KU rektorius V.Laurėnas laikėsi kėdės iki paskutinio šovinio

Klaipėdos universiteto (KU) rektoriui Vaidučiui Laurėnui nepavyko įrodyti, kad jis yra teisėtai išrinktas – darbo sutartis su juo turi būti nutraukta be jokio įspėjimo.

Po neskaidrių rinkimų tapęs rektoriumi V.Laurėnas pustrečių metų neteisėtai vadovavo Klaipėdos universitetui.<br>E.Petkutės nuotr.
Po neskaidrių rinkimų tapęs rektoriumi V.Laurėnas pustrečių metų neteisėtai vadovavo Klaipėdos universitetui.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 20, 2014, 8:19 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:08 PM

Per rektoriaus rinkimus pats už save balsavęs profesorius V.Laurėnas apylinkės teismo nutartimi iš pareigų turėjo trauktis prieš trejus metus, rašo Lietuvos rytas".

Bet neteisėtai išrinktą rektorių iš balno išmušė tik Aukščiausiojo teismo nutartis – neskundžiama ir įsigaliojusi nuo priėmimo dienos.

Rinkėjai pražangų neįžvelgė

2011 metais viešajame konkurse renkant naująjį KU vadovą universiteto tarybos narys, studijų prorektorius V.Laurėnas nenusišalino nuo procedūrų – dalyvavo posėdžiuose, kur buvo svarstomi ir priimami sprendimai dėl rinkimų. Jis net balsavo už save.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad šitaip pasielgęs kandidatas neišvengė viešųjų ir privačių interesų konflikto.

Bet KU taryba nesiryžo versti iš kėdės neteisėtai išrinkto rektoriaus. Tada etikos sargai Klaipėdos apylinkės teismui pateikė civilinį ieškinį dėl darbo sutarties su V.Laurėnu nutraukimo ir universiteto tarybos nutarimo pripažinimo negaliojančiu.

Teismų nutartis skundė

Apylinkės teismas patvirtino VTEK išvadas, bet V.Laurėnas pareigų neatsisakė – nepalankią nutartį apskundė.

„Net jeigu ir nebūčiau balsavęs, mano balsas rinkimų eigos nenulemtų. VTEK negali ginčyti juridinių asmenų valdymo organų sprendimų, reikalauti, kad darbo sutartys būtų nutrauktos“, – įtarimų kratėsi V.Laurėnas.

Kai rektoriui nepalankų sprendimą priėmė Klaipėdos apygardos teismas, V.Laurėnas vėl apskundė nutartį.

KU tarybos nutarimą dėl V.Laurėno skyrimo rektoriumi pripažinus neteisėtu, teismai universitetą įpareigojo per du mėnesius surengti naujus vadovo rinkimus.

Tačiau profesorius dar pustrečių metų vadovavo Klaipėdos universitetui.

Vis dėlto Aukščiausiojo teismo nutartimi darbo sutartis su V.Laurėnu bus nutraukta. Jis gali būti atstatydintas iš pareigų be įspėjimo.

Pasidavė kipšo pagundoms

KU tarybai dabar – nauji galvosūkiai. Ar pavyks atstatydinti rektorių ir paskirti laikinąjį universiteto vadovą? Kai kurie dėstytojai neatmeta, kad V.Laurėnas, pasimokęs iš klaidų, vėl gali siekti rektoriaus posto.

„Universitetas neliks be valdžios. Antradienį tarybos posėdyje viską aptarsime.

Nemanau, kad V.Laurėną dar vilioja rektoriaus pareigos“, – kalbėjo KU tarybos pirmininkas Arnoldas Šileika.

Prieš trejetą metų rinkimuose balsavęs pats už save V.Laurėnas tuomet mįslingai kalbėjo: „Kipšas sudrumstė protą – nereikėjo taip daryti. Buvo žmonių, kurie nenorėjo permainų, stengėsi pakišti koją.“

V.Laurėnas už teisines procedūras valstybės biudžetui turės sumokėti 44 litus. Šias išlaidas padengs Klaipėdos universitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.