Lietuvos vadovų sargybiniai įrodė: jie – tikri profesionalai

Praėjusią savaitę netoli sostinės vyko neįprastos varžybos. Šalčininkų ir Širvintų rajone varžėsi Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentų asmens sargybiniai. Jų metu pareigūnai šaudė iš pistoletų ir automatų, lindo pro siauras padangų landas, per pelkę nešė įsivaizduojamą saugomą asmenį, darė prisitraukimus vilkėdami neperšaunamąsias liemenes, o nualinti sprendė matematikos uždavinius.

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

May 27, 2014, 6:58 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:19 AM

Tikslas – ne pirmoji vieta, o patirtis

„Oficialių vizitų metu neretai tenka susitikti su kolegomis iš Latvijos ir Estijos, saugančiais savo šalių vadovybę. Tokių susitikimų metu retai kada lieka laiko neformaliai bendrauti, pasikeisti patirtimi ir profesinėmis gudrybėmis. Tad mūsų tarnybai kilo mintis suorganizuoti asmens sargybinių varžybas“, – apie varžybų rengimo priežastis pasakojo vienas organizatorių Vadovybės apsaugos departamento parengimo skyriaus viršininkas Giedrius Dambrauskas.

Panašios varžybos Latvijoje vyksta jau ne pirmus metus. Mūsų šalyje jos rengiamos pirmą kartą. „Skirtingai nei dauguma kitų sportinių varžybų, tokių rungtynių tikslas nėra pirmoji vieta, – teigė G.Dambrauskas. – Pareigūnai tokių renginių metu stengiasi pasikeisti patirtimi, o ne parsivežti taurę. Tačiau azartas suteikia jėgų sveikai konkurencijai ir pakelia nuotaiką.“

Varžėsi šalių vadovus saugantys pareigūnai

Varžybos „Asmens sargybinis 2014“ Lietuvoje buvo surengtos pirmą kartą. Jas organizavo Vadovybės apsaugos departamentas, atsakingas už Lietuvos aukščiausių pareigūnų apsaugą.

Galutinėje įskaitoje rungėsi aštuonios komandos po keturis žmones. Daugiausia – net penkias besirungiančių grupes sudarė lietuviai: Vadovybės apsaugos departamento, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai ir Lietuvos karo akademijos kariūnai. Svečių komandas sudarė kaimynų Latvijos saugumo policijos, Latvijos karo policijos ir Estijos policijos Asmenų apsaugos departamento komandos.

Tarp dalyvių buvo viena moterų komanda. Ją sudarė merginos, dirbančios aukščiausių Lietuvos vadovų apsaugos tarnyboje.

Imitavo realius pavojus

Pirmoji varžybų „Asmens sargybinis 2014“ dalis prasidėjo miškuose esančiame poligone, kuriame rengiasi ir treniruojasi ne tik Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai, bet ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ snaiperiai ir šturmuotojai.

Čia asmens sargybinių komandos varžėsi dviejose rungtyse. Pirmojoje rungtyje vienos komandos pora prasidėjus tariamam apšaudymui turėjo saugomą asmenį nunešti į saugią vietą, o antroji – nukauti priešą. Tikslas – kuo greičiau ir tiksliau neutralizuoti taikinius.

Antrojoje rungtyje Baltijos šalių prezidentus saugantiems pareigūnams teko dar sudėtingesnė užduotis. Buvo imituojamas automobilio užpuolimas. Du pareigūnai, šaudydami į priešą, turėjo sudaryti galimybes kitai porai kiek įmanoma greičiau evakuoti saugomą asmenį į kitą automobilį.

Šaudymo varžybose geriausiai pasirodė Lietuvos viešojo saugumo tarnyba, kurios tikslas – veikti šalies teritorijoje ypatingų ir ekstremalių situacijų atvejais. Jiems ir atiteko taikliausiai šaudžiusios komandos prizas.

Teko prisiminti mokyklą

Antroji varžybų dalis vyko Širvintų rajone esančios pelkės kliūčių ruože, neseniai išgarsėjusiame pasaulinėje spaudoje. Čia įrengtoje trasoje paprastai vyksta ekstremalaus bėgimo varžybos ir organizuojami žygiai per pelkes.

Asmens sargybiniai šioje trasoje turėjo įveikti kilometro ilgio kliūčių ruožą. Kad užduotis būtų sunkesnė, keturių žmonių komanda privalėjo per nešti įsivaizduojamą saugomą asmenį – apie 30 kilogramų sveriančią lėlę. Nešdami tokį svorį paprastai kostiumus vilkintys vyrai lindo per padangas, plaukė vandeniu, murdėsi pelkėje, lipo per keleto metrų aukščio sienelę.

Tarpiniuose punktuose teko atlikti ne ką lengvesnes užduotis – daryti prisitraukimus dėvint keliolika kilogramų sveriančia neperšaunamąja liemene, mėtyti peilius ir traukti traktoriaus padangą.

Fizinio krūvio nualintiems pareigūnams teko atlikti matematinius skaičiavimus. Už padarytas klaidas buvo skiriama komandinė bauda – atsispaudimai. Šioje rungtyje geriausiai pasirodė Latvijos saugumo policijos komanda.

Laimėjo lietuviai

Susumavus visus rezultatus varžybose atsirado intriga. Lietuviai ir dvi latvių komandos surinko vienodą skaičių taškų. Vieni geriau šaudė, antri geriau įveikė kliūtis, o treti sėkmingiausiai sprendė matematinius uždavinius ekstremaliomis sąlygomis.

Siekiant išsiaiškinti, kuri komanda yra stipriausia, buvo skirta paskutinė – peilių mėtymo užduotis. Čia brolius latvius nesunkiai nurungė Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. Jie ir tapo nugalėtojais.

Tarnyba saugo Lietuvos vadovus

Varžybas „Asmens sargybinis 2014“ organizavo Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) prie Vidaus reikalų ministerijos. Ši tarnyba atsakinga už aukščiausių Lietuvos valstybės vadovų – prezidento, Seimo pirmininko ir premjero fizinę apsaugą, užtikrina ir oficialių svečių, besilankančių mūsų šalyje, saugumą.

VAD taip pat yra atsakinga už kai kurių pastatų, susijusių su valstybės vadovais, apsaugą. Departamentą sudaro Išankstinės apsaugos, Sprogmenų paieškos, Kriminalinės žvalgybos, Pastatų apsaugos, Asmenų apsaugos kiti skyriai.

Asmens sargybinio varžybas planuojama rengti ir kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.