Miškas 14-metei buvo svetingesnis negu motinos namai

„Noriu valgyti, bet labiausiai – gerti“, – trečiadienio vakarą pamačiusi policijos pareigūnus ištarė 14-metė Kupiškio rajono gyventoja. Paauglė po barnio su motina beveik dvi paras praleido slapstydamasi miške netoli gimtojo kaimo. Nei maisto, nei vandens neturėjusi paauglė miegojo tiesiog ant žemės, pasitiesusi ploną antklodę, tačiau grįžti pas motiną neketino.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 9:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:08 PM

Į ne itin svetingus gimtuosius namus 14-metė bent jau artimiausiu laiku nebegrįš. Paauglė apgyvendinta vaikų globos namuose, o iš jos motinos gali būti paimti ir keturi jaunesnieji vaikai, kurių aukle buvo paversta vyresnėlė.

Nakvojo prie bebrų užtvankos

Kupiškio rajono policijos viršininko Gintauto Misiūno teigimu, pabėgusi paauglė neketino grįžti namo. Ji greičiausiai klaidžiojo po apylinkes, nes toje vietoje, kur ji buvo surasta, išvakarėse jos jau buvo nesėkmingai ieškota. Mergaitę trečiadienio vakarą pastebėjo pamiškėje dirbęs traktorininkas ir pranešė policijai, nes buvo girdėjęs apie pradingusią paauglę.

„Net suaugusiam žmogui be maisto, šiltų rūbų praleisti dvi paras gamtoje dabar, kai naktys dar šaltos, būtų sudėtinga. O juk čia – 14 metų paauglė“, – stebėjosi G.Misiūnas, specialiai surastos nepilnametės į policijos komisariatą pasiuntęs parvežti pareigūnes moteris, kad paauglė patirtų kuo mažiau streso.

Kai prieš važiuojant į Kupiškį mergaitė pareigūnių buvo užvežta į namus pasiimti drabužių ir kitų daiktų, ją apipuolę apsikabino mažesnieji vaikai, o močiutė įdavė jai bandelę, kelis pinigėlius. Motina artyn prie paauglės nėjo, tik jai pamojavo.

Policijoje pamaitinta ir pagirdyta 14-metė buvo nuvežta į Kupiškio ligoninės priėmimo skyrių, kad ją apžiūrėtų medikai. Jokių sveikatos sutrikimų jie nenustatė. „Mergaitė buvo purvina, išalkusi, tačiau net neperšalo“, – džiaugėsi pareigūnai. Jiems paauglė pasakojo miegojusi tiesiog miške, prie bebrų užtvankos, pasitiesusi ant žemės iš namų pasigriebtą antklodę.

Mergaitę nustebino klausimas, ar ji nebijojusi nakvoti miške. Ji nesuprato, kas čia galėjo būti baisaus. Aplinkiniai miškai ir pievos jai gerai pažįstami ir ne kartą išvaikščioti – kartu su močiute ji ne vienerius metus čia renka įvairias gamtos gėrybes, pavyzdžiui – sraiges, kurias po to neša parduoti.

Dingo išbarta motinos

Apie pirmadienio vakarą iš namų Alizavos seniūnijoje dingusią nepilnametę policijai buvo pranešta tik kitą dieną. Apie tai, kad vyriausioji dukra, apie 19 val. 30 min. išėjusi į kiemą išpilti vandens, pradingo, jos 36 metų motina pati policijai nepranešė. Vėliau žurnalistams sakė nepagalvojusi, kad dėl dukters dingimo reikia paskambinti policijai, o be to, ir jos telefono sąskaita buvo nepapildyta.

Apie dingusią paauglę pareigūnai antradienį, maždaug vidurdienį, sužinojo iš seniūnijos socialinės darbuotojos, kuriai moteris pasakė, kad dukra nenakvojo namuose.

Ant kojų sukelti Kupiškio rajono policijos pareigūnai, pasitelkę vietos gyventojus, mokyklos, kur ji mokėsi, pedagogus, pradingėlės ieškojo dvi dienas. Buvo iškviesti policijos kinologai su tarnybiniais šunimis, ugniagesiai apžiūrėjo kelis artimiausius tvenkinius. Labiausiai buvo baiminamasi, kad jautri, uždaro būdo mergaitė galėjo pakelti prieš save ranką, tačiau tikrinamos ir kitos versijos.

Jos motina neslėpė, kad vyriausioji dukra dingo iš namų po to, kai buvo jos išbarta. Tądien – antrąją Velykų dieną – ji kartu su pradinukais broliu ir sesute buvo išėjusi po aplinkinius kaimus kiaušiniauti. Kai vaikai grįžo ne 14 val., kaip liepė motina, o maždaug 3 val. vėliau, moteris užpyko. Iš mažesnių atžalų išgirdusi, kad jie užsibuvo pas 12-metį paauglės draugą, ji ėmė vyriausią mergaitę barti.

Kilusį triukšmą teigė girdėję ir kaimynai. Jie įtaria, kad paauglė buvo ne tik barama, bet ir mušama.

