Kupiškio rajone dingusi 14-metė atrasta miškelyje

Kupiškio rajono policijos pareigūnai po intensyvių paieškų surado Alizavos seniūnijoje gyvenančią 14-metę. Iki šiol niekada iš namų nebėgdavusi paauglė pirmadienio vakarą išėjo ir nebegrįžo. Sveika ir gyva, tik išsigandusi ir išalkusi paauglė buvo surasta trečiadienio pavakarę, miškelyje netoli namų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-04-23 10:48, atnaujinta 2018-02-14 12:29

Alizavos seniūnijoje gyvenančios 36 metų daugiavaikės motinos vyriausioji dukra iš namų dingo antrąją Velykų dieną. Apie 19 val. 30 min. nusiplovusi kojas paauglė į kiemą išnešė išpilti vandenį iš dubens ir nakvoti nebegrįžo.

Apie tai, kad dingo nepilnametė, motina tik kitą dieną, maždaug vidurdienį, papasakojo seniūnijos socialinei darbuotojai, o ši kreipėsi į policiją. Policijos pareigūnai iš karto pradėjo paauglės paieškas. Jose dalyvavo ir policijos kinologai su tarnybiniais šunimis, ir nemažai vietos gyventojų, Alizavos pagrindinės mokyklos, kurioje paauglė mokosi, pedagogai.

Buvo apžiūrėti ir aplinkiniai miškeliai, ir negyvenamos sodybos, kurių šiose apylinkėse yra nemažai.

Paieškos toliau buvo tęsiamos trečiadienį. Nuo pat ryto į gimtąjį paauglės kaimą suvažiavo keli policijos ekipažai. Atvyko Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai. Pastarieji kobiniais ir kabliais graibė artimiausių tvenkinių dugną, tikrindami, ar mergaitė nenuskendo.

„Ar aš galėjau pagalvoti, kad pabarta dukra gali taip pasielgti?“, – trečiadienį stebėdama, kaip pareigūnai vėl atnaujina paieškas, sakė dingusios mergaitės motina. Penkių vaikų motina, besilaukianti dar vienos atžalos sakė, kad dingusioji dukra buvo jos didžiausia pagalbininkė.

Pirmadienį ji su aštuonmečiu broliuku ir septynmete sesute buvo išėjusi per kaimą kiaušiniauti. Motina supyko, kad jie grįžo vėliau, nei buvo liepta – ne 14 val., o trimis valandomis vėliau. Moteris, iš jaunesnių atžalų išgirdusi, kad vyresnėlė užsibuvo pas porą metų jaunesnį savo draugą, labai supyko ir ją išbarė.

Apie pusę aštuonių vakaro 14-metė, nusiplovusi kojas, pasakė einanti išpilti į lauką nešvaraus vandens, tačiau atgal į namus nebegrįžo.

Motinos teigimu, paauglė išėjo iš namų vilkėdama plona trikotažine palaidine, mūvėdama bridžais. Moteris įsitikinusi, kad ji kartus nepasiėmė ir jokio maisto. Todėl tikimybė, kad ji kažkur gali būti pasislėpusi, kas valandą vis mažėjo.

Pasak mergaitės motinos, dukra vasarį, taip pat gavusi nuo jos pylos, kad laiku negrįžo namo, irgi buvo išėjusi iš namų. Tačiau po kelių valandų moteris ją surado kitapus gatvės stovinčioje savo motinos sodyboje – mergaitė gulėjo klėtyje, apsikabinusi močiutės šuniuką.

Dingusios paauglės motina sakė neįsivaizduojanti, kur ji dingo. Moteris stebėjosi, kad pareigūnai jai liepė parodyti kastuvus. „Negi jie galvoja, kad aš ją užkasiau? Nežudžiau aš jos“, – tikino motina.

