Seime - R.Pakso išbalinimo planas

Nors Seimas iki liepos pratęsė laikinosios komisijos dėl Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo veiklą, politikų sprendimas jau beveik subrandintas – išteisinti.

R.Paksas jau seniai nesėkmingai bando nusiplauti apkaltos dėmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Paksas jau seniai nesėkmingai bando nusiplauti apkaltos dėmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-06-04 09:42, atnaujinta 2018-02-13 05:11

Apie tai, kad Seimui gali būti siūloma panaikinti 2004 metų jo priimtą sprendimą dėl apkaltos R.Paksui, vakar prasitarė „tvarkiečio“ Kęsto Komskio vadovaujamai tyrimo komisijai priklausantis socialdemokratas Bronius Bradauskas, rašo „Lietuvos rytas".

„Svarstomi ir kiti variantai, pavyzdžiui, dar kartą kreiptis į Konstitucinį teismą, kad jis įvertintų naujas aplinkybes. Bet nerealu, kad teismas pakeistų ankstesnę nuomonę. Dar didesnė utopija būtų bandyti pakeisti Konstituciją. Konservatoriai to neleis. Bet ką nors daryti reikia“, – svarstė B.Bradauskas.

Seimas pernai jau buvo pradėjęs svarstyti R.Paksui reikalingą Konstitucijos pataisą, bet pritrūkus balsų galutinis palaiminimas įstrigo. Mat pataisai priimti reikia mažiausiai 94 Seimo narių balsų.

Užtat B.Bradauskui atrodo visiškai realu surinkti 85 balsus ir panaikinti ankstesnį Seimo sprendimą, kuriuo R.Paksas už priesaikos sulaužymą ir šiurkštų Konstitucijos pažeidimą buvo pašalintas iš prezidento posto.

Socialdemokratas mano, kad iš gausybės ankstesnių R.Paksui reikštų kaltinimų likęs tik vienas – dėl jo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteiktos Lietuvos pilietybės – esąs mažmožis.

Vis dėlto B.Bradauskas pripažino, kad šiuo metu įstatymai nenumato procedūros, kaip panaikinti apkaltą, tačiau šią kliūtį esą nesunkiai galima apeiti pakeitus Seimo statutą.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, kuris buvo ir vienas R.Pakso apkaltos organizatorių, žino apie tokius komisijos užmojus, bet juos vertino itin skeptiškai: „Neįsivaizduoju tokios galimybės. Mano manymu, Seimas šiuo atveju niekaip negali apeiti Konstitucinio teismo. Norėdamas atšaukti apkaltą R.Paksui, Seimas turėtų gauti jo išvadą.“

Parlamentaras taip pat nemano, kad R.Pakso išteisinimo sumanytojams užtektų pakeisti statutą: „Tai absoliuti nesąmonė. Aš tą planą vertinu kaip nekorektišką ir manau, kad jokiais Seimo statuto pakeitimais nieko čia nepasieksi. Tai konstitucinio reguliavimo dalykas.“

Galimi scenarijai, kaip grąžinti R.Paksui galimybę vėl kandidatuoti prezidento rinkimuose, tarp jų – ir siūlymas panaikinti ankstesnės apkaltos rezultatus, šiandien turėtų būti aptariami ir Seimo laikinojoje komisijoje. Pirmą kartą į ją kviečiami visų frakcijų vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.