Renginys „Rusijos dienos” – kultūra be politikos?

Slavų gailestingumo fondo (remiamo ir Rusijos ambasados) organizuojamas „Rusijos dienų” renginys Vingio parke šį sekmadienį kelia prieštaringas mintis.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Jun 6, 2014, 9:44 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:21 AM

Dalyvavimas renginyje “Rusijos dienos” gali būti pagrįstai suprantamas kaip nusilenkimas V.Putino politikai. Įdomu, ar nors vienas rimtas Vyriausybės narys socialdemokratas atvyks? Ar tai ne tas pat, kas dalyvauti kriminalinių nusikaltėlių pagerbimo puotoje?

Vingio parke vyksiantis renginys paremtas ir Vilniaus miesto mokesčių mokėtojų pinigais. Kaip čia toks Lietuvos patriotas, skolose paskendusio Vilniaus meras A.Zuokas, iš kažkur ištraukė 26 tūkstančius litų šventei paremti?

Peršasi klausimas: ar reikėtų uždrausti „Rusijos dienų” renginį? Juk kontekstas žinomas: Rusija, pažeidusi tarptautines saugumo politikos sutartis okupavo dalį Ukrainos teritorijos. Ji aktyviai pinigais, ginklais ir banditais remia terorizmą Slovjanske, Donecke, Luhanske.

Visa tai vyksta šiandien.

Mano atsakymas yra - ne, tegul šis renginys vyksta, bet su sąlyga: be jokio veidmainiavimo, apsimetinėjimo „Rusijos dienų” organizatoriai turi aiškiai ir nedviprasmiškai atsiriboti nuo putiniškos Rusijos nepateisinamų veiksmų. Organizatorių kalbos apie neva nepolitinę kultūrą yra niekas kita, kaip tuščiavidurės kalbos ypač bukiems.

Dar daugiau, „Rusijos dienų” organizatoriai turi pakviesti į renginį Ukrainos bendruomenę Lietuvoje, pakviesti juos į sceną ir atsiprašyti už Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir jos tautą. Ir tik tada, bus galima patikėti, kad, anot renginio organizatorių, „Rusijos dienų” renginys grynai kultūrinis ir nieko bendro su politika neturintis. Toks pareiškimas turi būti padarytas jau šiandien, viešai.

Dabar pakalbėkime apie „nepolitinę” kultūrą. Ypač dabartinės Rusijos „nepolitinę kultūrą”. Trumpai tariant, ji tokia pat nepolitinė, kaip bolševikinė ir nacistinė. Reikia įrodymų ir argumentų? Virš 10 milijonų JAV dolerių per metus Rusija skiria žmonių kvailinimui internetų portaluose ES šalyse ir JAV. Rusijos žiniasklaida konvejeriniu būdu gamina žemiausio lygio masinę neapykantą ukrainiečiams ir Vakarams skatinančią propagandą apie neva fašistinę Ukrainą vos ne ryjančią savo vaikus.

V.Putinas atsisako prisipažinti remiąs banditus žudančius tuos pačius rusus, kuriuos jis sako ginantis. Niekšingumo viršūne tapo patarimas banditams rytų Ukrainoje naudoti civilius kaip skydus nuo Ukrainos armijos karių.

Išsisukinėdama iš dviprasmiškos padėties renginio organizatorė Olga Gorškova bando lyginti Lietuvos URM išeivių iš Lietuvos kultūrinį rėmimą su Rusijos. Tai arba ji nesupranta ką šneka, arba apsimeta nesuprantanti. Lietuva neremia lietuviško terorizmo prieš lietuvius užsienyje. Iš viso neremia jokio terorizmo. Rusijos ambasada, tačiau, yra Rusijos politikos atstovė ir jos gynėja.

Šventę kuruoja jau minėta Vilniaus miesto tarybos narė O.Gorškova. Ji Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ sakė, kad šventė tikrai nekelia agresijos, tad nėra priežasčių ir ją atšaukti ar uždrausti. „Pirmiausia, aš Lietuvos pilietė.

Aš gyvenu Lietuvoje, sostinėje Vilniuje, kuri istoriškai yra daugianacionalinė ir daugiakultūrinė vieta. Man skaudu girdėti, kad kultūros renginys, kuris organizuojamas jau 12-tą kartą, neša agresiją. Kokia agresija gali būti nuo Puškino romansų, nuo liaudies šokių ir dainų? Svarbiausia, šventėje skamba ne tik rusiškos dainos, bet ir baltarusiškos, lietuviškos, totoriškos, žydiškos ir t. t.“.

Taip, visa tai tiesa, bet pakito kontekstas ir apsimesti, esą nieko čia neįvyko, nors Rusijos vėliava tapatinama su totalitarizmu, nežabota korupcija, agresija prieš savo ir kitų nepriklausomų valstybių žmones ir jų teritorijas, - toks kalbėjimas neįtikina.

Mat tos „Rusijos dienos” tokiu pavadinimu tampa lyg ir „taikingos” Rusijos, propagavimas. Nors Rusija šiandien akivaizdžiai kelia grėsmę Lietuvai. Ir ne tik mums, bet ir visam laisvam pasauliui. Tad kodėl nepervadinus „Rusijos dienos” į „Lietuvos rusų šventę”?

Renginys pavadinimu „Lietuvos rusų šventė” nebūtų sukėlęs jokių abejonių. Net galima būtų patikėti nepolitinės kultūros egzistavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?