Motinos teigimu, po barnio paauglė pasakė, kad neša į kiemą išpilti nešvarų vandenį, tačiau atgal į vidų nebegrįžo.

„Aš dvi naktis po jos dingimo nemiegojau“, – trečiadienį lrytas.lt tvirtino su jauniausia, keturmete dukrele kieme sutikta dingusios paauglės motina. Tačiau didelių išgyvenimų jos veide nesimatė, moteris buvo pasidažiusi, į plaukus prisismaigsčiusi bižuterijos.

Mažėliais rūpinosi kaip mama

„Linkiu, kad mergaitė atsirastų, tačiau namo ji negrįžtų“, – lrytas.lt dar prieš surandant pradingėlę sakė viena kaimo gyventoja. Jos teigimu, vyriausiosios dukters motina kažkodėl nemylėjo ir buvo pavertusi mažesnių vaikų aukle – mergaitė skalbdavo rūbus, gamindavo jiems valgyti. „Niekur jos iš kiemo neleisdavo, kad mažiukus prižiūrėtų“, – atvirai sakė moteris.

Apie tai, kad 14-metei tekdavo atstoti mažosioms sesutėms ir broliukui motiną, lrytas.lt patvirtino ir mergaitės klasės auklėtojas. Jis sakė, kad kartais į pamokas ateidavusi neparuošusi namų darbų paauglė teisindavosi neturėjusi laiko, nes reikėjo užsiimti namų ruoša. Pradinukai sesutė ir broliukas nuo vyresnėlės nesitraukdavo ir mokykloje, jais ji rūpindavosi tarsi mama, kartu būdavo per pertraukas.

Smurtavo ir motina

Mergaitę pažįstantys žmonės teigė, kad ji uždaro būdo, mažai bendraujanti, neturinti draugų. Ji jautėsi nemylima motinos, buvo nutrūkę ir ryšiai su biologiniu tėvu. Šis kelis kartus teistas vyriškis su dukra dar kurį laiką susirašinėjo, tačiau vėliau laiškai liovėsi.

Šioje į Socialinės rizikos šeimų sąrašą įrašytoje šeimoje netrūko ir daugiau sunkių išgyvenimų. Pernai birželį 5 metų laisvės atėmimo bausme dėl smurto artimoje aplinkoje buvo nuteistas tuometis mergaitės motinos sugyventinis. Vyriškis ne kartą buvo primušęs sugyventinę, o savo tėvą taip pridaužė, kad tas tapo neįgalus.

Sugyventiniui atsidūrus už grotų, daugiavaikė motina ilgai neliūdėjo. Šiuo metu ji vėl laukiasi.

Vyriausioji dukra prieš keletą metų iš šeimos buvo paimta dėl motinos smurto. Kurį laiką ji gyveno vaikų globos namus, tačiau vėliau, motinai įtikinus vaikų teisių specialistus, kad ji pasikeitė, grąžinta atgal.

Šiemet vasarį 14-metė jau buvo dingusi iš namų. Mergaitės motina lrytas.lt sakė, kad taip pat jos apibarta dukra išėjo iš namų. Po kelių valandų ji dukrą rado kitapus kelio stovinčioje savo motinos sodyboje. Mergaitė gulėjo klėtyje, apsikabinusi močiutės šuniuką.

Skundai vaikų gynėjų nepasiekė

Žinių, kad paauglė būtų motinos vėl skriaudžiama, vaikų teisių gynėjai tvirtina pastaruoju metu neturėję. Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Kupiškio rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Urbonavičienė, tokia informacija jų skyriaus nepasiekė. „Netgi atvirkščiai, mus informavo, kad padėtis šioje šeimoje pagerėjo“, – sakė N.Urbonavičienė.

Kupiškio rajono vaiko teisių apsaugos specialistai tik iš žiniasklaidos sužinojo apie šios 14-metės dingimą, o su ja susitiko ketvirtadienį, kai atvyko dalyvauti į nepilnametės apklausą policijoje.

Pasak N.Urbonavičienės, tolimesnis mergaitės likimas bus sprendžiamas tariantis su partneriais – socialiniais darbuotojais, policija, globos įstaigos atstovais.

Gresia atsakomybė dėl smurto

Tuo tarpu Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas G.Misiūnas kategoriškesnės nuomonės – bent jau artimiausiu metu paauglė neturėtų būti sugrąžinta į šeimą, o jos motinai gresia atsakomybė dėl smurto artimoje aplinkoje.

„Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nepilnametės dingimo. Jai atsiradus ketiname kreiptis į prokuratūrą, kad šis tyrimas būtų perkvalifikuotas į tyrimą dėl smurto artimoje aplinkoje“, – sakė Kupiškio policijos vadovas. Jis taip pat žadėjo, kad vaiko teisių apsaugos tarnybai bus teikiamas siūlymas apriboti minėtai moteriai motinos valdžią ir likusioms keturioms atžaloms.

Šiuo metu paauglė apgyvendinta vaikų globos namuose. Kadangi mergaitė čia jau gyveno prieš keletą metų, aplinka ir darbuotojai jai pažįstami, jai bus teikiama psichologinė pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.