Ore nenugalėti JAV F-15 užleido vietą mažesniems „plėšrūnams“

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atlikę ir netrukus iš Šiaulių išskrisiantys JAV naikintuvai F-15 „Eagle“ paliks nelygiaverčią pamainą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 1, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:28 AM

„Jei prieš F-15 dvikovą su MIG-29 man reikėtų lažintis kuris lėktuvas laimės oro mūšį, nedvejodamas šimtu procentų statyčiau tik už F-15“, - portalui lrytas.lt atviravo trečiadienį į NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremoniją atvykęs Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis.

Nepralaimėjo nė vieno oro mūšio

Klausimų apie oro policijos misiją atlikusių bei šią misiją atliksiančių naikintuvų galimybes kilo išvydus šalia angaro greta vienas kito pastatytus Didžiosios Britanijos „Eurofighter Typhoon“, JAV F-15 „Eagle“ bei Lenkijos kariškių naudojamus sovietų gamybos MIG-29.

Amerikiečių naikintuvas iš greta jo stovinčių „Eurofighter Typhoon“ bei MIG-29 išsiskyrė ir „ūgiu“ ir stambesniu „sudėjimu“.

Ant JAV F-15 „Eagle“ fiuzeliažo puikavosi ir du užrašai - „SU-25“, bylojantys kad ši parako uosčiusi amerikiečių kovinė mašina oro mūšyje sudorojo du sovietų gamybos naikintuvus.

„JAV naikintuvai F-15 „Eagle“ per oro mūšius numušė 142 priešo naikintuvus ir nė karto nebuvo numušti patys. Tokio „sauso“ pergalių ir pralaimėjimų santykio neturi joks kitas naikintuvas.

MIG-29 tokiais rezultatais pasigirti negali. Per lokalius konfliktus F-15 yra numušę nemažai MIG-ų.“, - sakė E.Mažeikis.

MIG-ų žudikus patraukė į šalį

Paaiškėjo, kad tokie oro mūšius prieš sovietų MIG-29 laimėję naikintuvai F-15 saugojo Baltijos šalių oro erdvę ir šios misijos metu. Nenorėdami liūdinti sovietų gamybos naikintuvais MIG-29 skraidančių lenkų amerikiečiai oro mūšius prieš MIG-us laimėjusius savo F-15 patraukė į šalį.

„Vienas didžiausių MIG-29 trūkumų tai, kad jis turi labai nedaug kuro ir naikintuvo skrydžio laikas yra trumpas. O oro mūšyje variklis tada dirba maksimalia galia, todėl kuro reikia daug. Jei neturi pakankamai kuro, tai šansų oro mūšyje nedaug“, - sakė E.Mažeikis.

Paklaustas apie Didžiosios Britanijos naikintuvų „Eurofighter Typhoon“ galimybes Lietuvos KOP vadas atsakė, kad tai naujesnis, labai galingas ir pajėgus naikintuvas, tačiau realiose konfliktuose „Eurofighter Typhoon“ dar nebuvo panaudotas, todėl negali pasigirti tokia statistika, kaip amerikiečių F-15 „Eagle“.

Išgirtasis SU-35 – tik geras taikinys?

Paprašytas pasidalinti nuomone apie Rusijoje liaupsinamą naikintuvą SU-35, E.Mažeikis atsakė, kad tai tikrai neblogas lėktuvas.

„Tai kas SU-35 geriausia – yra geležis. Tačiau lėktuvas susideda iš kelių dalių: fiuzeliažo (geležies), variklio ir avionikos, elektronikos bei ginkluotės.

Modernusis SU-35 savo ginkluote, elektronika ir avionika net negali konkuruoti su „senučiu“ F-15.

Sutinku, kad SU-35 yra manevringas lėktuvas ir juo ore gali raityti įspūdingas kilpas, tačiau šiuolaikinėmis raketomis ir su šiuolaikine ginkluote tu šį lėktuvą gali numušti, kai jis dar „nesupranta“, kad tu esi kažkur už šimto mylių nuo jo.

Gali riesti kilpas ore kaip nori, bet jeigu tu neturi geros ginkluotės ir gerų apsaugos priemonių, tu esi tik geras taikinys“, - savo nuomonę išsakė E.Mažeikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.