JAV pajėgų šarvuočiai traukė lietuvių dėmesį

Šeštadienį Vilniaus oro uoste nusileido įspūdingas JAV Karinių oro pajėgų transportinis lėktuvas „Lockheed C-5 Galaxy“, kuris į tarptautines pratybas „Kardo kirtis 2014“ atskraidino Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių būrį su karine technika.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 7, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:22 AM

Apie 40 JAV karių būrys į pratybų vietą Gaižiūnų poligone, Jonavos rajone, iš oro uosto vyko su savo atsigabentais keturiais daugiau nei 16 tonų sveriančiais ratiniais šarvuočiais „Stryker“. Karinės transporto priemonės riedėjo per sostinę ir traukė paprastų vairuotojų ir praeivių žvilgsnius.

Keturi „Stryker“ patraukė Kauno link, o vėliau nuo autostrados pasuko Jonavos link ir nuvažiavo į Ruklą.

Nuo Tarptautinio Vilniaus oro uosto JAV karinė technika judėjo S.Dariaus ir S.Girėno, Tūkstantmečio, Geležinio vilko, Ateities gatvėmis, Laisvės ir Pilaitės prospektais, vakariniu Vilniaus aplinkkeliu ir Gariūnų gatve. Iš Vilniaus keliais A1 ir 143 JAV kariai nuvažiavo į Ruklą, kur ir treniruosis lauko taktinėse pratybose.

Koloną lydėjo Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobiliai.

„Tai, kad į pratybas Lietuvoje atvyksta JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių būrys su visa savo karine technika, yra mūsų glaudaus, jau du dešimtmečius trunkančio, dvišalio karinio bendradarbiavimo rezultatas“, – sakė pratybų „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje vadovas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

A.Leika apsikeitė antsiuvais su į Lietuvą orlaivį „Lockheed C-5 Galaxy“ atskraidinusiu lietuvių kilmės pilotu, JAV kariuomenės majoru Dennisu Philapavage'u. Su žiniasklaida oro uoste mielai bendravęs JAV karininkas D.Philapavage'as atskleidė, kad yra lietuvių kilmės, mat jo prosenelis buvo lietuvis - Pilipavičius .

Pasak A.Leikos, pratybose „Kardo kirtis 2014“ dalyvausiantis didelis skaičius sąjungininkų karių, įvairios karinės technikos ir orlaivių Lietuvos kariams sudarys unikalias sąlygas savo šalyje treniruotis vykdyti įvairaus tipo karines operacijas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos yra atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams.

Pratybos birželio 9-20 dienomis vienu metu vyks visose trijose Baltijos valstybėse, jose dalyvaus daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš 10 valstybių - apie 2,6 tūkst. jų treniruosis Lietuvoje, apie 2 tūkst. - Latvijoje, keli šimtai - Estijoje. Tarp pratybose Lietuvoje dalyvausiančios karinės technikos - ir keturi Danijos sausumos pajėgų tankai „Leopard 2 A5“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.