Teisiamas V.Andriukaičio patarėjas nusekė paskui milijonus

Už sukčiavimą teisiamas buvęs sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio patarėjas Darius Prialgauskas nenutolo nuo globotų milijoninių projektų.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 26, 2014, 10:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:53 AM

V.Andriukaičio dešiniąja ranka vadintas D.Prialgauskas be darbo ilgai neužsibuvo.

Jis jau darbuojasi Registrų centre, kur bus atsakingas už ilgai kuriamos ir ne vieną dešimtį milijonų litų atsiėjusios elektroninės sveikatos sistemos projektus, rašo „Lietuvos rytas“.

Rimtų kaltinimų slegiamą bendražygį V.Andriukaitis gynė gana ilgai teigdamas, kad jo kaltė turi būti įrodyta teismuose.

Vis dėlto kai kovo pabaigoje Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad patarėjo byla gali būti nagrinėjama toliau, ministras pareiškė, jog D.Prialgauskas turi trauktis.

Iš ministerijos D.Prialgauskas išėjo praėjusią savaitę ir jau po kelių dienų tapo Registrų centro Informacinių technologijų centro vyriausiuoju strateginio planavimo ekspertu.

Ministrui buvo staigmena?

V.Andriukaitis iš pradžių kategoriškai neigė, kad buvęs jo patarėjas įsidarbino, bet vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ ministras jau aiškino, jog tai ir jam pačiam buvusi staigmena: „Turėjau duomenų, kad dabar jis neieško darbo ir nori susitvarkyti su teismo procesu.“

Socialdemokrato tvirtinimu, iš „Lietuvos ryto“ sužinojęs apie D.Prialgausko naują darbą iš karto jam paskambinęs ir papriekaištavęs, kad tokias naujienas norėtų sužinoti ne iš žurnalistų, rašo „Lietuvos rytas“.

V.Andriukaitis teigė nesąs su- sijęs su buvusio patarėjo karjeros posūkiu ir neturįs kokių nors užslėptų interesų kontroliuoti Registrų centrui perduotus projektus: „Jie bet kokiu atveju lieka mano akiratyje. Juk ministerija ir toliau yra atsakinga už visą e.sveikata projektą.“

Projekto nepaleidžia iš rankų

Tačiau gerai informuoti „Lietuvos ryto“ šaltiniai tvirtino, kad D.Prialgausko pasitraukimas iš ministerijos mažai susijęs su vykstančiu teismo procesu – tiesiog surengtas dar vienas spektaklis norint parodyti, koks ministras principingas.

„Iš tiesų Registrų centre V.Andriukaičiui reikia savo žmogaus, kuris iš akiračio nepaleistų milijoninių projektų. Ir būtent toks ten atsidūrė. Siekiama, kad projektas neišsprūstų, nes jis maitina daugelį politikų“, – dėstė šaltinis valdančiojoje koalicijoje.

Dirbdamas Sveikatos apsaugos ministerijoje D.Prialgauskas rūpinosi ne tik įvairiais pirkimais, bet ir seniai pradėtu, tačiau įstrigusiu elektroninės sveikatos sistemos projektu.

Buvęs patarėjas – lobis

Jau daug milijonų litų prarijusią sistemą dabar vėl pasišauta reanimuoti. Už trijų nacionalinių projektų, kurie turėtų sudaryti šios sistemos branduolį, įgyvendinimą atsakingas Registrų centras.

Teisingumo ministerijai priklausančio Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius „Lietuvos rytui“ pripažino, kad įmonei ypač svarbus D.Prialgausko įdirbis kuruojant šiuos projektus, kurių vertė viršija 9 mln. litų: „Kai išgirdome, kad jis pasitraukia iš ministerijos, negalėjome tuo nepasinaudoti ir jo prarasti.

Sudėtingi projektai turės būti įgyvendinami itin sparčiai, todėl D.Prialgausko patirtis ypač pravers.“

A.Petrošius tvirtino, jog pakviesti buvusį ministro patarėją nutarė patys Registrų centro vadovai, o politikai įtakos tam neturėjo.

Baiminasi įvairių kalbų

Nors V.Andriukaitis teigė galįs galvą guldyti, kad nieko nežinojo apie buvusio patarėjo naująjį darbą, vis dėlto pripažino, jog šis faktas jam gali sukelti nepatogumų.

„Nėra jokios abejonės, kad gali kilti įvairių įtarimų. Aš ir D.Prialgauskui pasakiau: „Ar tu galvoji, kokių interpretacijų kils?“ Kai jam paskambinau ir sužinojau, net išsižiojau iš netikėtumo.

Skambindamas jam buvau visiškai ramus. O jis aiškino nemanęs, kad elgiasi blogai įsidarbindamas valstybinėje įmonėje. Gal tai ir nėra blogai, bet turėjo įvertinti, kokių gali kilti kalbų“, – „Lietuvos rytui“ audringai dėstė ministras.

Įtarimai buvo pateikti prieš metus

* D.Prialgauskas kaltinamas dėl sukčiavimo įgyjant didelės vertės svetimą turtą, dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla ir dėl neteisėto kitos įmonės prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

* Įtarimai D.Prialgauskui buvo surašyti 2013 metų vasarį, o pranešimas apie juos įteiktas balandį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2009 metais.

* Teisėsauga D.Prialgausku susidomėjo dėl to, kad jis galėjo padaryti nuostolių buvusiai darbovietei – Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijai. Keli buvę šios asociacijos darbuotojai įtariami apgaule įgiję pinigų, kuriuos asociacija gauna iš įmonių už suteiktus brūkšninius kodus, naudojamus ant prekių pakuočių.

* Kol patarėjo kaltė neįrodyta teisme, V.Andriukaitis jį atkakliai gynė. Bet po to, kai Vilniaus apygardos teismas patenkino prokurorų prašymą tęsti bylos nagrinėjimą teisme, ministras pareiškė, kad patarėjas privalo atsistatydinti – į darbą jis esą vėl galėtų sugrįžti, jeigu teismas jį išteisintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.