Virš finansų viceministro Vytauto Galvono - korupcijos šešėlis

Finansų viceministras „tvarkietis" Vytautas Galvonas gali prarasti postą dėl įtartinų sandorių su lažybų bendrove "TOP sport". Azartinių lošimų verslą ministerijoje kuruojantis politikas iš lažybų verslininkų paėmė paskolą už juokingo dydžio palūkanas. Ministerija jau pradėjo viceministro veiklos tyrimą. 

Finansų ministras sužinojo kai ką naujo apie viceministrą V.Galvoną.<br>P.Lileikio nuotr.
Finansų ministras sužinojo kai ką naujo apie viceministrą V.Galvoną.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrt.lt, BNS, Martynas Čerkauskas

Jun 5, 2014, 12:21 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:02 AM

Negana to, šios sutarties viceministras nedeklaravo Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai, nors įstatymai tai nurodo padaryti per mėnesį.  

Pats V.Galvonas BNS teigė, kad informacija dėl paskolos yra „provokacija ir falsifikatas“. 

„Aišku, nėra tokios paskolos. Ką, ar aš durnas?“, - teigė viceministras.

Lažybų bendrovės „Top Sport“ savininkas Gintaras Staniulis tikina nepasirašęs paskolos sutarties su V.Galvonu ir dėl dokumentų klastojimo ketina kreiptis į teisėsaugą.

„Galiu atsakingai pareikšti, kad tokios sutarties nebuvo. (...) Šiuo metu kalbamės su juristais ir planuojame kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl dokumentų klastojimo“, – BNS sakė G.Staniulis.

Jis teigė nežinantis, kas galėjo suklastoti sutartį: „Negalėčiau spėlioti, kas suklastojo, tai turėtų teisėsauga išsiaiškinti“.

G.Staniulis pripažino, kad ne kartą buvo susitikęs su viceministru, tačiau teigė aptardavęs lošimų reguliavimą.

„Su ponu Galvonu ne kartą esu susitikęs, nes jis kuravo lošimų sritį ir mes daugiausiai kalbėdavome apie lošimų reguliavimą, apie tai, kad iš Lietuvos per neteisėtas lošimų bendroves išplaukia pinigai“, - aiškino „Top Sport“ savininkas.

Jis pripažino, kad paviešintos sutarties data - pernai balandis - sutampa su laikotarpiu, kai Finansų ministerija rengė lošimų įstatymo pataisas: „Taip, bet galbūt tai naudojama kaip šantažo priemonė prieš poną Galvoną“.

Po skandalo „tvarkietis“ V.Galvonas kreipėsi į generalinį prokurorą dėl dokumentų klastojimo.

„Vytautas Galvonas kreipėsi į generalinį prokurorą dėl dokumentų klastojimo fakto ištyrimo ir, privataus kaltinimo tvarka - į teismą dėl šmeižto. Šiuo metu atostogaujantis finansų viceministras informavo, kad susidūrė su klastote, kurią jam įteikė finansų ministras R.Šadžius. Pasibaigus prezidento rinkimams, politinė kova peržengia padorumo ribas. Manau, kad išpuolis prieš mūsų partijos viceministrą bus ištirtas ir nustatyta tiesa“, - pranešime teigė R.Paksas.

Pasiskolino labai pigiai

Trečiadienį LRT televizijos laidos „Dėmesio centre“ pabaigoje vedėjas Edmundas Jakilaitis finansų ministrui Rimantui Šadžiui pateikė paskolos sutarties kopiją, kurioje nurodyta, kad jo pavaduotojas, kuruojantis azartinių lošimų priežiūrą, iš lažybų bendrovės gavo 300 tūkst. litų paskolą už 0,2 proc. metines palūkanas.

Rinkoje imant tokio dydžio paskolą būsto pirkimui realios palūkanos yra dešimt kartų didesnės. Imant vartojamąją paskolą, palūkanos siekia kelis procentus. 

„Perduodu vieno dokumento kopiją, kuri galbūt palengvins apsisprendimą dėl viceministro Vytauto Galvono, kuris kuruoja azartinių lošimų priežiūrą. Šis dokumentas – tai pono V.Galvono paskolos sutartis su lažybų bendrovės „TOP sport“ savininku Gintaru Staniuliu, vienu didžiausiu lošimo organizatorių Lietuvoje.

V.Galvonas iš verslininko gavo 300 tūkst. litų grynais su 0,2 proc. metinėmis palūkanomis. Manau, perskaičius šią sutartį Jums daugiau neliks abejonių dėl šio viceministro ateities“, – tikino žurnalistas.

„Tikiuosi, kad Vytautas Galvonas tinkamai deklaravo šią sutartį“, – toks buvo trumpas nustebusio ministro atsakymas.

„Net jeigu jis taip ir padarė, akivaizdu, kad paskola su 0,2 proc. palūkanų iš asmens, kurio veiklą viceministras prižiūri, yra arba tiesiog korupcija, arba interesų konfliktas“, – konstatavo E.Jakilaitis.

R.Šadžius trečiadienį pažadėjo išsiaiškinti situaciją: „Man tai nauja, tačiau nenorėčiau dabar laidoje pulti ir nagrinėti pateiktos informacijos“.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad sutarties su verslininkais viceministras nedeklaravo. 

Pradėjo tyrimą

 Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos prašo ištirti, ar finansų viceministras Vytautas Galvonas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, nes iš vienos lažybų bendrovės savininko gavo didelę paskolą už mažas palūkanas. 

„Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas įpareigoja valstybės tarnautojus vengti interesų konfliktų ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra“, - teigia A.Bilotaitė.

Finansų ministras R.Šadžius ketvirtadienį Seimo nariams pranešė, kad ministerija jau pradėjo V.Galvono veiklos tyrimą. Nušalinti viceministro nuo pareigų šiuo metu neketinama, nes jis ir taip atostogauja.

„Mes išsiaiškinsime viską ir kreipsimės į atitinkamas valstybės institucijas", - sakė ministras.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius pranešė pavedęs Mokesčių inspekcijai atlikti patikrinimą, ar apie paskolą viceministras pranešė Mokesčių inspekcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.