Lietuvos kariai apdovanoti už operacijas Afrikoje

Lietuva operacijoje „Sangaris“ dalyvavo Prancūzijos prašymu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 13, 2014, 7:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:56 PM

Operacijos metu Lietuvos kariai su Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvu „Spartan“ skraidino operacijos įrangą ir techniką, personalą.

„Dešimties karių įgula - nedidelis karinis vienetas, bet įvairiose klasifikacijose transporto lėktuvo dislokavimas prilyginamas kuopos ar net didesnio kariniam vienetui,“ - sakė krašto apsaugos viceministras M.Velička.

Lietuva operacijoje „Sangaris“ dalyvavo Prancūzijos prašymu.

„Operacija Centrinės Afrikos Respublikoje puikiai atspindi tai, kad mūsų bendradarbiavimas su Prancūzija įgauna naują pagreitį. Mūsų karių dalyvavimas šioje operacijoje prisidėjo ir prie santykių su viena svarbiausių Europos valstybių sutvirtinimo“, - sako krašto apsaugos viceministras M.Velička.

Misijos metu Lietuvos kariai iš oro uostų Centrinės Afrikos Respublikoje, Čade, Nigeryje, Burkina Faso ir Malyje gabeno operacijai reikalingos įrangos ir amunicijos, skraidino personalą. Per misijos laikotarpį „Spartan“ iš viso atliko 54 skydžius.

Operacija Centrinės Afrikos Respublikoje Lietuvos karinių oro pajėgų kariams buvo pirmoji operacija Afrikos žemyne, bet ne pirmas kartas, kai Lietuva tarptautinėse operacijose dalyvavo su Karinių oro pajėgų transporto pajėgumais.

Lietuva NATO operacijoms karinį lėktuvą buvo skyrusi dar prieš narystę NATO - nuo 2001 iki 2003 m. Lietuvos karinis transporto lėktuvas dalyvavo NATO vadovaujamose operacijose Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kosove.

Šiuo metu tarptautinėse operacijose dalyvauja per 100 Lietuvos karių, kurių didžioji dalis dislokuota Afganistane. Afrikos žemyne Malyje nuo 2013 m. pavasario Europos Sąjungos (ES) misijoje Malyje dalyvauja trys Lietuvos kariai, o su ES vėliava veikiančios kovos su piratavimu jūroje operacijos „Atalanta“ prie Somalio krantų štabe Didžioje Britanijoje ir ES karinės operacijos Centrinės Afrikos Respublikoje operaciniame štabe Graikijoje tarnauja po vieną Lietuvos karininką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.