Priešnuodis sielos nerimui ir baimei – Velykų paslaptis

Karo grėsmė Ukrainoje, balandį padidėjęs savižudybių skaičius, dėl nusilpusio imuniteto prastėjanti žmonių sveikata. Atrodo, pasaulyje su kiekviena diena mažėja vilties. Bet ar tikrai?

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 20, 2014, 9:33 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:53 PM

Katalikų bažnyčios dvasininkas, jauniausias šalies vyskupas Genadijus Linas Vodopjanovas siūlo tamsių įvykių fone įžiūrėti  šv.Velykų paslaptį. Jis sako, kad šioje šventėje slypi atsakymai į visus klausimus.

Telšių vyskupo įsitikinimu, Velykos gali tapti priešnuodžiu, įveiksiančiu neviltį ir baimę, jei tik to panorėsime.

– Ukrainos žmonės su nerimu laukia kuo viskas baigsis. Kaip patartumėte elgtis tokioje situacijoje, kaip nusiraminti, kur ieškoti vilties?

– Ukraina išgyvena sunkų laikotarpį. Mums reikėtų nepulti į paniką, neviltį, stipriai nereaguoti. Reikėtų maldos. Be maldos neįsivaizduoju, kad kas nors būtų išspręsta.

Švenčiame Velykas. Prisikėlęs Viešpats duos savo šviesos, taikos dvasios. Kai Jėzus prisikėlė, jis pasakė: „Ramybė jums.“

Kas yra Velykos? Kristaus prisikėlimas, Jo pergalė per kančią ir kryžių. Jis savimi nugalėjo tai, kas tamsu.

– Kalbate tikintiems žmonėms. O ką daryti netikintiems?

– Viltis teikiama kiekvienam žmogui – ir tikinčiam, ir netikinčiam. Netikintiems siūlau pasitikėti.

Pasitikėti yra labai sunku. Mes norime patyrinėti, apčiuopti, pamatyti, norime įsitikinti. Evangelijoje randame sakant: „Būkite kaip vaikai.“ Vaikas nesirūpina, ką ir kada jis valgys, neklausia, kada mama virs, ką patieks. Jis žino, kai ateis laikas valgyti, jis gaus valgyti. Toks pasitikėjimas ir su Dievu turėtų būti.

Kartais bijome, norime apsidraudimo, garantijos. Bet pabandykime pabūti vaiko dvasioje. Esate mylimas vaikas.

Paveskite visus rūpesčius dangiškajam Tėvui, nes jis jumis rūpinasi, nori žinoti jūsų reikalus. Tėvui pavesti siūlau visus gyvenimo momentus.

- Balandis – sudėtingas pavasario mėnuo. Pernai balandį nusižudė aktorius V.Šapranauskas. Šį – vyras nusišovė bažnyčioje per šv.mišias. Žmonės patiria neviltį ir nežino, ką daryti. Ką patartumėte tiems, kurie nemato kitos išeities, tik savižudybę? Kaip nesileisti suvedžiojamiems nevilties?

Savižudybės – skaudūs įvykiai, jos kelia daug klausimų. Balandis čia nekaltas. Susideda daug įvairių priežasčių.

Sergantiems reikalinga pagalba, būtinos specialistų konsultacijos. Šie skaudūs atvejai negali užgožti gyvenimo.

Labai svarbus Dievo žodžio skaitymas. Jo klausymasis teikia šviesą. Apaštalai buvo nusivylę po Kristaus mirties, bet kai prisikėlęs Jėzus su jais susitiko, kalbėjo, laužė duoną, mokinių akys atsivėrė, jie įtikėjo. Taip ir mes – kai skaitome Bibliją, atsiveria mūsų akys.

Žmogus, galvojantis apie savižudybę, bažnyčioje tikrai rastų atsakymą į savo klausimus. Jam reikia tikėjimo. Išsigelbėjimas ir yra tikėjimas Kristumi. Kristus sakė: „Kas tiki mane, nebevaikščios tamsybėje.“

Ir susidūrę su savižudybe turime išlikti Kristaus viltyje, matyti įvykius Jo šviesoje.

– Ko palinkėtumėte mums visiems šv.Velykų proga?

– Per Velykas linkiu susitikti prisikėlusį Kristų. Tai yra tikros Velykos. Linkiu, kad šios Velykos būtų palaimingos ir šviesios.

Netikintiems linkiu nepasilikti užsidariusiems.

Jonas Paulius II, kuris netrukus bus paskelbtasis šventuoju, sakė: „Nebijokite atverti duris Kristui.“ Jis kalbėjo ne tik tikintiems, bet visiems. Jo nuolatinis raginimas buvo nebijoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.