Po matematikos egzamino abiturientai degino užduotis

Abiturientams teko dar vienas kietas riešutėlis. Ketvirtadienį dvyliktokai laikė valstybinį matematikos brandos egzaminą. Kad šio egzamino riešutas laužė dantis, buvo galima nuspėti iš abiturientų ištįsusių veidų ir drebančių rankų.

Vienas dvyliktokas nelemtas matematikos egzamino užduotis padegė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vienas dvyliktokas nelemtas matematikos egzamino užduotis padegė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jun 5, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:54 AM

Kalbinti dvyliktokai karštai tvirtina, o draugai linksi galvomis: šiais metais matematikos egzaminas buvo neįprastai sudėtingas.

Naujienų portalas lrytas.lt nuotaikas fiksavo prie Vilniuje esančios J.Basanavičiaus gimnazijos. Po egzamino būriais stovėję dvyliktokai gyvai dalijosi savo įspūdžiais.

„Šis egzaminas – labai sunkus! Sprendėme įvairias užduotis, tačiau tokio sunkaus nesitikėjome. Užduotys – sudėtinės. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad blogai išsprendus vieną dalį, klaida tęsis ir per kitas to paties uždavinio dalis!“ – piktinosi dvyliktokai Justas ir Danielė. Jie laikyti egzamino atvyko iš Šiuolaikinės mokyklos centro (ŠiMC).

Grupelė jaunuolių nervingai rūkė, kol vienas bičiulis iš apmaudo nusprendė padegti nelemtąsias egzamino užduotis. Užkūręs išsinešto egzamino lapus, vaikinas savo draugus nuteikė smagiau. Dvyliktokų nuomone, tokio egzamino užduočių per tris valandas išspręsti beveik neįmanoma.

Sužlugdė planus

Kosmetologės specialybę jau turinti Remigija iš Baltupių profesinės mokyklos tikėjosi gerai išlaikyti matematikos egzaminą: „Tuomet būčiau studijavusi medicininę kosmetologiją. Turėjau rinktis – laikyti matematikos arba biologijos egzaminą. Nusprendžiau  laikyti matematiką. Ir suklydau... Nežinau, ką darysiu, reikės laukti kitų metų ir bandyti vėl laikyti matematiką arba biologiją. Nemanau, kad išlaikiau – ten buvo vieni vektoriai ir funkcijos!“

Mergina rimtai pyktelėjo ant egzaminų sudarytojų – esą tegu patys ir sprendžia, jeigu tokie sumanūs.

„Nacionalinis egzaminų centras (NEC) tegul sudega!“ – pyktį liejo Remigija.

Broliai dvyniai Robertas ir Kęstutis pasakojo, kad mokykloje visada sekėsi neblogai. Vienas brolių svajoja apie mokslus, susijusius su finansais, o Kęstas – apie Karo akademiją. Tiesa, dvyniai tikisi išlaikyti šį egzaminą. Nors puse lūpų prasitaria apie tai, kad greičiausiai teks rašyti apeliaciją.

„Na, nežinau. Lietuvių egzaminas tikrai nebuvo sunkus – juk mokėmės, tai nebuvo nieko netikėto. Tačiau anglų ir matematikos – labai sunkūs. Mes sprendėme ir trejų pastarųjų metų egzaminus – jie nebuvo tokie sunkus kaip šis“, – pasakojo Kęstutis.

Jie patvirtino ir J.Basanavičiaus gimnazijos lietuvių kalbos mokytojo,  laukusio prie gimnazijos durų, žodžius. Jo nuomone, abiturientai, kurie šneka apie sunkų lietuvių egzaminą, – perdeda. Dėl kitų egzaminų jis negali nieko pasakyti. „Bet abiturientai po kiekvieno egzamino sako, kad sunku“, – gūžteli pečiais. 

O gal tikrai? Ar ne visi abiturientai po egzaminų gieda tą pačią giesmę? Broliai Robertas ir Kęstutis nusišypso – reikėtų paieškoti klasės pirmūnų, tačiau ir jiems matematika nėra labai sudėtinga: „Kaip gali būti, kad per pamokas kitus sprendėme gerai, o šitas – jau neįveikiamas? Jis tiesiog per sunkus.“

Laikė daugiau kaip 16 tūkst.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, šiemet laikyti matematikos egzaminą pasirinko 16 tūkst. 538 kandidatai – tai 3 proc. daugiau nei pernai.

Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus. Vienas  jų – privalomas valstybinis ar mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros, antrą egzaminą galima rinktis iš valstybinių matematikos, istorijos, biologijos, geografijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis laikyti ne daugiau kaip šešis  egzaminus, o iš viso laikyti ne daugiau kaip septynis.

Abiturientai, pasidalykite savo įspūdžiais, kaip sekėsi laikyti matematikos egzaminą? Kaip vertinate užduotis ir kokio rezultato tikitės? Jūsų laiškų laukiame bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.