Moteris tikino, kad po dukters dingimo ji negalėjusi abi naktis miegoti, labai išgyvenanti, tačiau kalbėjo be didelių emocijų. Nežiūrint tariamai bemiegių naktų, moteris trečiadienį po kaimą vaikščiojo pasidažiusi, karoliukais papuošusi susegtus plaukus.

Moters teigimu, vyriausiosios dukters tėvas, gyvenantis Naujosios Akmenės rajone, yra ne kartą teistas. Jis dukrai rašydavo laiškus, tačiau paauglė pareiškė, kad nebenori su kalėjime sėdėjusiu tėvu bendrauti.

Pernai birželį įkalinimo įstaigoje atsidūrė ir šios moters sugyventinis, jaunesnių vaikų tėvas. Jis buvo nuteistas už smurtą artimoje aplinkoje – ne kartą sumušė sugyventinę, o jo tėvas nuo sūnaus smūgių tapo neįgalus.

Moters šeima yra įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Moteris apibūdinama kaip mėgstanti su vyrų kompanijomis leisti laiką, išgerianti. Prieš keletą metų vyresnioji dukra kurį laiką praleido globos namuose, nes iš namų buvo paimta dėl motinos smurto ir nepriežiūros. Tačiau moteriai kiek apsitvarkius, grįžo atgal pas ją gyventi.

Vietos gyventojų teigimu, paauglė mažesnėms sesutėms ir broliukui atstojo motiną – skalbdavo jų rūbus, virdavo valgyti. „Motina jos niekur iš kiemo neleisdavo, kad mažiukus prižiūrėtų. Linkiu, kad ji atsirastų gyva ir sveika, tačiau į šiuos namus nebegrįžtų“, – sakė viena prisistatyti nenorėjusi kaimynė.

Kita vietos gyventoja teigė, kad nors daugiavaikė motina gauna maždaug 2 tūkst. litus pašalpų, vyriausioji dukra vaikščiodavo skurdžiai apsirengusi, neretai sulaukdavo bendraamžių patyčių. Uždaro būdo paauglė neturėjo draugų ir mokykloje.

Geros žinios pasklido trečiadienio pavakarę. Vietos gyventojai miškelyje netoli kaimo pastebėjo šią mergaitę ir pranešė policijai. Pareigūnai, jau antrą dieną vykdę jos paieškas, nuskubėję į netoli nuo moters namų esantį miškelį, iš tiesų surado pradingėlę.  Paauglė buvo išalkusi, išsigandusi, tačiau sveika ir gyva. Ji pareigūnams pasakė, kad naktimis jai buvo šalta, tačiau dienomis išlindus saulei ji sušildavusi.

Kaip lrytas.lt sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Gintautas Misiūnas, iki trečiadienio pavakarės vykusioms paieškoms nedavus rezultato, paieškai vadovavę pareigūnai jau ruošėsi rinktis į pasitarimą ir spręsti, kokių dar priemonių imtis. Tačiau tuomet ir buvo gauta informacija apie miškelyje pastebėtą dingusią paauglę.

„Manome, kad ji per tas beveik dvi paras keliavo iš vienos vietos į kitą. Miškelį, kuriame paauglė buvo surasta, pareigūnai buvo apžiūrėję antradienį, tačiau ten jos nebuvo“, – sakė G.Misiūnas. Pareigūnas neatmeta galimybės, kad šaltomis naktimis nepilnametė galėjo nakvoti kokioje negyvenamoje sodyboje, kurių apylinkėse yra ne viena.

Dėl kokių priežasčių paauglė ryžosi bėgti iš namų, kol kas neaišku. „Specialiai jos į policijos komisariatą atvežti pasiuntėme pareigūnes moteris, kad ji saugiau jaustųsi, galbūt norės atviriau pasikalbėti“, – sakė Kupiškio rajono policijos vadovas. Jo teigimu, nepilnametė bent jau artimiausiu metu negrįš pas motiną. „Kartu su vaikų teisių specialistais spręsime, ar pas motiną saugu palikti ir kitus keturis mažamečius vaikus“, – teigė G.Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.