Į Briuselį veržiasi margaspalvė kandidatų minia

Beveik 300 mln. litų. Tokio dydžio turtą deklaravo sukaupę visi į Europos Parlamentą besiveržiantys 215 kandidatų. Turtingiausias iš jų – Liberalų sąjūdžio sąraše kandidatuojantis verslininkas Antanas Guoga.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 28, 2014, 1:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:14 AM

Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašas į Europos Parlamentą yra ryškus lyderis pagal sukauptus ir deklaruotus turtus. Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija, šios partijos kandidatai yra sukaupę per 101 mln. litų.

Tiesa, didžiausią dalį šios sumos sudaro A.Guogos turtas. Buvęs lošėjas deklaravo turįs turto bei santaupų už daugiau kaip 93 mln. litų, taip gerokai aplenkdamas visus kitus kandidatus.

V.Uspaskichas - tik šeštas

Antai iki šiol turtingiausiu politiku tituluotas Darbo partijos dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas šioje rikiuotėje su 5,5 mln. litų turtu atsidūrė šeštoje vietoje. Antrą poziciją turtuolių sąraše su 42 mln. litų turtu yra užsitikrinęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Po žemvaldžio turtingiausių kandidatų į Europos Parlamentą sąraše rikiuojasi socialdemokratas Bronius Bradauskas. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas nurodė turįs turto už beveik 27 mln. litų.

Ketvirtas pagal sukauptą turtą Žaliųjų partijos atstovas Remigijus Lapinskas. Buvęs įmonės „Rubicon group“ akcininkas, dabar vadovaujantis bendrovei „Remta“ nurodė valdantis per 20 mln. litų vertą turtą.

Penktojoje pozicijoje – dar vienas milijonierius iš Žaliųjų partijos. Tai – su antrinėmis žaliavomis ir energetika susijusios bendrovės „EMP recycling“ vadovas Almontas Kybartas, deklaravęs 9 mln. litų turtą.

Dar trys į milijonierių dešimtuką patenkantys kandidatai yra Liberalų ir centro sąjungos sąraše. Tai – Vilniaus meras Artūras Zuokas, deklaravęs 5,3 mln. litų turtą, buvusi europarlamentarė Danutė Budreikaitė, kuri nurodė turinti 3,2 mln. litų vertės turtą bei bendrovės „Vesiga“ bendrasavininkas Saulius Grinkevičius, kurio turtas siekia daugiau nei 3 mln. litų.

R.Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra antra pagal bendrą kandidatų turtą. Iš viso šios partijos kandidatai yra sukaupę per 50 mln. litų turto, treti sąraše – socialdemokratai, kurių bendras nurodytas turtas siekia 40 mln. litų.

Toliau rikiuojasi Lietuvos žaliųjų partija (35,2 mln.litų), Liberalų ir centro sąjunga (20,8 mln. litų), Darbo partija (16,8 mln. litų), partija „Tvarka ir teisingumas“ (11,5 mln. litų), Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (9,9 mln. litų), Tautininkų sąjunga (5 mln. litų). Mažiausiai turto Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso bloko kandidatai, kurių bendras turtas siekia 4,7 mln. litų.

Amžiaus vidurkis - 49 metai

Šio bloko sąraše yra ir pats vyriausias kandidatas į Europos Parlamentą. Tai - 76 metų Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Gabrielius Janas Mincevičius. Du garbaus amžiaus kandidatus sąraše turi ir partija „Tvarka ir teisingumas“. Tai – dabartinis europarlamentaras 73 metų Juozas Imbrasas bei 71 metų Vytautas Vasilenko.

Tuo tarpu jauniausio kandidato titulas atitenka 23 metų Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės patarėjai Ievai Kačinskaitei-Urbonienei, kandidatuojančiai Darbo partijos sąraše.

Bendras kandidatų į Europos parlamentą amžiaus vidurkis – 49 metai. Tokio amžiaus asmenų daugiausia tarp „darbiečių“. Tuo tarpu socialdemokratų kandidatų amžiaus vidurkis 56,3 metai. Jauniausiu sąrašu gali pasigirti Lietuvos žaliųjų partija. Jos kandidatų amžiaus vidurkis – 42,1 metai.

Kandidatų, kuriems yra nuo 21 metų iki 34 metų sudaro 20 proc. visų europarlamentaro mandatų siekiančių politikų, nuo 35 metų iki 44 metų yra kiek mažiau – tik 15 proc. kandidatų.

Tuo tarpu daugiausiai kandidatuoja politikai nuo 45 metų iki 54 metų. Tokių yra 28,4 proc. Panašiai tiek kandidatuoja ir politikų, kuriems yra nuo 55 metų iki 64 metų. Vyresni nei 65 metų kandidatai sudaro 8,4 proc. visų kandidatų.

Beje, jauniausia pagal amžių Žaliųjų partija lyderiauja ir pagal moterų skaičių sąraše. Iš 22 kandidatų šios partijos sąraše pusę sudaro moterys. Toks pats lyčių santykis ir Lenkų rinkimų ir Rusų aljanso bloke. Tuo tarpu mažiausiai moterų Liberalų ir centro sąjungos bei Tautininkų sąjungos sąrašuose – tik po tris. Valstiečiai į sąrašą prisiviliojo keturias moteris, tiek pat - ir konservatoriai.

Kitataučių - vos vienas kitas

Absoliuti dauguma kandidatų yra lietuviai. Tokią tautybę iš 215 kandidatų nurodo 183. Antroje vietoje – lenkai, kurių sąrašuose yra devyni. Tiek pat kandidatų savo tautybės nenurodė.

Taip pat po kelis ar po vieną kandidatuoja rusų, armėnų, žydų, baltarusių tautybės kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.