Mažėjantiems Šiauliams iškilo grėsmė prarasti didmiesčio statusą

Per šį pusmetį iš Šiaulių į užsienį išvyko 559 žmonės. Jei 2013 metais Lietuvos statistikos duomenimis Šiauliuose buvo 106 tūkstančiai 470 gyventojų, tai dabar šiauliečių liko mažiau nei 105 tūkstančiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-06-06 15:26, atnaujinta 2018-02-13 02:58

Kadangi pastaruosius kelerius metus gyventojų mažėjimo tendencija nesikeičia, dar ne taip seniai apie pusantro šimto tūkstančių gyventojų turėję Šiauliai jau po kelerių metų praras didmiesčio statusą.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos kanceliarijos duomenimis daugiausia iš 559 per pirmąjį šių metų pusmetį emigravusių šiauliečių išvyko į Jungtinę Karalystę (231 žmogus). 55 šiauliečiai išvyko gyventi į Norvegiją, 44 šiauliečiai - į Airiją.

Paklaustas, kas skatina šiauliečius emigruoti ir ką reikia daryti, kad Šiauliai neprarastų didmiesčio statuso, Šiaulių miesto vicemeras Juras Andriukaitis atsakė, kad žmogus nusprendžia emigruoti, kai ima stokoti pajamų ir neberanda kitų galimybių išgyventi.

„Tai ne Šiaulių miesto, o tolygios valstybės plėtros problema. Žinome, kad visi miestai išskyrus Vilnių mažėja. Tačiau valstybė tai – ne tik Vilnius. Viskas šalyje turi būti tolygiai išdėstyta.

Ką daryti, kad šiauliečių nemažėtų, mes ne kartą svarstėme, ir viešai, ir ne viešai.

Pirmiausia reikia kurti darbo vietas. Ta linkme dedame pastangas, bet jos iškart rezultatų neduoda. Savivaldybė turi labai ribotas galimybes. Mes vystome industrinę zoną, laisvosios ekonominės zonos projektą. Industrinėje zonoje 56 hektarų plote jau statomi fabrikai.

Šiaulių oro uoste turime savo įmonę, kuri pagal krovos darbus pernai nusileido tik Vilniaus oro uostui.

Su Prekybos, pramonės ir amatų rūmais bei Pramonininkų asociacija įsteigėme Verslo tarybą mieste – šis visuomeninis darinys turėtų skatinti verslo aplinkos gerinimą ir įtakoti darbo vietų kūrimą“, - savivaldybės žingsnius stabdant emigraciją išvardijo J.Andriukaitis.

Sovietmečiu per 140 tūkstančių gyventojų turėję Šiauliai per ketvirtį amžiaus sumažėjo ketvirčiu.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2006 metais Šiauliuose dar gyveno 122 tūkstančiai 236 žmonių, o pernai Šiauliuose jau buvo likę tik 106 tūstančiai 236 gyventojai.

Didmiesčio statusą neseniai praradusiame Panevėžyje 2006 metais dar gyveno 109 tūkstančiai 901 gyventojas, o pernai Panevėžyje buvo likę 97 tūkstančiai 343 gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.