Skandalingą tyrimą dėl prezidentės patarėjos supančiojo skundai

Slaptos informacijos nutekinimu įtariama prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė sėkmingai vilkina nesibaigiantį tyrimą. Dėl advokato pateikiamų skundų gausos byla ir toliau stringa.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 7, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:27 AM

Nors spalio pabaigoje pradėtas tirti galimas nusikaltimas buvo atskleistas gana greitai, prokurorai jau nesiryžta spėlioti, kada slaptos informacijos nutekinimo byla pasieks teismą.

Teismams atmetus vienus įtariamosios D.Ulbinaitės advokato Giedriaus Danėliaus skundus, šis parašo naujų.

Vieną tokių Vilniaus apygardos teismas turėtų nagrinėti kitą savaitę.

Stringa procesiniai veiksmai

Generalinės prokuratūros atstovai vakar „Lietuvos rytui“ pranešė, kad ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas negali imtis jokių procesinių veiksmų, kol nagrinėjami gynybos skundai.

Dar prieš keletą savaičių prokurorams atrodė, kad D.Grybauskaitės patarėjos gynybos skundų lavina jau baigėsi.

Bet neseniai buvo sulaukta naujų. Ir ne vieno.

Advokatas įžvelgė jovalą

G.Danėlius vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad naujų skundų nėra: „Iš esmės skundžiamas tas pat veiksmas, dėl kurio pretenzijas mes reiškėme ir prieš mėnesį.

Apskundėme prokuroro veiksmus, kuriais nebuvo užtikrinta teisė duoti parodymus.“

Anot D.Ulbinaitės gynėjo, dėl tam tikrų skundžiamų prokuroro veiksmų buvo užvirtas procesinis jovalas.

„Dabar turime jį kaip nors išsrėbti“, – kalbėjo dar neseniai Klaipėdos apygardos prokuratūrai vadovavęs advokatas.

Anksčiau G.Danėlius buvo pateikęs prašymą nušalinti bylą tiriantį prokurorą. Priekaištauta, esą G.Ivanauskas peržengia profesinio suinteresuotumo ribas, bet teismas to neįžvelgė.

„Neturime informacijos, kad prokuroras veikia kam nors darant įtaką, tačiau abejonių dėl jo galimo suinteresuotumo kilo iš to, kaip jis elgiasi su proceso dalyviais“, – bandymo nušalinti prokurorą motyvus aiškino advokatas.

Ar turi prokurorui naujų priekaištų, D.Ulbinaitės gynėjas neatskleidė: „Jei yra kokių nors pažeidimų, kreipiamės proceso nustatyta tvarka.“

Prokurorai nepasidavė

Paaiškėjus, kad slaptą Valstybės saugumo departamento pažymą apie Rusijos rengiamas galimas provokacijas prieš Lietuvą ir D.Grybauskaitę žurnalistams nutekino prezidentės patarėja, buvo kilę įtarimų, jog tyrimas blokuojamas, o D.Ulbinaitę bus bandoma apsaugoti nuo atsakomybės.

Tačiau vis dėlto tvirtinama, kad šiuo metu nuo pareigų nušalintam generaliniam prokurorui Dariui Valiui nepavyko užgniaužti pavaldinių, kurie netgi buvo užsimoję apklausti šalies vadovę.

Tiesa, šis jų bandymas nebuvo sėkmingas – prezidentė pasinaudojo išskirtinėmis teisėmis neduoti parodymų.

Dėl ko užsitęsė tyrimas?

Su „Lietuvos rytu“ kalbėdamas apie užsitęsusį tyrimą Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius svarstė, kad įtariamosios gynyba ieško proceso spragų ir taip siekia jį vilkinti: „Aš gerai pažįstu G.Ivanauską ir neabejoju, kad byla yra patikimose rankose.

Manau, ne dėl jo kaltės tyrimas užsitęsė. Aš neįsivaizduoju, kad šiam prokurorui kas nors sugebėtų neteisėtai padaryti įtaką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.