Vilniaus gatvėmis riedės įspūdinga JAV karinė technika

Šeštadienį iš ryto Tarptautiniame Vilniaus oro uoste nusileis JAV Karinių oro pajėgų „milžinas“ – karinis transportinis lėktuvas „Lockheed C-5 Galaxy“. Jis atskraidins tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“ dalyvausiantį JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių būrį su visa karine technika. Įspūdinga JAV karių kolona prariedės Vilniaus gatvėmis.

Daugiau nei 16 tonų sveriantys JAV karių ratiniai šarvuočiai „Stryker“.<br>V.Džiavečkos nuotr.
Daugiau nei 16 tonų sveriantys JAV karių ratiniai šarvuočiai „Stryker“.<br>V.Džiavečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2014, 11:46 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:12 AM

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, apie 40 JAV karių būrys į pratybų vietą Gaižiūnų poligone (Jonavos r. ) iš oro uosto vyks su savo atsigabentais keturiais, daugiau nei 16 tonų sveriančiais, ratiniais šarvuočiais „Stryker“.

Planuojama, kad nuo Tarptautinio Vilniaus oro uosto JAV karinė technika judės S.Dariaus ir S.Girėno, Tūkstantmečio, Geležinio vilko, Ateities gatvėmis, Laisvės ir Pilaitės prospektais, Vakariniu Vilniaus aplinkeliu ir Gariūnų gatve. Iš Vilniaus, keliais A1 ir 143, JAV kariai vyks į Ruklą.

„Tai, kad į pratybas Lietuvoje atvyksta JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių būrys su visa savo karine technika, yra mūsų glaudaus, jau du dešimtmečius trunkančio, dvišalio karinio bendradarbiavimo rezultatas“, – sakė pratybų „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje vadovas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

JAV karinė transporto technika bus gabenama bendro naudojimo keliais, atsižvelgiant į kelių būklę ir leidžiamą maksimalią apkrovą. Šios technikos perdislokavimui pasiruošta iš anksto – gauti visi reikalingi Lietuvos automobilių kelių direkcijos leidimai, koloną lydės Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobiliai.

Pasak gen. mjr. A. Leikos, pratybose „Kardo kirtis 2014“ dalyvausiantis didelis skaičius sąjungininkų karių, įvairios karinės technikos ir orlaivių Lietuvos kariams sudarys unikalias sąlygas savo šalyje drauge su jais treniruotis įvairaus tipo karines operacijas. Pratyboms pasibaigus, Lietuvos kariai bus įgiję itin naudingos patirties, kuri sustiprins mūsų gynybinius pajėgumus ir sąveiką su sąjungininkais.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos yra atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams. Tai bus unikali galimybė Lietuvos kariams praktiškai pasitreniruoti įvairių paramos sričių: žmonių ir krovinių pervežimo, teritorijų, infrastruktūros ir transporto skyrimo ir priežiūros, maitinimo ir kitų paslaugų organizavimo ir kt.

Birželio 9–20 d. vienu metu trijose Baltijos valstybėse organizuojamos pratybos „Kardo kirtis“ (angl. Saber Strike) – tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Šiųmetinėse pratybose „Kardo kirtis“ visose trijose Baltijos valstybėse dalyvaus rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,7 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,5 tūkst. – Lietuvoje.

Lietuvoje lauko taktikos pratybos rengiamos Gaižiūnų poligone. Jose vienu metu treniruosis apie 1 tūkst. 100 karių iš Danijos kariuomenės aukštos parengties bataliono kovinės grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 190 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 50 Lenkijos Sausumos pajėgų karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.