Kauno garbės piliečių gretas papildė istorikas Z.Kiaupa

Kauno rotušėje pirmadienį vykusios iškilmingos ceremonijos metu Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui ir šios aukštosios mokyklos senato pirmininkui Zigmuntui Kiaupai suteiktas Kauno miesto Garbės piliečio vardas. 72 metų Z.Kiaupa žinomas kaip vienas labiausiai nusipelnęs Kauno miesto istorijos tyrėjas ir puoselėtojas.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

May 19, 2014, 9:57 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:20 PM

Per savo aktyvios mokslininko karjeros metus Z.Kiaupa paskelbė 150 mokslinių straipsnių Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių mokslinėje spaudoje, iš kurių daugiau maždaug trečdalis skirtas įvairiems Kauno miesto ir regiono tyrinėjimams. Jis išleido Kauno istorijos pirmąjį tomą.

Jis – Kauno istorijos metraščio, kurio išleista 14 tomų, redkolegijos pirmininkas.

„Kai kalbame apie Kauną, išskiriame du svarbiausius miesto gyventojų bruožus: verslumą ir patriotiškumą. Tačiau dar labai norėčiau paminėti ir trečiąjį bruožą – kauniečių bendruomeniškumą, kuris žinomas nuo viduramžių. Kauniečiai jau tais laikais būrėsi į pirklių ir bažnytines draugijas, kurias jungė didžioji Kauno miesto draugija. Džiaugiuosi, kad bendruomeniškumu Kaunas garsėja iki šiol“, – kalbėjo Z.Kiaupa.

Istorikas tikino, jog Garbės piliečio vardas jį įpareigoja tęsti darbus. Per 2 -3 metus jis žada parengti antrąjį Kauno istorijos tomą ir išleisti Kauno privilegijų rinkinį.

Už nuopelnus Kaunui 2010 metais Z.Kiaupa apdovanotas jubiliejiniu pasidabruotu Jono Vileišio medaliu. 2003 metais istorikas apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi.

Z.Kiaupa – 25 kaunietis, kuriam nuo 1991 metų suteiktas Kauno garbės piliečio vardas.

Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų nuostatuose numatyta, kad Garbės piliečio vardas per metus gali būti suteiktas ne daugiau kaip vienam asmeniui.

Kauno Garbės piliečiais yra paskelbti Juozas Urbšys, Viktoras Kuprevičius, Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Mykolas Žilinskas, Vincentas Sladkevičius, Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Sigitas Tamkevičius, Bernardas Brazdžionis, Algirdas Šocikas, Arvydas Sabonis, Eduardas Viskanta, Liudas Dambrauskas, Ričardas Mikutavičius, Juozas Grušas, Vladas Garastas, Rimantas Ruzas, Rūta Staliliūnaitė, Juozas Blužas, Aleksandras Kvasnevskis, Valdas Adamkus, Petras Bingelis, Eugenijus Miliūnas ir Regina Varnaitė.

Renginio metu apdovanojimai taip pat buvo įteikti kitiems nusipelniusiems kauniečiams.

II laipsnio Santakos ženklas įteiktas Gintarui Skorupskui, meno ir kultūros mecenatui, leidžiančiam plėtoti meninius sumanymus ir realizuoti kūrybines idėjas.

Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniai medaliai už nuopelnus Kaunui bus įteikti Ramojui Anicetui Kalyčiui, Aurelijui Antanui Noruševičiui ir Žibuoklei Senikienei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.