė pretenzijas dėl atliktų darbų kokybės – reikalavo ištaisyti tariamą broką, o paskui nesumokėjo „Ignalinos statybai“ apie 700 tūkstančių litų jos uždirbtų pinigų.

„Mūsų bendrovė, negavusi už darbą tokios didelės sumos, bankrutavo. Toks pat likimas ištiko ir kelias mūsų subrangovų įmones. Dėl šios verslininkės nukentėjo daug žmonių. Jiems nebuvo sumokėti pinigai, o darbuotojai liko be darbo“, – kalbėjo V.Markovas.

Jis tvirtino pats nusprendęs kreiptis į STT ir papasakoti visą tiesą.

Nors kyšių buvo reikalaujama 2010 metais, kai buvo atliekami viešbučio rekonstrukcijos darbai, į STT V.Markovas nuėjo tik praėjus keleriems metams.

Tai jis padarė tuomet, kai spaudoje pradėjo mirgėti informacija apie kitus D.Kuklierienės nešvarius darbelius.

Mokėjo ir kiti verslininkai

Bylos duomenimis, D.Kuklierienė pareikalavo 100 tūkstančių litų kyšio ir iš bendrovės „Jagritus“, tačiau gavo tik apie 15 tūkstančių litų.

Sudariusi sąlygas laimėti konkursą bendrovei „Hotel Technology Soliutions“ verslininkė iš jos direktoriaus pareikalavo sumokėti 59 tūkstančius litų. Tačiau jis nusiderėjo iki 49 tūkstančių.

Iš įmonės „Reservation Partner LT“ D.Kuklierienė irgi pareikalavo kyšio. Ji paprašė sumokėti 6579 eurus už vienos Latvijos bendrovės įrengtas elektronines spynas. Kėdainių rajone degalinėje D.Kuklierienei buvo įteikta 20 tūkstančių litų.

Visi kyšius davę ir apie tai tyrėjams papasakoję verslininkai yra atleisti nuo atsakomybės už įstatymų pažeidimą.

„Man kelia įtarimą šių verslininkų atleidimas nuo atsakomybės. Jeigu jie mokėjo, turėtų sėdėti teisiamųjų suole. Bet dabar jie nubėgo į STT – ir visi beveik tą pačią dieną.

Kodėl taip atsitiko, bandysiu išsiaiškinti bylos nagrinėjimo metu“, – sakė D.Kuklierienę ginantis advokatas Romualdas Mikliušas.

Panevėžietė teisiama ir Šiauliuose

* Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama dar viena byla, kurioje D.Kuklierienė kaltinama sukčiavimu.

* Teisiamųjų suole su Panevėžio verslininke sėdi ir bendrovės „Hidruonis“ vadovas Arvydas Kiškis.

* Jis kaltinamas tuo, kad padėjo D.Kuklierienei išplauti per 200 tūkstančių litų. Šie pinigai buvo sumokėti už tariamą viešbučio „Romantic“ remontą.

* Bylos duomenimis, už šią paslaugą A.Kiškiui D.Kuklierienė sumokėjo 54 tūkstančius litų už darbą, kuris nebuvo padarytas.

* Verslininkė kaltinama nesumokėjusi valstybei beveik 37 tūkstančių litų ir suklastojusi dokumentus. D.Kuklierienė ir šioje byloje nepripažįsta savo kaltės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.