Ukrainos krizės pašonėje: Vingio parke - Rusijos dienos

Vingio parko estradą šventės organizatoriai nuomojasi iš Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos „Vilniaus parkai“. Už tai sumokėta 5000 litų.

Vingio parke buvo švenčiama Rusijos diena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vingio parke buvo švenčiama Rusijos diena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 8, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:02 AM

Taip nutiko daug triukšmo sukėlusios Rusijos kultūros dienos pradžioje sekmadienį Vilniaus Vingio parke.

Tūkstančius litų kainavę fejerverkai, nors ir ryškių spalvų, giedrame danguje atrodė skystai, bet bumbsėjo atsakančiai ir publika plojo.

Šis rusų kultūros „perlas“ buvo demonstruojamas ir pernai. Fejerverkai, tarsi liudijantys - liaudžiai nieko negaila, kad tik jai būtų linksma.

Į renginį nepabūgo užsukti Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jis sakė, kad tai - mūsų kultūros dalis.

„Kiekviename mieste gyvena įvairių tautybių žmonės. Jie yra tos valstybės piliečiai. Tad turėtume rūpintis, kad tautinės mažumos gerai jaustųsi, kurtų, gyventų greta“, - sakė sostinės vadovas.

Nors Vingio parke surengta Rusijos diena vadinama kultūros, tarp spaudos fotografų sukiojosi ir Valstybės saugumo departamento atstovas su fotoaparatu, buvo sutelktos didelės policijos pajėgos.

Tačiau tarp šventės dalyvių buvo vos vienas kitas, ryšėjęs Georgijaus juostelę. Daugiau buvo atėjusių į šventę su Rusijos vėliavomis ar marškinėliais su užrašu „Russia“.

Nors Rusijos kultūra nuo scenos buvo liaupsinama, jos ryškiausias atstovas šioje šventėje buvo baltarusių dainininkas, 2007 metais prasimušęs į Eurovizijos finalą Dmitrijus Koldunas.

Kitus atvykėlius - duetą „LiubAnia“ iš Maskvos ar vokalinį ansamblį „Jantariki“ iš Karaliaučiaus kažin ar kas Vilniuje buvo girdėjęs.

Nors renginys plačiai nebuvo reklamuotas, dar neįvykęs jis jau kėlė aistras. Vilniečiai klausė - ar Ukrainos įvykių kontekste tokia šventė netaps Rusijos propagandos įrankiu?

Vingio parko estradą šventės organizatoriai nuomojasi iš Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos „Vilniaus parkai“. Už tai sumokėta 5000 litų.

Įstaigos vadovas Laisvūnas Būdėnas sakė, kad Rusijos dienos švenčiamos su miesto savivaldybės žinia – tam duotas leidimas. Paklaustas, ar dabar tinkamas metas organizuoti tokias šventes, L.Budėnas pabrėžė, kad tai kultūros, o ne politinis renginys, kuris vyksta jau ne pirmus metus.

Analitikai jau ne kartą pabrėžė, kad Rusija propaguodama savo kultūrą ir kalbą Lietuvoje ir kitose kaimyninėse valstybėse bando gerinti savo įvaizdį ir pelnyti žmonių palankumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.