Tyrimo komisija dėl R.Pakso dirbs iki liepos 1 d.

Seimas iki liepos 1 d. pratęsė laikinosios tyrimo komisijos dėl Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo darbą.

R.Paksas.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Paksas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2014, 12:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:58 AM

Už tokį nutarimą, kurį pateikė komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis, antradienį balsavo 56 Seimo nariai, 1 buvo prieš.

Komisija iki numatyto termino, tai yra iki gegužės 31 d., nespėjo užbaigti darbo.

Gegužės 28 d. vykusiame posėdyje komisija svarstė, kaip įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą ir suteikti per apkaltą iš Prezidento posto pašalintam R.Paksui galimybę kandidatuoti į Prezidentus ir Seimą. Laikinojoje tyrimo komisijoje apsilankė teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Komisija taip pat išklausė Advokatų tarybos pirmininko Igno Vėgėlės informaciją.

Į šią savaitę vyksiantį posėdį komisija ketina pakviesti visų Seimo frakcijų seniūnus, Aukščiausiojo Teismo pirmininką, buvusius Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus.

Seimo nutarimas įpareigoja komisiją išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių iki šiol nėra įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo 2011 metų sausio 6 dieną priimtas sprendimas byloje pagal pareiškėjo R. Pakso skundą dėl Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamų teisių pažeidimo.

Komisija aiškinasi, kaip per 180 dienų Lietuva turi įvykdyti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto 110 sesijos konstatavimą dėl R.Pakso politinių teisių atkūrimo nuo 2004-ųjų.

Komisija turės išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių Lietuva pažeidė Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą ir kokių veiksmų valstybė turi imtis, kad ateityje pažeidimų būtų išvengta. Tyrimo komisija turėtų atsakyti, kaip valstybės institucijos turi nustatyti piliečių teisių dalyvauti viešojoje politikoje, teisės balsuoti ir būti renkamam bei teisės į valstybės tarnybą pažeidimų prevenciją.

„Neproporcingas, neobjektyvus ir nepagrįstas apribojimas būti renkamam Lietuvos Respublikos Seimo nariu ir draudimas visą gyvenimą kandidatuoti į Respublikos Prezidentus, eiti Ministro Pirmininko bei Vyriausybės nario pareigas pažeidžia Prezidento Rolando Pakso politines teises, yra naikintinas ir turi būti pašalintas iš Lietuvos Respublikos teisės“, – konstatuojama Seimo nutarime.

Jame reiškiamas susirūpinimas dėl Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto išvadų, kad Lietuvos Respublika pažeidžia Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, piliečiams garantuojantį teisę balsuoti ir būti išrinktiems per reguliariai rengiamus teisingus rinkimus, remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.