Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė dėl sūnaus neatsisakys posto

Seimo pirmininkė Loreta Graužiniėnė nežada dėl sūnaus Eimanto ligos pasitraukti iš pareigų. Ketvirtadienį Seime ji teigė, kad bėdos šeimoje jai nesutrukdys toliau eiti pareigas.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Daiva Zimblienė

Jun 5, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:18 AM

Paklausta, kaip jaučiasi po vakarykštės dienos, kai rytą policija rado Ukmergės rajone klajojusį sūnų, Seimo vadovė sakė: „Normaliai, darbingai“. 

Ji pabrėžė, kad jai asmeniniai reikalai toliau netrukdys vadovauti Seimui. 

Atidėjo kelionę į Lenkiją

Seimo pirmininkė 51-erių L.Graužinienė vakar turėjo pasirinkti: vykti į iškilmes Varšuvoje ar būti šalia sveikatos problemų turinčio sūnaus. Politinę misiją nustelbė motiniški jausmai.

Tai jau ne pirmas kartas, kai dėl 26 metų sūnaus Eimanto Graužinio bėdų sugriūva Seimo pirmininkės darbotvarkė, rašo „Lietuvos rytas“.

L.Graužinienė visus oficialius susitikimus buvo atšaukusi praėjusių metų gruodžio pradžioje, kad galėtų pabūti su ligoninėje atsidūrusiu sūnumi.

Klausos negalią turintis jaunas vyras tuomet buvo mįslingai prapuolęs Vilniuje, bet po kurio laiko aptiktas kaip niekur nieko vaikštinėjantis viename sostinės daugiabučių kieme.

Šių metų vasarį L.Graužinienė viešai pasidžiaugė, kad visi sunkumai dėl sūnaus jau praeitis. Tačiau, pasirodo, džiaugtis buvo dar anksti.

Šį kartą E.Graužinis dingo Ukmergės rajone. Jo ieškota nuo antradienio vakaro.

Tik vakar rytą vyriškis rastas einantis basas Ukmergės rajone, prie Daumantiškių kaimo. Jis buvo nugabentas į ligoninę, kur išsyk nuskubėjo ir motina.

L.Graužinienė vakar nedelsdama atšaukė planuotą vizitą į Varšuvą, o vietoj savęs dalyvauti pirmųjų laisvų rinkimų Lenkijoje 25-ųjų metinių minėjime pasiuntė Seimo vicepirmininką, taip pat „darbietį“ Vydą Gedvilą.

Po šių įvykių Seimo užkulisiuose atsirado kalbų: ar rūpinimasis problemų turinčiu pilnamečiu sūnumi L.Graužinienei netrukdo eiti vienų svarbiausių valstybėje pareigų?

Siūlo apsispręsti pačiai

„Manau, Seimo pirmininkė pirmiausia turi pati įvertinti situaciją. Negaliu už ją nuspręsti, pasakyti, kaip ji turėtų elgtis.

Ji yra patyrusi politikė, žino situaciją Seime ir namuose.

Ji turi pati priimti sprendimą, kaip šioje situacijoje būtų geriausia“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

O Seimo „tvarkiečių“ frakcijos vadovas Petras Gražulis dėl L.Graužinienės bėdų kaltino aplinkinius: „Akivaizdu, kad Seimo pirmininkės puolimas kelia problemų šeimoje.“ (Pirmąkart išėjus iš namų E.Graužiniui buvo svarstyta, kad šitaip pasielgti jį galėjo paskatinti ir viešos žodžių atakos prieš jo motiną. – Red.)

Priminus, kad patyčios prieš politikę pastaruoju metu jau yra gerokai nuslopusios, P.Gražulis spėjo, jog tai gali būti ankstesnio puolimo pasekmės.

O Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys mano, jog tokiu metu svarstyti, ar L.Graužinienė gali toliau eiti savo pareigas, yra neetiška: „Pirmiausia leiskime jai susitvarkyti tas problemas.“

Vienas konservatorių lyderių Jurgis Razma – jam beveik prieš penkiolika metų vadovaujant parlamento kanceliarijai irgi buvo kilę bėdų dėl dukters – didelių problemų dėl L.Graužinienės darbo nemato: „Seimo pirmininkė turi labai daug pavaduotojų, kurie dykaduoniauja.

Todėl jie gali perimti dalį jos pareigų ir taip jai padėti.“

Nerado kambaryje

Laimingai pasibaigusi detektyvinė istorija Ukmergėje prasidėjo pirmadienio vakare. L.Graužinienės vyras 72 metų Julius apie 23 val. 30 min., prieš einant Eimantui miegoti, palinkėjo jam labos nakties.

