Pažangios Lietuvos švyturys – pasvalietis programišius

Šiaip jau nusikaltėliai nėra paklausi profesija. Atsėdėjai už pavogtą mašiną? Išėjęs transporto srityje būsi nepageidaujamas. Apšvarinai namus? Valytojo karjera nešviečia. Bet technologijų srityje situacija kiek kitokia.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 20, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:49 PM

Praėjusią savaitę nuteistas programišius iš Pasvalio, panašu, nuspaudė karjeros lifto mygtuką. Apie ką aš čia? Tuoj paaiškinsiu.

IT specialistai juokauja, kad yra du būdai tapti saugumo konsultantu. Vienu atveju reikia baigti studijas, įsidarbinti kokioje nors kompanijoje specialistu ir, kildamas karjeros laiptais bei užsitarnavęs gerą vardą, po kokių 20–30 metų tapsi gerai apmokamu saugumo specialistu.

Kitas kelias – programišiaus: tereikia bandyti įsilaužti į sistemas, ieškoti programų spragų ar kurti savo virusus. Net jei padarysi klaidą ir būsi sučiuptas teisėsaugos, atsėdėjęs kelerius metus kalėjime (o jei gerai elgiesi – ir trumpiau), laisvėje tapsi paklausiu saugumo konsultantu.

Juokas juokais, bet pačios IT kompanijos leidžia suprasti, kad šis anekdotas – ne iš piršto laužtas. „Apple“, „Microsoft“, „Facebook“, „Google“ ir daugybė kitų IT milžinų yra įdarbinę ar bent siūlę darbą programišiams.

Kiekvienas žmogus pats renkasi, lipti laiptais ar kilti liftu. Aš visada rekomenduoju laiptus – sveikiau. Bet jei skubate gyventi...

Aišku, niekas negarantuoja, kad tas pats pasvalietis lifto sulauks. Gal jis niekada taip ir neatvažiuos. Visgi vaikinas ne didelių kompanijų sistemose spragų ieškojo, o vogė pinigus iš paprastų žmonių. Užtat ir bausmė – tik 7,4 tūkst. Lt bauda ir viešieji darbai. Bet kas žino, kokių gėrybių jis turi prikaupęs savo kompiuteryje.

Jei visgi šis programišius turi talentą, linkiu jam pasirinkti teisingai.

Tik neskubėkite jo teisti – jaunas žmogus gali mokytis tik iš klaidų. Ir jau geriau suklysti, nei visai nebandyti.

Beje, nei bankų IT centrų, nei programavimo įmonių, nei tokios stiprios startuolių bendruomenės, nei tų pačių programišių Lietuvoje tiek nebūtų, kiek turime dabar, jei visi elgtųsi teisėtai.

Kaip prieš keletą metų vienoje paskaitoje teisingai pastebėjo Ilja Laursas, vidutinis lietuvio techninis išsilavinimo lygis yra išties aukštas: „Jauni amerikiečiai žaidė kompiuterinius žaidimus ir valgė mėsainius, todėl jų patirties užteks naudoti „iPhone“. Tuo tarpu dauguma lietuvių moka perinstaliuoti „Windows“, o kompiuteriuose laiko milijonų vertas programas.“

Žodžiu, piratavimas paskatino tautos pažangą. Svarbiausia misija – visus tuos piratus, programų „nulaužėjus“ ir virusų kūrėjus stumtelėti tinkama kryptimi. IT specialistų jau trūksta ir, prognozuojama, ateityje trūks dar labiau. Mūsų aukso amžius jau atėjo – naudokimės tuo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.