Palanga apstulbo: rusas įžūliai užgrobė jos turtą

Palangos valdžia susidūrė su neregėtu patalpų užgrobimu. Savo namo dalį remontuojantis A.Mončio muziejaus pastato bendraturtis kaliningradietis Andrejus Vladimirovas užgrobė ir savivaldybės patalpas, kuriose pradėjo įrenginėti du butus.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Apr 10, 2014, 7:02 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:35 PM

Kurorto savivaldybei priklausančio A.Mončio muziejaus ekspozicijų salė be jokio projekto ir statybos leidimo pamažu virsta butais, o savavaliautojo negali sustabdyti nei statybos inspektoriai, nei Palangos valdžia, rašo „Lietuvos rytas“.

Su tokia situacija, kuri pajūryje jau lyginama su Krymo okupacija, susidūrė A.Mončio paramos fondas – šios organizacijos patalpas okupavo verslininkas iš Kaliningrado, jam priklausančioje pastato dalyje pradėjęs kapitalinį remontą.

Muziejui užmūrijo įėjimą

Kad kurorte netoli jūros esančiame Dailės muziejuje įsikūręs A.Mončio paramos fondas liko be 100 kvadratinių metrų ploto ekspozicijų salės, muziejaus vadovė Loreta Turauskaitė suprato dar pernai rudenį.

Vasarą pastato bendraturtis A.Vladimirovas pradėjo jam priklausančios namo dalies kapitalinį remontą, po kurio buvusios administracinės patalpos turi virsti butais.

Kapitalinio remonto projektas ir statybos leidimas buvo išduotas tik kaliningradiečiui priklausančioms patalpoms, kurios yra vieno aukšto flygelyje.

Toje pačioje namo dalyje yra ir savivaldybės patalpos, kuriomis naudojasi A.Mončio paramos fondas.

Projekte buvo numatyta, kad savo patalpas remontuojantis verslininkas iš Kaliningrado pakeis ir savivaldybės patalpų fasadą, o flygelį uždengs bendru stogu.

Prieš nuplėšdami senąjį stogą darbininkai užmūrijo įėjimą iš muziejaus į fondo patalpas. Tačiau kai stogas buvo perdengtas, įėjimas taip ir liko užmūrytas.

Į savo patalpas fondo atstovai nebegalėjo patekti ir iš lauko, nes fasade iškirtus aukštesnius langus buvo pakeistos durys.

Inspektoriai savivalės nemato

Netrukus L.Turauskaitė pastebėjo, kad vientisa erdvė yra suskaidyta pertvaromis, o patalpų viršuje formuojamas palėpinis aukštas.

Vėlyvą rudenį statybvietę apžiūrėjo savivaldybės iškviesti statybos priežiūros inspektoriai, kurie buvo informuoti apie A.Mončio fondo patalpose vykstančius savavališkus darbus.

Tačiau vasario pradžioje gautas Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus patikrinimo aktas pribloškė savivaldybės ir muziejaus vadovus.

Inspektoriai užfiksavo didesnes, nei numatyta projekte, fasado langų angas ir pažeidimus įvertino kaip neesminius.

Apie savavališkus statybos darbus savivaldybės patalpose, kurios net neįtrauktos į remonto projektą, – nė žodžio.

Palangos savivaldybės vadovų pokalbis su statybos darbams vadovaujančiu A.Vladimirovo įgaliotiniu klaipėdiečiu Vidmantu Maslausku situacijos nepakeitė.

Neteisėti darbai vykdomi toliau, o fondo atstovai negali patekti į užgrobtas patalpas.

Norėtų susitarti taikiai

V.Maslauskas prabilo apie tai, kad savivaldybė privalėtų kompensuoti už naują stogą virš savivaldybės patalpų.

Buvo minima, kad savivaldybės patalpų stogo dalis kainavusi 80 tūkst. litų, tačiau jokių sąskaitų nebuvo pateikta.

Viso flygelio uždengimas bendru stogu ir vientiso fasado remontas buvo išduoto darbų leidimo sąlyga. Jei už šiuos darbus ir priklausytų koks nors atlygis, reikia realių sąmatų, kiek jiems buvo išleista.

Savo kainą turi ir savivaldybei priklausančios patalpos, kurios yra vos keli šimtai metrų nuo jūros.

„Pastato bendraturčio elgesys sunkiai paaiškinamas. Iš pradžių jis savavališkai pertvarko svetimas patalpas taip, kaip nori, o po to prašo šiuos darbus suderinti ir dar reikalauja kompensacijų“, – kraipė galvą Palangos savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Svajūnas Bradūnas.

„Dabar su pastato bendraturčio atstovais sprendžiame, kaip būtų galima teisėtai atkurti buvusią situaciją.

Statytojai siūlosi suremontuoti likusią muziejaus pastato dalį mainais už užgrobtas patalpas. Tačiau savivaldybė patalpų atiduoti neketina. Pagaliau joms privatizuoti reikėtų skelbti aukcioną“, – teigė savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Nors susitikimai su bendraturčio atstovais vyksta jau keli mėnesiai, jokių poslinkių nematyti.

Savivaldybė nedrįsta net išgriauti statybininkų užmūryto įėjimo į fondo patalpas. A.Kilijonienės teigimu, tai padaryti turi tie, kurie įėjimą užmūrijo.

Apie savivalę nieko nežino?

„Aš nieko apie tai nežinau. Dėl visko kreipkitės į savivaldybę“, – atšovė apie užgrobtas savivaldybės patalpas paklaustas kaliningradiečio atstovas V.Maslauskas.

Apie tai, kad svetimose patalpose be projekto ir leidimo įrenginėjami du butai, nieko nežinantis tvirtino ir pats pastato bendraturtis Kaliningrado verslininkas A.Vladimirovas.

„Tie savivaldybės žaidimai jau darosi įtartini. Jei plėšikas atima turtą, kreipiamasi į prokuratūrą ir policiją, o ne bandoma aiškinti, ar jis turėjo teisę tai padaryti“, – pykčio neslėpė be patalpų likusio A.Mončio paramos fondo valdybos pirmininkas Petras Mickus.

Su juo susitikęs V.Maslauskas aiškino, kad su savivaldybe viskas yra sutarta, bet vienintelis fondas viskam trukdąs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio