Valdininkas tikisi atsisėsti į kėdę, iš kurios buvo išspirtas

Buvęs Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Alfridas Bumblys, išklausęs išteisinamąjį nuosprendį, tryško džiaugsmu – teismas neįžvelgė jokios šio piktnaudžiavimu užimamomis pareigomis apkaltinto valdininko nusikalstamos veiklos dėl to, kad jis nepanoro pasirašyti sutarčių su Klaipėdos universitetine ligonine (KUL)dėl psichiatrijos paslaugų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-04-30 19:41, atnaujinta 2018-02-14 10:38

Didžiausios Vakarų regione Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Klaipėdos teritorinės ligonių kasos nesantaika įsiplieskė prieš šešerius metus - A.Bumblys kategoriškai atsisakė sudaromas sutartis papildyti punktu dėl KUL jau teikiamų psichiatrijos paslaugų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Jis mano, kad ligoninė tokias paslaugas teikia ir reikalauja valstybės išmokų neteisėtai - negavusi leidimo, neįrodžiusi, kad pacientams jų iš tikrųjų reikia.

Teismas nusikalstamos veiklos neįžvelgė

Pareikalavęs nuodugnesnių finansinių ataskaitų ir iš kitų pajūrio sveikatos apsaugos įstaigų vadovų A.Bumblys greitai užsitraukė ir jų, ir politikų nemalonę – į Valstybinę ligonių kasą,teisėsaugos įstaigas ėmė plaukti skundai. TLK vadovas atleistas iš užimamų pareigų, o Klaipėdos apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo jo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pareikšti kaltinimai subliuško teisme. Išteisinamajame nuosprendyje pažymėta, kad atsisakęs papildyti sutartį su KUL A.Bumblys vadovavosi įstatymais ir Sveikatos apsaugos ministerijos nutarimais. Kai kurių teisės pažeidimų neišvengta, bet teismas jų nevertino kaip nusikalstamos veiklos. Jie nagrinėtini ne baudžiamosios, o civilinės arba administracinės atsakomybės tvarka.

„Ir anksčiau, ir dabar sakau – iki šios dienos negaliu suprasti, kodėl atsidūriau teisiamųjų suole. Kažkoks absurdas, buvau tampomas pareigūnų ir teisiamas už tai, kad bandžiau ginti viešąjį interesą, neleidau švaistyti valstybės lėšų", - po išteisinamojo nuosprendžio kalbėjo A.Bumblys.

Buvęs TLK vadovas teigė atsisakęs sudaryti sutartį su Vinso Janušonio vadovaujama Klaipėdos universitetine ligonine dėl to, kad ši naują psichiatrijos paslaugų skyrių įsteigė savo nuožiūrą - be Sveikatos apsaugos ministerijos leidimo. Nors šis skyrius atidarytas prieš daugiau kaip šešerius metus, ligoninė, pasak A.Bumblio, leidimo veiklai negavusi iki šiol.

A.Bumblys įsitikinęs, kad KUL Afektinių sutrikimų skyrius įsteigtas nelegaliai: „Už suteiktas psichiatrijos paslaugas iš PSDF reikalaujama 2,6 mln. litų. Jeigu šios išlaidos buvo padengiamos kitų KUL teikiamų paslaugų sąskaitą, galėjo nukentėti kiti šios ligoninės pacientai. Aš gyniau viešąjį interesą, - gydymui skirtas valstybės lėšas reikia naudoti skaidriai ir racionaliai".

Valdžios įstaigų nuomonės išsiskyrė

Klaipėdos apskrityje šiuo metu veikia dvi specializuotos psichiatrijos paslaugas teikiančios gydymo įstaigos – Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialas (buvusi Klaipėdos psichiatrijos ligoninė) ir prieš keletą metų Klaipėdos jūrininkų ligoninės filialu tapusi Šilutės rajone esanti Švėkšnos psichiatrijos ligoninė. A.Bumbliui atrodo, kad regiono gyventojams to visiškai užtenka.

Buvusios Klaipėdos apskrities viršininko administracijos (KAVA) sprendimu psichiatrijos lovų skaičius šiose įstaigose buvo sumažintas anksčiau, o po to KUL sumanė steigti naują Afektinių sutrikimų skyrių. Motyvas – psichiatrijos paslaugų poreikis regione mažėja.

KAVA nepritarė Klaipėdos universitetinės ligoninės prašymui, kad A.Bumblio vadovaujama Teritorinė ligonių kasa papildytų sutartį dėl psichiatrijos paslaugų teikimo ir finansavimo – tokia galimybė esą prieštarautų regiono sveikatos apsaugos įstaigų restruktūrizavimo ir plėtros planams.

Tuo tarpu uostamiesčio savivaldybė, kaip KUL steigėja, pritarė šios gydymo įstaigos reikalavimams, smerkė TLK poziciją. Klaipėdos universitetinės, Vaikų ir Palangos reabilitacijos ligoninių bei dar trijų asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pastangas išspirti iš kėdės A.Bumblį parėmė ir Klaipėdos meras liberalas Vytautas Grubliauskas – pasirašė bendrą medikų skundą.

Skundų autoriai įrodinėjo, kad su A.Bumbliu tiesiog neįmanoma dirbti – Klaipėdos TLK vadovas esą medikus nepagrįstai kaltina valstybės lėšų švaistymu, neatsižvelgia į prašymus finansuoti naujus gydytojų etatus, ieško priekabių, visaip trukdo sklandžiai darbuotis visuomenės labui.

Kovose dėl išmokų – sutuoktinės pėdsakas

Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas irgi stojo ne A.Bumblio, o jį iš kėdės vertusių sveikatos apsaugos įstaigų vadovų pusėn – iš pradžių įraitė griežtą papeikimą, o paskui atleido iš pareigų už tai, kad nevykdo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarties, kuria buvo įpareigotas papildyti sutartį su KUL dėl psichiatrijos paslaugų apmokėjimo iš PSDF biudžeto.

„Vadovavausi tuomečio sveikatos apsaugos ministro įsakymu dėl Antrojo sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimo etapo įgyvendinimo, kuriame numatyta Klaipėdos universitetinėje ligoninėje stiprinti dienos chirurgijos, priėmimo ir skubiosios pagalbos paslaugas. Teikti naujas psichiatrijos paslaugas nebuvo planuota. Ministro įsakymai teritorinių ligonių kasų, kaip ir gydymo įstaigų vadovams, yra privalomi", - pareikštų kaltinimų teisme kratėsi A.Bumblys.

KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Virgilijus Vanagas neigė A.Bumblio parodymus: „Mūsų atlikta analizė patvirtino, kad ligoninėje psichiatrų pagalba būtina. Kituose skyriuose gydomiems pacientams dažnai jos prireikia. Turime tokios veiklos licenciją, medikams ir ligoniams patogiau, kai viskas sutelkta vienoje vietoje. TLK atmetė šešis prašymus sudaryti sutartis dėl teikiamų paslaugų".

Teisme oponentai prisiminė ir kaltinamojo žmoną medikę Iloną Bumblienę, kuri tuo metu vadovavo Klaipėdos apskrities viršininko administracijos įkurtam Gydytojų skyriui. Vyriausybei panaikinus apskritis, pareigų netekusi I.Bumblienė pradėjo dirbti epidemiologe Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje, konkuruojančioje su kaimynystėje V.Janušonio vadovaujama sveikatos apsaugos įstaiga.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Adolfina Simaitienė konstatavo, kad I.Bumblienė viešųjų ir privačių interesų lyg ir nesupainiojo: "Svarstant Universitetinės ligoninės vadovybės prašymus papildyti sutartį su jos vyro vadovaujama teritorine ligonių kasa dėl apmokėjimo už papildomas psichiatrijos paslaugas, I.Bumblienė jokios įtakos nedarė - nusišalino nuo balsavimo".

Įsiplieskus nesutarimams pasklido gandai, kad medikų klanas į TLK vadovo kėdę siekia pasodinti savo žmogų - KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotoją V.Vanagą. Jis vadovavo šiai įstaigai anksčiau.

Tapo medikų ir politikų intrigų auka?

„Mane į bylas įklampino V.Janušonis ir V.Grubliauskas. Su jais ėjo išvien ir tuometis Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkas Kęstas Komskis - aktyviai domėjosi pajūrio sveikatos apsaugos įstaigų pertvarka, kišosi, reiškė savo nuomonę dėl TLK veiklos. Galando kirvį, kol jo nesudrausmino bendražygiai - Seimo Etikos komisijos nariai", - liejo nuoskaudas A.Bumblys.

Išteisintas valdininkas neabejoja užsitraukęs medikų nemalonę tik dėl to, kad suskato atidžiau domėtis ne tik pajūrio, betir kitų regionų sveikatos apsaugos įstaigų finansinėmis ataskaitomis už suteiktas gydymo paslaugas, jas lygino, analizavo, reikalavo pateikti detalesnius duomenis.

Pernai rugpjūtį A.Bumblys kreipėsi Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydamas ištirti, ar daugiau kaip dešimtmetį VLK vadovaujančio A.Sasnausko ankstesnieji sprendimai dėl PSDF lėšų skirstymo teritorinėms ligonių kasoms neprieštarauja įstatymams. Abu šie vyrai anksčiau dirbo Klaipėdos TLK.

Atleidimą iš Klaipėdos TLK vadovo pareigų, kitas jį užklupusias bėdas A.Bumblys sieja su medikų klano ir jiems artimų asmenų užkulisiniais žaidimais: „Tai – kerštas, susidorojimas už tai, kad drįsau abejoti ambulatorinių ir stacionarinių paslaugų ataskaitomis, pagal kurias skirstomos PSDF lėšos".

Apskundęs A.Sasnausko įsakymą dėl atleidimo iš pareigų A.Bumblys tikisi laimėti ir administracinę bylą: „Savo tiesą aš ginsiu iki galo. Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas nuteikia nesudėti rankų - neabejoju, kad birželį grįšiu į darbą".

A.Bumbliui žinomus faktus apie galimą sukčiavimą ir korupciją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo praėjusių metų vasario tiria STT. Tyrimas nebaigtas, įtarimai kol kas dar niekam nepareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.