Painiava dėl darželinukų maisto kokybės tęsiasi

Po to, kai pradėjo sklisti kalbos, kad vaikai darželiuose kartais vaišinami ir puvėsiais, sukilo Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai. Visuomenei paviešinę tyrimų rezultatus, tėvai pasiekė, kad darželiams tiekiamais produktais susidomėtų ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, jog rengiasi skelbti naują konkursą dėl maisto tiekimo darželiams: rengiamos konkurso sąlygos, jos derinamos ir su tėvais, ir su Viešųjų pirkimų tarnyba.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybė teigia, jog rengiasi skelbti naują konkursą dėl maisto tiekimo darželiams: rengiamos konkurso sąlygos, jos derinamos ir su tėvais, ir su Viešųjų pirkimų tarnyba.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, Arūnas Karaliūnas

May 30, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:50 AM

Jos gauti rezultatai buvo panašūs. Darželiuose patiekiamų dešrelių, pieno, varškės, jogurto sudėtis neatitinka gamintojų deklaruotų kokybės rodiklių. Net vaikams duodamo džemo etiketė neatitiko produkto sudėties: joje buvo klaidingai užrašytas cukraus kiekis ir nuslėpti konservantai.

VMVT maisto mėginius ėmė iš penkių sostinės darželių ir iš bendrovės „Pontem“ sandėlių. Ši bendrovė – didmenininkė, centralizuotai maistą Vilniaus darželiams tiekianti jau daugiau nei penkerius metus.

Įmonė – nuobaudų šešėlyje

Įmonė „Pontem“ – 2013-aisiais oficialiai pavadinimą pakeitusi bendrovė „Smulkus urmas“. VMVT sprendimu dėl patiektos nekokybiškos vištienos sostinės darželiams 2008 metais įmonei buvo skirta 1000 litų bauda, laikinai uždrausta fasuoti maisto produktus ir tiekti šaldytos mėsos gaminius.

2011-aisiais įmonė buvo pakliuvusi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nemalonę po to, kai Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Skestenis tiesiogiai dalyvavo viešojo pirkimo konkurse.

Jį laimėjo jo sūnaus darbovietė – ta pati bendrovė „Smulkus urmas”. Buvo nustatyta, kad J.Skestenis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

LTF duomenimis, vienas centralizuotai sistemai priklausantis Vilniaus darželis, kuriam maisto produktus tiekia ši didmenininkė, yra sudaręs net 111 produktų grąžinimo aktų.

Kaunas neva moka mažiau

Su šia didmenininke maisto tiekimo į darželius sutartis jau yra pasibaigusi. Tačiau Vilniaus darželinukų maistas – vis dar iš šios įmonės aruodo. LTF paskelbė naujieną: už vaikų maitinimą tėvai dabar turės susimokėti šeštadaliu – maždaug aštuoniais litais – daugiau.

„Paradoksas, kad centralizuotai pirkdami maisto produktus Vilniaus darželiai priversti mokėti brangiau nei Kauno darželiai, galintys pasirinkti iš daugybės tiekėjų. Kauniečiams vaiko maistas atsieina maždaug po 6–7 litus per dieną“, – teigiama Lietuvos tėvų forumo pirmininko Audriaus Murausko išplatintame pranešime.

Kaune darželių bendruomenės maisto produktus įsigyja iš skirtingų tiekėjų. Tačiau padėtis Kauno darželiuose nėra vienareikšmiška. Savivaldybės auditoriai išsiaiškino, kad beveik visose tikrintose ikimokyklinio ugdymo įstaigose perkant maisto produktus buvo nesilaikoma Viešųjų pirkimų įstatymo, o už pirkinius permokama.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis vis dar laukia, kaip audito išvadas įvertins Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), o tuomet ir bus priimtas galutinis sprendimas dėl pirkimo. Pasak jo, skubėti šiuo atveju nėra būtinybės, reikia gerai įvertinti visus aspektus. „Pagrindinis mūsų tikslas, kad darželiai nedarytų teisės aktų pažeidimų, o jie buvo daromi“, – kalbėjo D.Ratkelis. Pasak jo, nenormalu, kai maisto produktai perkami visai kitokiomis kainomis, negu buvo numatyta sutartyse su tiekėjais.

Savivaldybė kalbas paneigė

Ar maisto kainų didinimas darželiuose – tiesa, pasiteiravome Vilniaus savivaldybės. Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio atsiųstame atsakyme aiškiai parašyta, jog šiuo metu didinti mokesčių už darželinukų maistą Vilniaus savivaldybė neketina.

Į klausimą, kodėl vaikams maistą vis dar tiekia ta pati įmonė, G.A.Petronis atsakė, jog sutartis su įmone galios, kol įvyks naujas konkursas ir bus sudaryta nauja sutartis.

„Tokia tvarka galioja, kad darželiai neliktų be maisto. Primename, kad šiuo metu rengiamasi skelbti naują konkursą dėl maisto tiekimo darželiams, rengiamos konkurso sąlygos, jos derinamos ir su tėvais, ir su Viešųjų pirkimų tarnyba“, – rašoma laiške.

Konkursas dėl maisto tiekimo ikimokyklinėms įstaigoms paskelbtas dar praėjusių metų gruodį, bet buvo sustabdytas. Vilniaus savivaldybės teigimu, naujas konkursas bus paskelbtas nuodugniau suderinus sąlygas su suinteresuotomis grupėmis. 

Vilniui siūlo mokytis iš Kauno

Kaip teigiama LTF išplatintame pranešime, sustabdytu konkursu dėl maisto produktų tiekimo Vilniaus miesto darželiams domisi specialiosios tarnybos. Kyla klausimas, kokios būtent?

To pasiteiravome A.Murausko. Pasak jo, konkursas yra apskųstas potencialių tiekėjų, o tyrimą atlieka VPT. A.Murauskas stebėjosi, kodėl tarnyba konkursą tiria taip ilgai – dar nuo praėjusių metų pabaigos.

Dėl maisto branginimo Vilniaus darželiuose A.Murauskas nurodė į vienos Lietuvos televizijos žinių laidoje parodytą reportažą, kuriame kalbintas G.A.Petronis patvirtino, jog maistas brangs. „Ten nebuvo pasakyta kada, bet jis patvirtino, kad yra tokių minčių“, – portalui teigė A.Murauskas.

Istoriją dėl brangiau Kaune necentralizuotai perkamo maisto jis pavadino viešųjų ryšių kabliuku. „Vilniuje ir Kaune morkos kainuoja tiek pat. Jeigu kauniečiai sugeba pigiau organizuoti maitinimą, gal vilniečiams reikia atvažiuoti į Kauną kelti kvalifikacijos?“ – svarstė LTF pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.