Antradienį J.Graužinis, pamanęs, kad sūnus nusprendė ilgiau pamiegoti, į jo kambarį užsuko tik prieš vidurdienį. Tačiau Eimanto ten nebuvo.

Kambaryje rasti palikti jo daiktai: mobilusis telefonas, kompiuteris.

Iš pradžių tėvas nieko bloga nepagalvojęs – pamanė, kad sūnus kažkur trumpam basas išėjo į kiemą. Mat namie buvo palikti visi jo batai.

Bet nesulaukęs jo pareinant ir apieškojęs kiemą J.Graužinis susisiekė su žmona ir pranešė, kas atsitiko.

Netrukus dėl E.Graužinio paslaptingo dingimo tėvas kreipėsi į policiją. Bet jis negalėjo nurodyti nei laiko, kada sūnus išėjo iš namų, nei kuo buvo apsirengęs. Buvo aišku tik tai, kad išėjo basas.

Paieška buvo slepiama

Į Graužinių namus atvykusį policijos kinologą su šunimi pėdsakai nuvedė Šventosios upės link.

Žinodami, kad žmogus per valandą gali nueiti maždaug 3–4 kilometrus, policijos pareigūnai apieškojo visus aplinkinius keliukus ir takus, paupį, miškus. Ugniagesiai gelbėtojai jo ieškojo plaukiodami upe valtimi. Tačiau paieškos buvo nesėkmingos.

Pavakare į Ukmergę atskrido Valstybės sienos apsaugos tarnybos aviacijos rinktinės sraigtasparnis, prie ukmergiškių pareigūnų prisidėjo ir pradingėlio ėmė ieškoti gausios Vilniaus apskrities policijos komisariato, mobiliosios kuopos, Vadovybės apsaugos departamento pajėgos.

Kad ieškoma dingusio Seimo pirmininkės sūnaus, nuo visuomenės buvo slepiama.

Apie 18–19 valandą pasiteiravus policijos pareigūnų, kodėl virš Ukmergės jau daugiau nei valandą ratus suka sraigtasparnis, buvo atsakyta, kad vyksta kariniai mokymai, pratybos, girdi, niekas nedingo, nieko neieškoma.

Tik 21 val. 27 min. Policijos departamentas informavo visuomenę apie dingusį žmogų ir paprašė pagalbos. Buvo praėję beveik 10 valandų nuo tada, kai J.Graužinis dėl sūnaus kreipėsi į policiją.

Sraigtasparnis virš Ukmergės ir jos apylinkių sukiojosi dar apie valandą ir po vidurnakčio.

Jis kilo ir leidosi Ukmergės autobusų stotyje, esančioje šalia policijos komisariato.

Vaikščiodamas pasiklydo?

Ankstyvą trečiadienio rytą, apie 6 val. 35 min., keliu einantį basą, kojas apsibraižiusį E.Graužinį pastebėjo ir atpažino Daumantiškių kaimo (Pabaisko seniūnija) gyventoja.

Apsirengęs juodais marškinėliais ir apsimovęs juodomis sportinėmis kelnėmis jaunuolis atrodė pavargęs ir nusilpęs.

Spėjama, jog greičiausiai E.Graužinis pasiklydo, vaikščiojo ratais ir taip sukorė ne vieną dešimtį kilometrų.

Atvežtas į Ukmergės ligoninės Priėmimo skyrių jaunuolis čia praleido daugiau nei valandą.

Su juo visą laiką buvo ir motina L.Graužinienė. Po medikų apžiūros E.Graužinis išleistas į namus.

Dirbo Seimo archyve

E.Graužinis dirba Seimo archyve. Jo vedėja Vida Kišūnienė buvusį pavaldinį apibūdino kaip kruopštų, sąžiningą žmogų, tokį, kuris dirba už du.

„L.Graužinienė kartais ateidavo sūnaus aplankyti. Visada paklausdavo mūsų, ar jis pateisina mūsų viltis, ar gerai atlieka darbą.

Seimo pirmininkei visą laiką patvirtindavome, kad neturime jokių pretenzijų, esame patenkinti“, – kalbėdama su „Lietuvos ryto“ korespondente Sigita Puryte sakė V.Kišūnienė.

E.Graužinis parlamento archyve dirbo penkias darbo dienas nuo 8 iki 12 valandos. Seimo vadovės sūnus skenavo ir archyvavo nuotraukas. Praėjusį penktadienį jis iš darbo išėjo dviejų savaičių atostogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.