Reanimacijos skyriuje - krūvių neatlaikantys moksleiviai

Alkoholio matuoklis parodė, jog abu gimnazistai yra blaivūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 23, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:20 PM

Ligoninės vaikų reanimacijos vyresnioji gydytoja Ilona Girdžiuvienė teigė, jog vieno paciento būklė buvo sunki, kito – vidutinio sunkumo. Abiejų gimnazistų kraujo spaudimas buvo pernelyg žemas.

Iš pradžių buvo įtarta, jog moksleiviai apsinuodijo. Po lašelinių bei kitokio gydymo ligonių būklė pagerėjo.

Alkoholio matuoklis parodė, jog abu gimnazistai yra blaivūs.

Dėl narkotinių bei psichotropinių medžiagų organizme buvo tiriamas pacientų šlapimas. Du kartus atlikto testo rezultatai buvo neigiami.

Medikai teigė, jog nei ligonių vyzdžiai, nei oda neturėjo požymių, kurie atsiranda kvaišalų pavartojusiems asmenims.

Tyrimai atskleidė, jog pacientų kraujyje yra labai žemas kalio kiekis.

Abu moksleiviai sakė, jog jie intensyviai sportuoja savo malonumui.

„Anksčiau į mūsų skyrių dažniau patekdavo nualpusios mergaitės. Pastaruoju metu – berniukai. Nualpusių vaikų atveža iš mokyklų, sporto salių.

Manau, jog aukštesnėse klasėse moksleiviams yra per dideli krūviai, kurių neatlaiko jų organizmai.

Paaugliai nesilaiko režimo, jiems trūksta poilsio ir miego, dažnas jų nuolat geria energinius gėrimus, per ilgai sėdi prie kompiuterio“, – sakė gydytoja I.Girdžiuvienė.

Medikė pastebėjo, jog pastaruoju metu grožio kulto aukomis vis dažniau tampa ne paauglystės amžiaus sulaukusios mergaitės, o berniukai.

Mergaitės nusialina dietomis. Prie pilnametystės slenksčio stovintys jaunuoliai, norintys įspūdingesnių raumenų, sveikatą žaloja ne tik neprotingais fiziniais krūviais, bet ir specialiais papildais bei vaistais.

„Pamenu vieną šešiolikmetį, kuris nualpo namuose ir buvo atvežtas į ligoninę. Paauglys užsiiminėjo kultūrizmu ir, norėdamas priaugti svorio, švirkšdavosi sau diabetikams skirtų vaistų.

Laimė, jog prieš nualpdamas namuose paauglys spėjo pasakyti savo močiutei, kokių vaistų jis susišvirkštė. Jei būtų nespėjęs, mes jo, ko gero, nebūtume išgelbėję.

Tų vaistų šešiolikmetis leisdavosi, kad insulinas nukristų iki kritinės ribos. Tuomet sukyla žvėriškas apetitas. Tokiu būdu jis bandė priaugti svorio.

Kai ligonio būklė pagerėjo, jis man papasakojo, ko imasi kultūrizmu besižavintys jaunuoliai, nurodė net tinklalapį, kuriame raumenis besiauginantys vaikinai dalijasi savo patirtimi.

Paskaičiusi aš buvau priblokšta, kaip jie žaloja savo sveikatą įvairiais preparatais“, – pasakojo ilgametę darbo patirtį turinti gydytoja.

Vienas jaunas sportininkas – Lietuvos čempionas – prieš kurį laiką buvo tapęs vos ne nuolatiniu reanimacijos skyriaus pacientu. Nepilnametis dažnai alpdavo treniruotėse.

Reanimacijos skyriaus gydytojos I.Girdžiuvienės patarimai nenuėjo veltui. Sportininkas įprato gerti daugiau mineralinio vandens, valgyti šokolado.

Medikė akcentavo, jog bet koks kraštutinumas yra negerai: „Blogai, kai maisto papildai yra vartojami be saiko, blogai ir tuomet, kai nusilpęs organizmas jų negauna“.

Šiomis dienomis vykstanti egzaminų sesija iš moksleivių reikalauja ypatingo susikaupimo.

Pedagogai pripažįsta, jog krūviai ir stresas dėl egzaminų daro didelį neigiamą poveikį vaikų sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.