Papasakojo, kaip buvo aptikti G.Žebrovskytės žudiko pėdsakai

Daugiau nuotraukų (1)

Angelė Digaitytė, specialiai lrytas.lt, Vokietija

May 7, 2014, 11:49 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:44 AM

Mirtina tyla stojo Badeno-Viurtembergo federalinės žemės teismo salėje, kai į ją, policijos palydos lydimas, įžengė įtariamas Gabrielės Žebrovskytės žudikas Bulgarijos pilietis 41 metų Emilis S. Likimo ironija: lietuvei studentei gyvybę atėmęs stambus, 1,75 m ūgio, su plačiais juodais ūsais, netvarkingai sušukuotais plaukais buvęs statybų darbininkas teisiamas pastate, įsikūrusiame šalia Manheimo (Vokietija) universiteto, į kurį 2013 metų rugpjūčio pabaigoje keturiems mėnesiams studijuoti psichologijos buvo atvykusi nužudytoji.

Antradienį septintajame teismo posėdyje liudijo specialiosios policijos komisijos „Caesar” nariai, 16 dienų ieškoję lietuvės studentės žudiko.

Vaizdo kameros tykojo nusikaltėlio Mykolo Romerio universiteto studentė G.Žebrovskytė pagal mainų programą išvyko 2013 metų rugpjūčio pabaigoje.

20-metė G. Žebrovskytė buvo išprievartauta, nužudyta ir apiplėšta 2013 m. spalio 3 d. tarp 21.30 ir 22 val. po Kurto Shumacherio tiltu. Pro šią vietą lietuvė, tą vakarą dalyvavusi Manheimo universitete vykusioje Vokietijos susivienijimo dienai skirtoje filmų peržiūroje, grįžo į bendrabutį Jungbušo mikrorajone tiesiausiu, tačiau labai pavojingu keliu.

Įtariama, kad Emilis S. aukos, einančios gatve, tykojo ir ją užpuolė iš tilto apačios, nusitempė į krūmynus ir pasmaugė jos šaliku. Tada, įtariama, nusmaukė merginos kelnes iki kelių ir ejakuliavo jos gaktos srityje. Žudikas pagrobė ir G.Žebrovskytės mobilųjį telefoną „Huawei Ascend G 300“.

60 specialiosios policijos komisijos „Caesar“ narių, ieškodami žudiko pėdsakų, daug dėmesio skyrė nusikaltimo vietai. Policija išnaršė visas Kurto Shumacherio tilto prieigas, visą patiltę. Jie ieškojo ko nors, kas galėtų susieti nusikaltėlį su nusikaltimo vieta.

Policija tikėjosi, kad G.Žebrovskytės žudikas pakeliui į darbą ar iš jo ar dėl kokių nors kitų priežasčių vėl atsidurs prie Kurto Shumacherio tilto, todėl šiame rajone ne tik sustiprino patruliavimą, bet įtaisė vaizdo stebėjimo sistemą. Tačiau tai tyrėjams nepadėjo.

Išdavė aukos telefonas

Specialiosios komisijos pareigūnas, atsakingas už elektroninių duomenų įvertinimą, teisme papasakojo, kaip buvo aptikti kaltinamojo Emilio S. pėdsakai.

Tyrėjai, neradę G.Žebrovskytės mobiliojo telefono nusikaltimo vietoje, tikėjosi, kad jo paieškos atves pas nusikaltėlį. Nužudytosios brolis atsiuntė Vokietijos policijai visus sesers telefono duomenis. Pagal juos tyrėjai pabandė nustatyti pagrobtojo mobiliojo telefono vietą.

Iš pradžių telefonas buvo išjungtas. Bet spalio 19 dieną staiga atsirado ryšys – kažkas į Gabrielės telefoną trims minutėms buvo įdėjęs kitą kortelę. To vokiečių tyrėjams pakako. Aparatūra jie nustatė ne tik vietovę, kur yra telefonas, bet ir tikslų adresą.

