Ar socialdemokratai ir toliau pirks „Nokia 3310“?

„Nokia“ nekreipė dėmesio į 2007 metais kilusį išmaniųjų telefonų bumą, nors suomiai jau anksčiau buvo sukūrę rinkai išmaniųjų telefonų. Jų neplėtojo, mėtėsi tarp operacinių sistemų, keitinėjo vadovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Burokas

May 30, 2014, 5:13 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:42 AM

2008–2011 m. „Nokia“ bandė pelno uždirbti iš besivystančiuose regionuose vis dar itin didelių įprastų telefonų pardavimų, tačiau 2011 metais jau tapo aišku, kad šiuos įrenginius reikės atiduoti į muziejus, jie tapo neperspektyvūs.

Jau ne pirmus metus „Nokia“ yra laidojama, nes į rinką bendrovė įšoko tada, kai „Samsung“ ir „Apple“ rinką jau buvo pasidalijusios.

„Nokia“ tol pirmavo įprastų telefonų rinkoje, kol šios rinkos paprasčiausiai nebeliko, o suomiai efektyviai konkuruoti geba tik besivystančiose rinkose Afrikoje ir Pietų Amerikoje.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai parodė, kad socialdemokratai gali rinkimus laimėti 31 iš 60 savivaldybių, tačiau Lietuvoje likti antri ir iškovoti vos 2 mandatus vietoje prognozuotų keturių. Pagrindinė priežastis yra nesugebėjimas patraukti jaunimo balsų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, neproporcingas dėmesys senjorams ir pensininkams, neteisingai sudėlioti rinkiminės kampanijos akcentai ir klaidingas vertinimas, kad regionai „ištrauks“.

Neištraukė. Socialdemokratai Vilniuje liko ketvirti (12,11 proc.), Kaune – treti (14,85 proc.), Klaipėdoje – šešti (11,00 proc.), o tai yra vieninteliai augantys, iš viso 850 tūkst. rinkėjų turintys miestai.

Rezultatą lėmė ne reklaminių klipų skaičius, skrajučių kokybė ar užsakomieji straipsnai, bet idėjos, sąrašuose esantys veidai, gebėjimas atstovauti jauniems žmonėms, viduriniam sluoksniui ir dirbantiesiems.

Reikia pripažinti, kad įtikinti jauną žmogų balsuoti už sąrašą, kuriame yra Bronius Bradauskas, krūva senjorų ir „no name’ų“ yra tas pats, kas įtikinti 2014 metais įsigyti “Nokia 3310”.

Socialdemokratai susiduria su ta pačia dilema, kurią turėjo „Nokia“: ar reaguoti į signalus, kuriuos siunčia rinkėjai didžiuosiuose miestuose, padaryti išvadas ir pasiūlyti kitokią viziją, arba tikėtis, kad 2016 metų LR Seimo rinkimuose sąrašą „ištrauks“ regionai.

Darvino teorija sako, kad išlieka ne didžiausias ar stipriausias, išlieka gebantis prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos.

„Nokia“ priėmė sprendimus, klaidingai įvertinusi tendencijas. Kokius sprendimus priims socialdemokratai?

* * *

Ramūnas Burokas yra Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.