Prokurorai nusitaikė į R.Palaičio piniginę

200 tūkstančių litų. Tiek už neteisėtą Valstybės tarnybos departamento direktoriaus Osvaldo Šarmavičiaus atleidimą iš tuomečio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio siekia prisiteisti valstybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2014-04-15 06:50, atnaujinta 2018-02-14 16:15

Vakar Klaipėdos apygardos teisme turėjo būti atversta civilinė byla, kurioje gindama pažeistą viešąjį interesą ieškinį R.Palaičiui pateikė Generalinė prokuratūra, rašo „Lietuvos rytas“.

Buvusio ministro advokatė Snieguolė Šermukšnytė suabejojo, ar šios bylos neturėtų nagrinėti Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

Iškilus neaiškumui, Klaipėdos apygardos teismo teisėja Rimvida Zubernienė nusprendė išaiškinimo kreiptis į specialiąją teisingumo kolegiją.

Tokių bylų dar nebuvo

Anot teisėjos, tokių bylų Lietuvoje dar nėra buvę, todėl tai išsiaiškinus bus formuojama teisminė praktika: „Vėliau paaiškėjus, kad Klaipėdos apygardos teismas negalėjo nagrinėti šio ieškinio, būtų panaikintas bet koks sprendimas.“

Tačiau teisėja nėra įsitikinusi, kad valstybei pavyks prisiteisti iš R.Palaičio patirtą žalą, nes įstatymai kol kas nenumato materialinės ministrų atsakomybės už savo sprendimus.

Teismas grąžino į pareigas

Iš R.Palaičio siekiama prisiteisti tokią sumą, kuri dėl neteisėto buvusio ministro įsakymo buvo sumokėta iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Valstybės kontrolė nustatė, kad neteisėtas valstybės tarnautojo atleidimas šalies biudžetui kainavo kiek daugiau negu 200 tūkst. litų.

Valstybės tarnybos departamento vadovas O.Šarmavičius buvo atleistas prieš ketverius metus.

R.Palaitis teigė, jog taip buvo pasielgta todėl, kad valstybės tarnautojas blogai dirbęs ir nepaklusęs nurodymams. Be to, jis darbo metu dėstytojavo vienoje aukštojoje mokykloje.

Tačiau visų instancijų teismai nustatė, kad O.Šarmavičius buvo atleistas neteisėtai, ir jį grąžino į pareigas.

Be apmokėjimo už priverstines pravaikštas, Valstybės departamento direktoriui vien priteista kompensacija siekė 130 tūkst. litų.

Ieškinys kelia nuostabą

Teismui pateiktas Generalinės prokuratūros ieškinys pačiam R.Palaičiui kelia nuostabą.

„Keista, kad teisingumą bandoma vykdyti pasirinktinai. Praėjus tiek laiko pinigus norima susigrąžinti būtent dėl mano sprendimo.

Prieš tai juk yra buvęs ne vienas atvejis, kai dėl neteisėtais pripažįstamų atleidimų teismų sprendimais valstybė yra išmokėjusi gerokai didesnes kompensacijas“, – teigė R.Palaitis.

Anot buvusio ministro, viešąjį interesą ginančiai prokurorei iš pradžių reikėtų pasižvalgyti pačioje Generalinėje prokuratūroje, kurioje teismai į pareigas vieną po kito grąžina dėl reorganizacijos atleistus prokurorus, o jiems už tai kompensuojama iš valstybės biudžeto.

R.Palaitis prisiminė ir socialinės apsaugos ir darbo ministru dirbusio dabartinio Seimo nario Rimanto Jono Dagio neteisėtu pripažintą Darbo biržos vadovo atleidimą. Pastarajam buvo išmokėta dar didesnė kompensacija nei O.Šarmavičiui.

Gali sulaukti ir daugiau ieškinių

* Dėl neteisėto atleidimo O.Šarmavičiui išmokėtos kompensacijos ieškinys R.Palaičiui gali būti ne vienintelis.

* Dėl neva netinkamai atliekamų pareigų tuometis vidaus reikalų ministras R.Palaitis prieš pustrečių metų yra atleidęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovą Vitalijų Gailių bei jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

* Abiem atvejais teismai nustatė, kad jie buvo atleisti neteisėtai, ir nurodė iš valstybės biudžeto išmokėti šimtatūkstantines sumas.

* Vien V.Gailiui buvo priteista beveik 140 tūkst. litų. Po teismo sprendimo dabartinis Seimo narys teigė sieksiantis, kad jam išmokėtus pinigus valstybei grąžintų jį atleidęs R.Palaitis.

* Ar toks ieškinys pasieks teismą, prokurorai dar nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.