JAV naikintuvas Šiauliuose leidosi avariniu būdu

Ketvirtadienį vakare Šiaulių aerodrome avariniu būdu turėjo leistis NATO oro policijos misiją atliekantis JAV naikintuvas F-15 „Eagle“.

JAV naikintuvui F-15 „Eagle“ pakilus į orą nepavyko iškart įtraukti važiuoklės.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotrauka
JAV naikintuvui F-15 „Eagle“ pakilus į orą nepavyko iškart įtraukti važiuoklės.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 25, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:05 PM

Problemų JAV naikintuvui atsirado per treniruotę vos pakilus iš aerodromo – nepavyko visiškai įtraukti naikintuvo važiuoklės. Nors važiuoklė buvo įtraukta per pakartotinį bandymą, pagal reglamentą naikintuvas, kuriam iškilo tokių nesklandumų, turėjo nutraukti planuotą skrydį ir leistis aerodrome.

Prieš nusileisdamas orlaivis sukdamas ratus virš aerodromo išdegino kurą.

Apie avariniu būdu besileidžiantį naikintuvą buvo pranešta visoms saugos tarnyboms.

19 val. 15 min. naikintuvas sėkmingai nusileido. Nusileidimui buvo panaudota ir gaudyklė (ištemptas lynas, už kurio užsikabina lėktuvo važiuoklė).

Šiaulių aerodrome yra sumontuotos dvi stacionarios gaudyklės – jos yra abiejuose pakilimo ir nusileidimo tako galuose.

Gaudyklės naudojamas orlaiviams sustabdyti sugedus jų stabdymo sistemai. Gaudyklės panaudojamos ir per treniruotes – oro policijos misiją atliekantys lakūnai mokosi leistis ir avariniu būdu.

Kas nutiko naikintuvo F-15 „Eagle“ važiuoklei, kad ji orlaiviui pakilus neįsitraukė, aiškinasi specialistai. Panašus incidentas dėl naikintuvo F-15 važiuoklės gedimo jau buvo kilęs ir šios JAV kariškių atliekamos misijos pradžioje.

Prieš dešimt metų pradėtą Baltijos šalių oro policijos misiją šiuo metu vykdo JAV kontingentas. Šiai rotacijos būdu atliekamai misijai būdavo naudojami keturi NATO šalių naikintuvai.

Reaguodama į agresyvius Rusijos veiksmus JAV kariškiai Šiauliuose papildomai dislokavo dar šešis naikintuvus F-15 „Eagle“.

Oro policijos misiją atliekantys pilotai pastaruoju metu ėmė ir intensyviau treniruotis. Intensyvūs mokomieji skrydžiai vykdomi ne tik dieną, bet ir naktį.

Jau kitą savaitę NATO oro policijos misijos kontingentai turėtų pasikeisti. JAV karius pakeis Lenkijos pilotai. Keturis naikintuvus į Šiaulius siunčia ir Jungtinės Karalystės Karališkosios oro pajėgos. Dar keturis naikintuvus F-16 Estijos Emario aviacijos bazėje dislokuos Danija.

Apie savo indėlį stiprinant Baltijos šalių oro erdvės apsaugą yra deklaravusi ir Prancūzija. Jos naikintuvai bus dislokuoti Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.