Lietuviai į pasus rašinėja ką nori - net ir keiksmažodžius

Pareigūnai atsivertę vilniečio pasą turėjo gerokai nustebti - pirmuosiuose dokumento puslapiuose prie Europos sąjungos ir Lietuvos simbolių mirgėjo užrašas „šūdas“. Kitas žmogus savo pase sugalvojo užrašyti savo žmonos vardą, pavardę ir gyvenamąja vietą. Kai kuriuos pasus pripaišo vaikai.

Pareigūnai įspėja - nepaišykite į pasus!<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Pareigūnai įspėja - nepaišykite į pasus!<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:48 AM

Tokio dokumento policija arba banko darbuotojai gali pagrįstai nepriimti. Pašaliniai užrašai gali būti laikomi kaip dokumento klastojimas.

Nestandartinių įrašų turintis asmens dokumentas laikomas negaliojančiu. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Migracijos valdyba įspėja piliečius saugoti asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus nuo pažeidimų – bet kokie įrašai, ženklai prie asmenvardžių, ant atvaizdo ar tuščių puslapių gali būti vertinami kaip dokumento klastojimas.

Baudžiamojo kodekso 300 straipsnis „Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas“ nurodo, kad už netikro dokumento pagaminimą, suklastojimą, panaudojimą, atsižvelgiant į padarytos žalos dydį, yra baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Gali sukelti įtarimą

Migracijos valdybos Pasų skyriaus viršininkė Edita Prilepskienė įspėja žmones nesielgti lengvabūdiškai ir ateityje neprisidaryti rūpesčių bandant naudotis sugadintu asmens dokumentu: „Subraižytas ar pastebimai prirašytas, nors pagal terminą dar galiojantis dokumentas, gali sukelti įtarimų kelionės dokumentus oro uoste tikrinantiems pareigūnams ir jie gali sulaikyti pilietį iki išsiaiškins, ar dokumentas nėra klastotas.“

Abejonių gali sukelti ir vos matomi ženklai rašikliu, ką jau kalbėti apie vardo, pavardės ar kitų įrašų korekcijas, prierašus apie tautiškumą ar pilietybę. Toks dokumentas laikomas sugadintu ir jo naudoti negalima.

Įrašus asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančiuose dokumentuose reglamentuoja LR paso ir LR asmens tapatybės kortelės įstatymai, juose aiškiai nurodyta, kur ir kokie įrašai tuose dokumentuose turi būti.

Kiekvienas paso puslapis turi savo paskirtį ir bet koks nereikalingas įrašas jame laikomas dokumento gadinimu. Tokį pasą (asmens tapatybės kortelę) turintis žmogus neturi teisės juo naudotis, nors duomenų bazėje jis matomas kaip galiojantis.

Migracijos valdyba prašo žmonių atidžiai peržiūrėti turimus asmens dokumentus, nesinaudoti kaip nors tyčia ar netyčia pažeistais dokumentais ir, esant reikalui, būtinai juos keisti naujais.

Tai leis išvengti nemalonumų kelionėje ar tvarkantis įvairius reikalus atskirose įstaigose.

Atkreipti dėmesį į asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų išvaizdą Migracijos valdyba prašo ir paslaugas piliečiams teikiančius valstybės tarnautojus – atlikti įvairias procedūras galima naudojant tik LR paso ir LR asmens tapatybė kortelės įstatymus atitinkančius dokumentus.

„Migracijos tarnybų išduodamas asmens dokumentas patvirtina asmens tapatybę ir LR pilietybę, jis yra vienas valstybės simbolių, ir saugoti, gerbti jį Lietuvos Respublikos piliečiui turi būti privalu“, – pabrėžė E.Prilepskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.