Ugniagesių šventėje – būsimo muziejaus eksponatai

Ketvirtadienio pavakare Šiauliuose į Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vilos parką suplūdę ugniagesiai čia paminėjo savo profesinę šventę.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 8, 2014, 8:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:07 AM

Šv. Florijono, ugniagesių globėjo, dienai skirtas renginys patraukė ir šiauliečių dėmesį.

Miestiečiai galėjo apžiūrėti ne tik naujausią ugniagesių techniką, bet ir Šiauliuose įsikursiančio Priešgaisrinės apsaugos muziejaus eksponatus.

Šis muziejus, kurio branduolį sudarys Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos patalpose nuo 1987 metais veikusio Ugniagesių muziejaus eksponatai, įsikurs Šiaulių miesto centre - dar 1926–1927 metais statytame senajame gaisrinės pastate.

Priešgaisrinės apsaugos muziejų kuriantys Šiaulių „Aušros“ muziejaus vadovai iš ugniagesių perėmė 76 gaisrų gesinimo priemones: 28 automobilius, vieną motociklą, vieną šarvuotį, įvairių siurblių, kompresorių.

Dalis šios iš ugniagesių perimtos kolekcijos ketvirtadienį buvo pristatyta ir į Ch.Frenkelio vilos parką atėjusiems miestiečiams.

Ne tik iš išorės bet ir iš vidaus retus automobilius apžiūrėti galėjusių šiauliečių „numylėtiniais“ tapo 1957 metais pagamintas ir gaisrų gesinimui pritaikytas „Chevrolet – 4400“ bei 1987 metais pagamintas Visagino ugniagesių eksploatuotas šarvuotis.

Šventinis renginys prasidėjo ugniagesių eisena Vilniaus gatve nuo Kaštonų alėjos iki Ch.Frenkelio vilos.

Po priešgaisrinės apsaugos kolekcijos perdavimo Šiaulių „Aušros“ muziejui ceremonijos ir ugniagesių pagerbimo prasidėjo ugniagesių gelbėtojų pasirodymai ir ugniagesių technikos demonstravimas.

Bene didžiausią įspūdį susirinkusiems paliko galingo, ugniagesius net į 48 metrų aukštį iškelti pajėgiančio autokeltuvo demonstravimas. Ugniagesiams pakėlus į viršų kelis žiūrovus, prie automobilio nusidriekė solidi norinčių būti pakeltais į viršų eilė.

Labiausia renginiu liko patenkinti mažieji šiauliečiai – juos masino ir ugniagesių automobiliai, ir gelbėtojų naudojama technika.

Mažiesiems šventės dalyviams ugniagesiai paruošė ir keletą atrakcionų – vaikai vandens čiurkšle turėjo „pataikyti“ į už keliolikos metrų pastatytus fanerinius „drakonus“.

Vaikų dėmesį traukė ir smulkiais vandens lašeliais „šaudantis“ įrenginys.

Į šventę atėję šiauliečiai galėjo paklausyti Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro koncerto bei stebėti Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos moksleivių grupės „AG Group“ pasirodymą.

Išalkusius kareiviška koše pavaišino Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.