Klaipėdos uoste viešinčią NATO flotilę apgulė smalsuoliai

Klaipėdos jūrų uoste viešintys NATO nuolatinės parengties karo laivai nuleido trapus lankytojams – uostamiesčio gyventojams ir svečiams. Ši flotilė dalyvaus gegužę Baltijos jūroje vyksiančioje tarptautinėje sprogmenų nukenksminimo operacijoje "Open Spirit" ("Atvira dvasia").

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 4, 2014, 11:02 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:17 AM

Savaitgalį pajūryje atvėsę orai ir žvarbus vėjas nenumalšino klaipėdiečių noro iš arčiau susipažinti su penkiais uoste nuo penktadienio stovinčiais karo laivais iš Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos ir Estijos - po pietų klaipėdiečiai ištisomis šeimomis traukė į Kruizinių laivų terminalą.

Krantinėje prie laivų nusidriekė smalsuolių eilės. Kariškių paprašyti savo rankines palikti krantinėje ant stalų, kai kurie lankytojai pasijuto kaip oro uoste, nors jų bagažo niekas netikrino. Laivuose leista fotografuoti.

Denyje budintys jūrininkai ir karininkai maloniai bendravo su svečiais – supažindino juos su laivų įranga, ginkluote, aiškino, ką veikia išplaukę į jūrą. Išlydėdami lankytojus ne tik moterims atiduodavo pagarbą.

Tarptautinė flotilė dislokuota Baltijos jūroje. NATO karo junginį sudaro keturi išminavimo laivai ir vienas karinių operacijų valdymo laivas. Vizito tikslas – užtikrinti regiono jūrinį saugumą ir aljanso pasirengimą reaguoti į konfliktines situacijas.

Daugelis į Klaipėdą atplaukusių karo jūrininkų pirmą kartą vieši Lietuvoje. Valdymo laive tarnauja dvi olandės moteris.

Savaitgalį laisvi nuo budėjimo kariškiai atsikvėpė – jiems surengtos ekskursijos po miestą. Daugelis jūrininkų aplankė prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“. NATO laivams numatyta intensyvi jūrų operacijų programa, vizitai įvairiuose Baltijos šalių uostuose. Iš Klaipėdos flotilė plauks į Latvijos į vandenis, kur vyks tarptautinė sprogmenų nukenksminimo operacija "Open Spirit". Joje dalyvaus ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Penktadienį su flotilės vadais susitikęs Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas įguloms palinkėjo sėkmės tarptautinėse pratybose. NATO karo laivų vizitą jis siejo ir su Rusijos agresija Ukrainoje.

"Tokiu būdu Rusijai siunčiama aiški žinia apie aljanso vieningumą, pasiryžimą sutelktomis jėgomis atremti bet kokius išpuolius prieš Baltijos valstybes", - pažymėjo J.Olekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.