Išbandymas keliams: trečiadienį į Ruklą pajudės karinė technika

Nuo trečiadienio į Ruklą Lietuvos keliais iš visų šalies pusių pajudės milžiniškos karinės technikos kolonos. Dalis NATO sąjungininkų sunkiosios karinės technikos važiuos savo eiga, tankai bus gabenami ant specialių platformų. Kitą savaitę Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje prasidės vienos didžiausių po įstojimo į NATO pratybos „Kardo kirtis“.

Danijos kariškiai į Lietuvą atsigabena kovos tankus „Leopard 2 A5“.<br>Danijos gynybos ministerijos nuotr.
Danijos kariškiai į Lietuvą atsigabena kovos tankus „Leopard 2 A5“.<br>Danijos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-06-03 12:01, atnaujinta 2018-02-13 05:58

Pratybos „Kardo kirtis“ (angl. – „Saber Strike“) vienu metu trijose Baltijos šalyse vyks birželio 9-20 dienomis. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika sako, kad Lietuvoje vyksiančiose pratybose bus sutelkti didžiausi po įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgumai.

Planuojama, kad kartu su lietuviais mūsų šalyje iš viso treniruosis apie 2,6 tūkst. karių iš septynių NATO šalių. Su savimi užsienio kariai atsigabena ir savo techniką.

Daugiausiai karių iš užsienio į Lietuvą atvyks iš Danijos. Į mūsų šalį atvyks apie 1 tūkst. 100 kariškių iš Danijos divizijos aukštos parengties bataliono kovinės grupės. Kartu jie gabenasi ir įspūdingą karinę techniką – šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“, šarvuotas ratines žvalgybines mašinas „Eagle IV“ ir kt.

Pirmą kartą Lietuvoje vykstančiose pratybose bus naudojami ir sąjungininkų tankai. Danijos kariškiai atsigabena kovos tankus „Leopard 2 A5“. Tankai „Leopard“ šiuo metu laikomi geriausiais tankais pasaulyje.

Ši technika į Lietuvą bus gabenama per Klaipėdos jūrų uostą. Danų keltai jau pajudėjo ir trečiadienį švartuosis mūsų uostamiestyje.

„Karinės technikos judėjimas per Lietuvą prasidės savaitę prieš pratybas, nuo trečiadienio. O pasibaigs savaitę po pratybų uždarymo“,– sako gen. mjr. A.Leika.

Mokymuose dalyvaus apie 800 karinių transporto priemonių. Didžioji dauguma jų – sąjungininkių kariuomenių. Visa ši technika turės pasiekti Ruklą. Pavyzdžiui, Danijos kariškių technika į pratybas važiuos iš Klaipėdos, JAV kariškiai, atsigabenantys ne mažiau įspūdingos technikos – iš oro uosto, į kurį jie atskris, Lenkijos kariškiai savo eiga atvyks tiesiai iš Lenkijos.

Visas šias milžiniškas karinio transporto kolonas Lietuvos gyventojai galės stebėti jau nuo trečiadienio.

„Visi šie vienetai atvyksta įvairiais būdais – jūra, oru, žeme. Visos ratinės transporto priemonės į Gaižiūnų poligoną judės savo eiga. Sunkioji technika ir kiti kroviniai bus vežami žemagrindžiais tralais“,– sako Sausumos pajėgų vadas.

Dalį technikos, sunkiajam transportui persigabenti, sąjungininkai atsigabena kartu su savimi, dalį skirs Lietuvos kariuomenė, dalis bus nuomojama.

Karinės technikos kolonas mūsų šalies keliais lydės Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobiliai.

Pratybos apjungs sausumos ir oro pajėgas

Lietuvos kariuomenė jau yra skelbusi, kad pratybos „Kardo kirtis" (angl. Saber Strike) - tai kasmetinės Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje (angl. U. S. Army in Europe, USAREUR) organizuojamos tarptautinės pratybos Baltijos šalyse. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau ketvirtą kartą.

Pratybos „Kardo kirtis" kasmet auga ir apjungia vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių. Šių metų pratybose dalyvaus rekordinis skaičius - daugiau nei 4,7 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių - Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. Latvijoje ir apie 2,5 tūkst. Lietuvoje. Tai bus didžiausios tarptautinės pratybos Lietuvoje nuo įstojimo į NATO.

Be jau minėtos karinės technikos, pratybose manevruosiančios ant žemės, pratybose bus naudojamos ir gausios oro pajėgos. Pratybose artimą paramą iš oro suteikti treniruosis aštuoni JAV Minesotos valstijos nacionalinės oro pajėgų gvardijos naikintuvai F-16, atskrendantys tiesiai iš Jungtinių Vaqlstijų, JAV Karinių oro pajėgų reaktyvinis strateginis bombonešis B-52, taip pat Estijos Karinių oro pajėgų mokomasis reaktyvinis lėktuvas L-39.

Šių orlaivių panaudojimą koordinuos Jungtinių atakų vadovai (angl. Joint Terminal Attack Controler, JTAC) iš JAV nacionalinės oro pajėgų gvardijos. Degalais minėtus orlaivius ore užpildyti bus pasirengę du JAV Mičigano ir Pensilvanijos valstijų nacionalinių oro pajėgų gvardijų orlaiviai KC-135. Logistinių oro desanto operacijų vykdymui bus naudojamas JAV oro pajėgų Europoje transporto lėktuvas C-130, sraigtasparniai CH-47 „Chinook“.

Gelbėjimo ir evakuacijos operacijas, esant poreikiui, pratybų metu vykdys Latvijos Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-17 su įgula.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.