Vasara be televizijos? Nė velnio!

Socialiniame tinkle „Facebook” Ugnė Skonsmanaitė savo draugus paerzino: „11-ai savaičių išeinu atostogų. Paskutinė sezono diena. Aštuoneri metai. Gal jau pakaks.”

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 7, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:32 AM

Dėl „pakaks”, žinoma, nesąmonė – niekas vienos žaviausių televizijos moterų taip lengvai iš eterio nepaleis. Bet šiandien labiau norisi pakalbėti apie atostogas.

Maždaug tiek pat, kiek Ugnė, nuo šios savaitės jų turi ir absoliuti dauguma pramoginių TV laidų vedėjų. Vieni į kurortus, sodybas ar žvejoti keliauja ramia galva – yra susitarę dėl darbo televizijoje rudenį. Kiti laukia pasiūlymų.

Vasaros štilis kanalų eteryje – nerašyta televizijos taisyklė. Taupant lėšas imama kartoti per sezoną sukurtos laidos, rodoma daugiau filmų, įterpiant porą specialiai vasarai parengtų projektų, sukurtų pagal principą „kuo paprasčiau, tuo geriau”.

Ši vasara – ne išimtis. LRT televizijai, beje, sąlyginai paprasčiau. Jau kitą savaitę eterį užtvindys pasaulio futbolo čempionatas, tad mėnesį užkišti eterį sąlyginai bus nesudėtinga. Transliacijos – tokios, kurias žiūrės ne tik futbolo mėgėjai, bet (privaloma tvarka) ir jų šeimų nariai – jei namuose yra vienas televizorius.

Kiti didieji kanalai suksis išbandytomis formulėmis. Šiek tiek bulvaro, šiek tiek sacharininės TV realybės, šiek tiek žaidimų.

TV3 rodys vasarišką „Žvaigždžių dešimtuko” versiją, serialą „Inspektorius Mažylis” ir dar kelias kiek nuzulintos televizinės meilės versijas – šou „Meilė ar pinigai?” ir „Aklos vestuvės”. Pastarųjų scenarijų galima nuspėti vien iš pavadinimo – net neperskaičius aprašymo.

Tiesa, dar bus Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus įspūdžiai iš Australijos – tikėtina, vienas skaniausių dalykų TV eteryje šią vasarą.

Nenori atsilikti ir LNK – Rūta Mikelkevičiūtė rengia specialią vasaros pokalbių laidą, dar bus šeimų dramos su Daliumi Mertinu „Tikras gyvenimas”, kriminalinės istorijos „K11: komisarai tiria” ir paaugliškas pasimatymų šou „Soriukas” (tiesiogiai orientuotas į tą pačią auditoriją, kaip anksčiau rodyti visokie „Meilės trikampiai” ir „Kitas!”).

Nieko nauja? Galima sakyti ir taip, tačiau atidžiau žiūrint matyti, kad kanalai pasiryžę vasaros sezono nežudyti taip, kaip darydavo anksčiau. Į jų pinigines nepažvelgsi, bet investicijų į vasaros tinklelį – lyg ir daugiau nei įprastai.

Anksčiau televizijų užkulisiuose galėdavai išgirsti paaiškinimą, esą vasarą visi sėdi prie jūros, ežero ar sodyboje, o televizorius naudojamas tik kaip baldas gėlių vazai pastatyti. Dabar rungiamasi ir dėl vasaros reitingo procentų.

Paslapties tikriausiai reikėtų ieškoti technologijose. Tai, kas prieš keletą metų atrodė neįprasta, dabar tampa kasdienybe. Turiu mažiausiai kelis bičiulius, kurie puikiausiai susigaudo šalies televizijų programose, nors namie neturi televizoriaus.

Internetinis „Lietuvos ryto” televizijos variantas, LRT „Mediateka”, kitų kanalų interneto platformos jau baigia įkalti (ypač jaunesniems žiūrovams) mintį, kad televizija – nebūtinai tai, kas žiūrima per didelį stačiakampį ekraną. Yra ir mažesnių.

Nebrangus mobilusis internetas leidžia norimas laidas pasižiūrėti ir valtyje meškeriojant. TV kanalai ir reklamos užsakovai tai, regis, jau puikiai supranta.

Vasarą daug kas gal ir praleis be televizoriaus, bet tai nereiškia, kad be televizijos. Tie, kurie matuoja kanalų reitingus, jau seniai turėtų skaičiuoti ir per kompiuterius, planšetes bei mobiliuosius telefonus žiūrimas laidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.