Vilniaus „panowie“ dėl svetimų šiukšlių rankų nesipurvins

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 30, 2014, 5:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:42 AM

Kiti miestai tyliai pakluso iš viršaus nuleistai tvarkai. Vilniaus savivaldybė - ne tokia. Ji ketina kreiptis į Seimą, kad šis pataisytų įstatymą ir gyventojai galėtų pasirinkti: arba patys tvarkyti šalia namų esančią teritoriją, arba už jos priežiūrą mokėti nustatyto dydžio rinkliavą.

Kol Vilnius laukia pataisų, nepaklus teismo nutarčiai, kuria nustatyta, kad gyventojai, o ne miestas yra atsakingas už teritorijos šalia daugiabučių priežiūrą.

Savivaldybės turėjo priimti sprendimus, kurių reikia šiai nutarčiai įgyvendinti. Kaunas tai jau seniai padarė - sprendimas įsigaliojo dar praėjusių metų viduryje. Klaipėdoje jis turėtų įsigalioti nuo liepos 1-osios, Trakų rajone šalia sostinės - nuo birželio 1-osios. O Vilnius pasakė „ne“.

Anot sostinės valdžios, gyventojai nėra patenkinti nauja tvarka, todėl jai ir pasipriešinta.

Vilniečiai norėtų rinktis - arba tvarko 20 metrų aplink daugiabučius patys ir niekam nemoka, arba sumoka vietinę rinkliavą. Panaši tvarka jau galiojo prieš dešimtmetį, bet per teismus jos buvo atsisakyta.

Dar vienas klausimas, kurį kelia vilniečiai, - o kas ta priskirta teritorija, kurią teks tvarkyti?

Pasirodo, dėl tos priskirtos teritorijos, kurią anksčiau ar vėliau teks tvarkyti, teks kreiptis į savivaldybę ar seniūnijas.

Jų darbuotojai suformuos šalia kiekvieno daugiabučio priskirtą tvarkymo teritoriją dalyvaujant kiekvieno pastato savininkams ar valdytojams.

Valdžia aiškina, kad niekieno neprižiūrimų plotų neturėtų likti, vienam daugiabučiui priskirta teritorija privalo ribotis su kito namo teritorija. Bet ji negali būti didesnė nei 20 metrų nuo pastatų išorinių atitvarų.

O kas bus, jei paaiškės, kad daugiabučio teritorija iki gatvės ar šaligatvio didesnė nei 20 metrų?

Daugiau nei dešimtmetį Vokietijoje, Heseno žemės sostinės Vysbadeno priemiestyje, gyvenančiam buvusiam vilniečiui tiek daug klausimų dėl teritorijos tvarkymo nekyla.

„Gyvename nuosavame name. Ir mūsų šeima, ir kaimynai artėjant savaitgaliui pašluoja ir šaligatvius, ir gatvę. Niekas neklausia, valstybinė ar nuosava tai žemė, mokėjome mokesčius už jos priežiūrą ar ne. Jei kuris nors neateina į talką, kaimynai klausia, gal žmogus susirgo“, - pasakojo emigrantas.

Vysbadeno priemiestyje švariau nei Naujojoje Vilnioje ar Grigiškėse. Juk vilnietis, pamatęs pro langą kieme su grėbliu ar šluota rankose triūsiantį kaimyną, tikrai pagalvotų, kad jis susirgo.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.