Į misiją Sibire atrinkti 16 dalyvių

Baigta formuoti „Misija Sibiras

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-04 12:37, atnaujinta 2018-02-13 05:01

16 būsimos ekspedicijos dalyvių liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, išvyks į lietuvių tremties kalinimo vietas, kur aplankys lietuvių kapines bei bendraus su ten likusiais dar gyvais lietuviais.

Kaip BNS sakė vienas iš ekspedicijos iniciatorių Ignas Rusilas, šiemet bus vykstama į Rusijos Krasnojarsko miesto apylinkes.

Anot jo, didesnių problemų organizuojant maršrutą bei gaminant vizas kol kas nekyla, viskas vyksta sklandžiai.

Daugiausia į žygį keliaus vilniečių, likusi dalis atrinktųjų mokosi ar gyvena kituose Lietuvos bei užsienio miestuose - Molėtuose, Alytuje, Žemaičių Kalvarijoje, Mažeikiuose, Kauno rajone, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Kopenhagoje.

Vyriausiajam ekspedicijos dalyviui - 36-eri, jauniausiajai - 21-eri.

Šiemet ekspedicijos komandos atranka vyko dviem etapais - norintieji tapti misijos dalyviais privalėjo užpildyti dalyvio anketą. Jų iš viso sulaukta daugiau nei 700. Antruoju etapu atrinkti dalyviai vyko į bandomąjį žygį Dzūkijoje, kuriame, anot „Misija Sibiras '14“ organizatorių, atsiskleidė tikrasis pretendentų pasirengimas ir motyvacija.

Projektą „Misija Sibiras“ organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Arnas Marcinkus tvirtino, kad šių metų bandomojo žygio dalyvių laukė naujovė: pirmą kartą specialių užduočių metu patikrintas jų psichologinis pasirengimas, mokėjimas veikti komandoje ir iššūkio akivaizdoje gebėjimas atskleisti savo stipriąsias savybes.

„Dalis bandomojo dalyvių žygyje atrodę tinkamais kandidatais užimti ekspedicijos dalyvių vietą po psichologinių išbandymų gerokai apsunkino darbą atrankos komisijai ir privertė ją suabejoti. Ir atvirkščiai. Tačiau galiausiai esame užtikrinti, kad šiemet į lietuvių tremties ir kalinimo vietas deleguojame tuos, kurie visus šių metų ekspedicijai keliamus tikslus bus pajėgūs įvykdyti“, - teigia A.Marcinkus, cituojamas žygio organizatorių pranešime.

Jaunimo pilietiškumą bei patriotiškumą ugdantis projektas „Misija Sibiras“ organizuojamas jau devintus metus. Nuo jo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

Pirmieji masiniai trėmimai iš Baltijos šalių prasidėjo 1941 metų birželio 14 dieną. Trėmimai vėl atsinaujino, kai Lietuvą antrą kartą okupavo sovietai 1944 metais. Iš viso per sovietinę okupaciją iki 1953 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.