Klaipėdos uoste – įspūdinga karinė technika iš Danijos

Trečiadienį į Klaipėdos jūrų uostą atvyko Danijos kariuomenės aukštos parengties bataliono kovinės grupės karinė technika, kuri bus naudojama Gaižiūnų poligone vyksiančiose didžiausiose nuo Lietuvos narystės NATO pradžios tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“ („Saber Strike 2014").

Karinė technika Klaipėdoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Karinė technika Klaipėdoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jun 4, 2014, 8:26 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:15 AM

Į pratybas Lietuvoje net dviem jūriniais keltais Danijos kariai atgabeno sunkiuosius tankus „Leopard 2A5“, šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, ratines pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt. techniką.

Visos vikšrinę techniką gabenančios ar ratuotos karinės technikos kolonos bus lydimos Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobilių. Danų karinės technikos kolonos į pratybas judės birželio 4–8 dienomis iš Klaipėdos į Ruklą, Gaižiūnų poligoną.

Karinė transporto technika bus gabenama bendro naudojimo keliais, atsižvelgiant į kelių būklę ir leidžiamą maksimalią apkrovą.

Didžiausios pratybos Lietuvoje

Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leita teigė, kad pratybos oficialiai prasidės birželio 9-ąją ir tęsis iki 20 dienos. Šių pratybų išskirtinumas – jų mastas.

„Lietuvai tapus NATO nare pas mus pirmą suvažiuoja tokio masto sąjungininkų pajėgos. Tai pačios didžiausios pratybos Lietuvos teritorijoje. Iš viso jose dalyvauja 2500 karių, maždaug apie 800 transporto priemonių. Iš Danijos atvyksta visa kovinė grupė – 1100 karių, apie 500 transporto priemonių”- sakė A.Leita.

Trečiadienį laivu „Britania Seaways“ iš Danijos atplukdyta maždaug pusė visos karinės technikos. Dar tiek pat Klaipėdos uostą pasieks sekmadienį.

Iš uostamiesčio karinė technika pajudėjo dalimis suformuota į kolonas, jos turės specialią palydą, bus užtikrintas eismo saugumas.

„Treniruosimės, mokysimės tarptautinėje aplinkoje kartu su mūsų sąjungininkais vykdyti operacijas – gynybines, puolamąsias, tarpines. Pratybose remsimės išgalvotu  scenarijumi“, - sakė A.Leita.

Danijos jungtinio judėjimo ir kontrolės operacijos centro atstovas majoras Kimas H.Nielsenas pasakojo, kad tokios kariuomenės perkėlimo operacijos jiems nėra nei naujiena, nei iššūkis.

„Tai kariuomenės kasdienybė. Didžiausias iššūkis buvo persikėlimas į Afganistaną, ten dislokuota nemažai Danijos kariuomenės. Buvome pasiekę Kiprą, Kosovą, kitas šalis“, - aiškino K.H.Nielsenas.

Pasak majoro, laivu „Britania Seaways“ atplaukė vienuolika vairuotojų, kurie triečiadienį švairavo karinę techniką, vėliau prie jų prisijungė dar apie 80 karių, kurie iš Danijos į Palangą atskrido lėktuvu.

Laivas su Danijos karine technika prisišvartavo  bendrovės „Klaipėdos konteinerių terminalas“ krantinėje.

„Tai vienas didžiausių karinių krovinių mūsų terminale. Šiai operacijai mes atsakingai pasiruošėme ir tikimės, kad darbai  vyks sklandžiai. Viskas prasideda nuo planavimo. Labai svarbu išdėstyti techniką taip, kad būtų kuo patogiau išvažiuoti iš laivo. Vieną laivą, kuris turėjo būti kraunamas mūsų terminale, nukreipėme kitur, kad kariškiams būtų patogiau“, - aiškino bendrovės vadovas V.Šileika.

Pratybose - beveik 4 tūkst. karių

Šiųmetinėse pratybose „Kardo kirtis“ visose trijose Baltijos valstybėse dalyvaus rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,7 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,5 tūkst. – Lietuvoje.   Lauko taktikos pratybose, kurios Lietuvoje rengiamos Gaižiūnų poligone, kartu treniruosis apie 1100 karių iš Danijos kariuomenės aukštos parengties bataliono kovinė grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 190 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 50 Lenkijos Sausumos pajėgų karių.

Birželio 7 d. į Lietuvą atvyksta ir pratybose dalyvausiantys Jungtinių Amerikos Valstijų kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.