Šeimos dovana uostamiesčiui - susitaikymo suoliukas

Klaipėdos gyventojai Giedrė ir Teisutis Matulevičiai jau žino, ką darys susipykę - pėdins į miesto centre esančią Martyno Mažvydo pėsčiųjų alėją, prisės ant vieno akmeninio suoliuko, ir pyktis išgaruos. Jį šiandien papuošė žinomo skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtas meno kūrinys - dvi tvirtai susikibusios bronzinės rankos. Susitaikymo suolas - šios šeimos dovana miestiečiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 23, 2014, 9:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:20 PM

„Šiaip jau mes nesipykstame ir kitiems to linkime, tačiau ko tik gyvenime nepasitaiko. Jeigu ne mums, tai kitoms šeimoms, įsimylėjėlių poroms, tarp kurių perbėgo juoda katė, kaimynams galbūt pravers toks suoliukas. Taikos sutartis teismuose pasirašę asmenys, nesutariantys politikai irgi galės simboliškai ant jo prisėsti ir galutinai susitaikyti", - kalbėjo verslininkas T.Matulevičius.

Žiūrovų akivaizdoje atidengę skulptūrinę kompoziciją sutuoktiniai parodė, kaip reikia taikytis – prisėdo ant suoliuko, meiliai pažvelgė vienas kitam į akis, delnais palytėjo susikibusias bronzines rankas, kurios dar buvo supančiotos ir antrankiais. Matulevičiai tikisi, kad susipykę žmonės elgsis panašiai. Didžiausia jų svajonė, kad susitaikymo simbolis būtų nuglostytas, visada blizgėtų.

Kūrinio įdėją skulptoriui K.Pūdymui pasiūlęs T.Matulevičius – buvęs muzikantas, anksčiau grojęs pučiamųjų ansamblyje su trimito virtuozu Vytautu Grubliausku, kuris vėliau pasirinko politiko karjerą, buvo išrinktas Klaipėdos meru. G.Matulevičienė – fotografė, fotostudijos savininkė.

„Mūsų idėja nėra nauja - daugelyje Europos didmiesčių įrengti susitaikymo suoliukai. Norėjome, kad toks būtų ir Klaipėdoje - žmonių lankomoje vietoje. Nesame turtuoliai, bet atsisakę kai kurių pirkinių, lėšų meno kūriniui atradome. K.Pūdymas kūrybingai įgyvendino viską, buvome sumanę. Mums ir dukroms bus smagu ant jo prisėsti po dvidešimties metų, kai M.Mažvydo alėjoje pasodintos gudobelės išsišakos", - į ateitį žvelgė T.Matulevčius.

Vienintelę Klaipėdoje pėsčiųjų alėją papuošusi skulptūra „Susitaikymas" – Matulevičių dovana dukteriai Rūtai, kuri šiandien švenčia savo 17-ąjį gimtadienį. Uostamiesčio centre įsikūrusi ir dirbanti šeima augina dar viena dukrą - dvylikametę Mildą.

Meninėje kompozicijoje pavaizduoti visų šeimos narių delnų antspaudai. Nepamirštas ir Matulevičių katinas --  postamente įspraustas  jo letenėles antspaudas.   

Neseniai alėją papuošė dar viena skulptūra „Šuolis" dekoruotas suoliukas. Jį klaipėdiečių kompanija dovanojo vienam draugui kauniečiui, kuris pagaliau ryžosi persikelti gyventi į Klaipėdą.

Ant granitinio suolo įsitaisiusios trys stilizuotos žuvys – kito klaipėdiečio skulptoriaus Gintauto Jonkaus kūrinys, labiausiai patikęs klaipėdiečiams,nusprendusiems nustebinti kaunietį Nerijų Lazdauską.

„Svarstėme, kokią staigmeną pateikti savo svajonę įgyvendinusiam ir į Klaipėdą persikėlusiam draugui, - sakė klaipėdietis Vytrūnas Žukauskas. - Kažkam toptelėjusi mintis padovanoti suoliuką visiems patiko. Dabar Nerijus jau drąsiai jaučiasi mieste, kur bet kada gali prisėsti ant savojo suolo, skirti čia pasimatymus".

Bičiuliai džiaugiasi bent kiek prisidėję prie miesto gražinimo. N.Lazdauskui jie dar įteikė meninės kompozicijos „Šuolis" kopiją.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) sumanymas meno kūriniais puošti akmeninius M.Mažvydo alėjos suolus su kaupu. Pernai pastačius aštuonias skulptūras pritrūko idėjų, teko skelbti naują konkursą,kuriam buvo pateikta per 30 kūrinių.

Iš jų komisija atrinko trylika, kurie tikrų pėsčiųjų alėjai. Įspūdingiausius darbus sukūrė Rokas Valaitis, R.Martinkaus dizaino centras, Isroildžonas Baroti, G.Jonkus ir Laimis Kaziukonis. Jiems skirtos pramonininkų piniginės premijos.

„Vasarą M.Mažvydo alėją papuoš dar dvi skulptūros", - nuleisti rankų nesirengia originalų visuomeninį projektą kuruojančios KPA vadovė Jolanta Braukylienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.