Po nepilnos valandos „Caesar“ pareigūnai jau buvo nedideliame, nuo Manheimo apie 25 km nutolusiame Reino krašto-Pfalco žemės Griunštato mieste, kuriame su kitais dviem tautiečiais tuo metu gyveno ieškomas G.Žebrovskytės žudikas.

„Šalia atsakovo lovos radome rankinę“, – toliau pasakojo policijos pareigūnas. Joje buvo nužudytosios mobilusis telefonas bei kiti jai priklausę daiktai.

Emilis S. iš pradžių buvo sulaikytas laikinai, savo noru davė seilių mėginį DNR tyrimui.

Tyrėjai dar tą pačią naktį sužinojo, jog sulaikytojo DNR sutampa su G.Žebrovskytės nužudymo vietoje rastų įkalčių DNR.

Plėšrus žvėris avinėlio kailyje

Per praėjusį pusmetį vokiečių laikraščiai daug pasakojo apie Emilį S. Žurnalistai iššniukštinėjo, kuo jis domėjosi, ką veikė gimtojoje Bulgarijoje, prieš atvykdamas uždarbiauti į Vokietiją.

Emilis S. nuo 2013 metų balandžio Griunštate nuomojo 25 kvadratinių metrų kambarį. Jame stovėjo kelios lovos, dirbtine oda aptraukta sofa, kelios nedidelės spintelės, televizorius. Ant plikų baltų sienų kabojo keli smulkūs niekučiai. Jokios spintos. Abi lovos apkrautos drabužiais. Pilka, nejauku.

Vakarėliai, alkoholis, lengvai prieinamos moterys. Matyt, taip atsipalaiduodavo Emilis S. po darbo statybose.

Nusikaltėlio namo kaimynas, kilęs iš Šiaurės Vokietijos, portalo rheinneckarblog.de žurnalistui pasakojo, kad sulaikytasis Bulgarijoje daug metų sportavo boksą. Štai, iš kur tie raumenys.

Vokietis negalėjo patikėti, kad gyveno su žudiku – esą jis buvęs tylus, ramus žmogus, draugiškas, rūpestingas, visada pasiruošęs padėti. Jiedu eidavo kartu pasivaikščioti. Tik sunkiai sekdavosi susikalbėti, nes bulgaras beveik nemokėjo vokiškai.

Bulgaro rankos buvo labai sužalotos. Vieno piršto jis beveik negalėjo pajudinti, kitas, kaip spalio 5 dieną pastebėjo jo bendradarbis, buvo išsuktas. Gali būti, jog jis susižalojo žudydamas Gabrielę.

Emilis S. turėjo nedaug drabužių ir, nors mėgo garsias firmas, vis tiek atrodė kaip benamis. Praėjusių metų rugpjūtį Špejeryje užpulta 48 metų silpną regėjimą turinti moteris, kovodama su užpuoliku pametusi akinius, akivaizdžiai suklydo jį apibūdindama kaip tvarkingą, maždaug 30 metų amžiaus, 180 m ūgio. Tik dėl mėlyno kombinezono buvo teisi. Darbininkas iš tiesų turėjo tokį darbo drabužį.

Policija, sulaikydama Emilį S., paėmė ne visus jo daiktus – paliko keletą žurnalų, kuriuose Jehovos liudininkai bulgariškai kviečia nenaudoti prievartos, nežudyti.

Įtariamasis žudikas priklausė Jehovos liudytojų sektai, buvo krikščionis? Bendradarbio nuomone, Emilis S., kurį kiti Ercanu vadino, yra Bulgarijos turkas, musulmonas.

Teisiamojo šeima – žmona ir du suaugę vaikai – buvo likę Bulgarijoje. Prieš pat suėmimą minėtas vokietis matęs jį kalbantį LG firmos mobiliuoju telefonu su dukterimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.