Galų gale ir pati keisčiausia Vilniaus aikštė sulaukė dėmesio

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 12, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:17 PM

Pagaliau savivaldybė susiprotėjo ir ryžosi spręsti Olandų žiedo eismo problemas. O paskui, kai vietoj žiedo atsiras sankryža, gal liks pinigų ir Jono Pauliaus II vardu pavadintus šunparkį bei automobilių stovėjimo aikštelę normalia aikšte paversti ir taip pagerbti popiežiaus atminimą.

Juokas pro ašaras. Ir pirmiausia dėl paties žiedo. Vyresni vilniečiai dar prisimena, kaip sovietmečiu šalia statant Žirmūnų tiltą buvo supiltas pylimas. Tereikėjo jį dar kiek paaukštinti, įrengti estakadą, ir eismo problemos būtų buvusios išspręstos visiems laikams.

Bet net sovietiniai miesto planuotojai buvo dievobaimingesni už šiuolaikinius. Jie stojo piestu prieš estakadą, kuri būtų užstojusi vėlyvojo baroko perlu vadinamą Šv.apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią.

Augant automobilių skaičiui, per piką prie žiedo nusidriekia eilės. Ekspertai suskaičiavo, kad įvažiavimas ir išvažiavimas iš žiedo dabar užtrunka vidutiniškai 8 minutes.

Anot specialistų, atlikus rekonstrukciją transporto priemonių judėjimas didėtų ir jos sankryžą įveiktų per 2,9 minutės. Be to, bus padidintas ir pralaidumas. Pasirodo, keturšalė šviesoforais reguliuojama sankryža, kurią ir planuojama įrengti atlikus žiedo rekonstrukcija, yra pusantro karto pralaidesnė už žiedinę, reguliuojamą kelio ženklais.

Čia jau ir jaunesni vilniečiai prisimena, kad Olandų gatvės žiedas prieš penkerius metus buvo prismaigstytas šviesoforų. Šviesoforai, pamirksėję geltonomis akimis, po kurio laiko iš žiedo dingo.

Bet sunku rasti vilnietį, kuris būtų matęs tuos šviesoforus veikiančius. Nes juos įrengus padėtis dar labiau pablogėjo. Eismo tvarkytojai pakeitė ir žymėjimą ant asfalto, dėl to žiede pasipylė nedidelės avarijos.

Mat žymėjimas buvo pritaikytas šviesoforais reguliuojamai sankryžai. Tačiau tokia ši žiedinė sankryža taip ir netapo.

Miesto planuotojai lyg tarp kitko užsimena, kad nelaimingą žiedą pavertus sankryža ir išsprendus eismo problemas ateis laikas ir Jono Pauliaus II aikštei.

Pasaulyje jau yra daugybė paminklų, aikščių popiežiui. Tik Vilnius vis tūpčioja ir automobilių stovėjimo aikštelę prie bažnyčios liežuvis neapsiverčia pavadinti aikšte popiežiaus vizitui 1993 metais atminti.

Prabėgus daugiau nei dvidešimčiai metų Vilnius dar svarsto, kaip įrengęs sankryžą sutvarkys viešąją erdvę, atitinkančią baroko stilių, galbūt atkurs XIX amžiaus viduryje šalia bažnyčios stovėjusią koplyčią ir net įrengs Jonui Pauliui II skirtą paminklą.

Tai gali būti skulptūra arba stela. Tam savivaldybė ketina skelbti konkursą, kur menininkai galės teikti savo pasiūlymus.

Kartus Lukiškių aikštės pavyzdys liudija, kad konkursai vyksta dešimtmečius. Tad rekordais mėgstančiame pasigirti Vilniuje bus dar vienas. Bet apie jį tikrai niekas nenorės užsiminti.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.