Noras statyti užgožia netgi nuodų grėsmę

Skandalingąjį „Menų fabriko“ projektą buldozeriu stumiančiai Šiaulių valdžiai – dar viena akistata su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentais.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

May 11, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:12 AM

Į STT kreipėsi keli Šiaulių tarybos nariai, iš pradžių bergždžiai bandę įtikinti valdančiuosius, kad būtina ištirti, ar būsimo „Menų fabriko“ teritorija neužteršta, rašo „Lietuvos rytas".

Vienas entuziastingiausių šio projekto šalininkų meras Justinas Sartauskas pareiškė, kad bus atlikti teritorijos geologiniai tyrimai. Tiesa, jų rezultatus visuomenė sužinos tik 2015-ųjų pabaigoje – kai „Menų fabrikas“ jau bus pastatytas.

Įspėjimams buvo kurti

Tarybos nariai Aurimas Nausėda ir Artūras Visockas buvo apstulbę, kai valdantieji atsisakė tirti tiek pastato, tiek teritorijos taršą.

Todėl ir nutarta kreiptis į STT, kad būtų įvertinti Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus Gedemino Vyšniausko ir Aplinkos skyriaus vedėjo Romaldo Šemetos veiksmai.

„Niekam ne paslaptis, kad buvusi „Elnio“ teritorija užteršta, todėl matomas troškimas statyti visuomeninės paskirties pastatą neatlikus tyrimų. Milžiniška žala jau padaryta – pastatas nupirktas neatlikus nei teritorijos, nei pastato taršos tyrimų“, – kalbėjo A.Visockas.

Tyrimo rezultatai pribloškė

Kad Talkšos ežero pakrantė užteršta sunkiaisiais metalais, šiauliečiams jokia paslaptis. Mat odai apdirbti naudoti chemikalai buvo išpilami greta gamyklos.

Miesto valdžiai šis faktas irgi žinomas – 2013 m. ataskaitoje apie taršą chromu šioje teritorijoje paskelbė Šiaulių municipalinė aplinkos tyrimų laboratorija.

Dar platesnį tyrimą prieš kelerius metus atliko bendrovė „Geomina“. Paaiškėjo, kad buvusio „Elnio“ teritorijoje telkšo tikra nuodų bomba: sunkiaisiais metalais, naftos produktais užteršti gruntiniai vandenys, o teršalai į dirvožemį prasismelkę net iki 6 metrų.

Kai kuriuose gręžiniuose tarša chromu, nikeliu, sulfatais normą viršijo tūkstančius kartų.

„Geominos“ specialistai netyrė sklypo, kuriame stūkso „Menų fabrikui“ skirtas avarinis pastatas, bet padarė ne vieną gręžinį šalia.

„Be tyrimų nesutikčiau net už dyką įkelti savo įmonės į tokį pastatą“, – sakė bendrovės vadovas Mindaugas Čegys.

Prieš metus R.Šemeta pripažino „Lietuvos rytui“, kad reikėtų ištirti visą „Elnio“ teritoriją. Bet to nepadaryta iki šiol.

Grįžo tie patys statybininkai

„Menų fabriko“, kurio kratosi net vietos menininkai, projektas ne kartą kabėjo ant plauko, bet valdančioji dauguma nepasidavė.

Prieš kelerius metus konkursą buvo laimėjęs bendrovės „Meba“ ir įmonės „Jupojos statybinės medžiagos“ konsorciumas. Pastarosios įmonės vienas bendraturčių – užkulisiuose tikruoju miesto šeimininku vadinamas „tvarkietis“ Vidmantas Japertas.

Dėl prokuratūros tyrimų ir teismų buvo skelbti kiti konkursai, bet jų laimėtojai šių metų pradžioje atsisakė dirbti. Todėl skubiai buvo ieškoma naujo rangovo.

Neseniai paaiškėjo, kad rangovo konkursą laimėjo įmonė „Konsolė“, o darbus atlikti patikės sunkumų turinčiai bendrovei „Meba“. Pastaroji buvo pirmojo rangos konkurso laimėtoja.

Projektas virto skandalų virtine

* Šis ES remiamas projektas skandalingai išgarsėjo paaiškėjus, kad sudegęs pastatas įlūžusiomis perdangomis už 0,325 mln. litų pirktas iš mero G.Mikšio bičiulio S.Karitono.

* Prieš tai ši griuvena skubos tvarka pripažinta kultūros paveldu. Negana to, perkant pastatą kartu įsigytas ir techninis projektas už ketvirtį milijono litų.

* Finansavimo sąlygose numatyta, kad „Menų fabrikas“ privalo išsilaikyti pats, bet tai neįmanoma – Šiaulių bulvare patalpų nuoma gerokai pigesnė. Todėl gali būti, kad Šiauliams teks grąžinti gautą 7,9 mln. litų paramą iš ES fondų.

* Prieš šį projektą viešai pasisakė šiauliečiai parlamentarai, bet jų partijos kolegos Šiaulių taryboje balsavo ir balsuoja priešingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.