Kaliniams planuojama uždrausti dalyvauti rinkimuose

Teisingumo ministerija sugalvojo, kaip papildomai nubausti kalinius – uždrausti jiems dalyvauti rinkimuose. Per artėjančius prezidento rinkimus nuteistieji galės balsuoti, nes įstatymo pataisos dar tik rengiamos. Teisės balsuoti, jeigu tam bus pritarta, netektų už sunkius nusikaltimus bausmę atliekantys asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2014, 6:18 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:23 PM

Tokių Lietuvoje yra apie tris tūkstančius. Nuteistieji mano, kad šitaip bus pažeidžiamos jų teisės ir graso teismais, praneša „Lietuvos ryto" televizija.

Marijampolės pataisos namuose per Seimo rinkimus didelė dalis kalinių balsavo už slaptame įraše minimą partiją. Įstaigos administracija sako, kad oficialių pažeidimų nebuvo užfiksuota. Kaliniai taip pat tvirtina, kad jiems niekas įtakos nedarė.

Teisingumo ministerija siūlo iš dalies kalinių atimti teisę dalyvauti rinkimuose. Tačiau sako, balsų pirkimo prevencija nėra pagrindinė tokio sprendimo priežastis. Esą svarbiausia – papildoma bausmė nuteistiesiems. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigia, kad teisė balsuoti būtų atimta iš sunkius nusikaltimus padariusių asmenų. Tokių Lietuvos kalėjimuose yra apie 3 tūkstančius.

Išgirdę apie planuojamą draudimą Marijampolės pataisos namų nuteistieji prakalbo apie pažeidžiamas žmogaus teises. Čia kalintys vyrai per visus rinkimus yra gana aktyvūs. Iš maždaug 1000 balsuoja daugiau nei pusė. Jeigu balsuoti jiems bus uždrausta, jie teisybės žada ieškoti teismuose.

Teisės balsuoti kaliniai neturi Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, kai kuriose Amerikos valstijose. Teisingumo ministerija sako, kad uždrausdami dalyvauti rinkimuose žmogaus teisių nepažeistų. Jeigu įstatymo pataisoms būtų pritarta, kaliniai iš rinkimų būtų išbraukti per Seimo rinkimus po poros metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.