Oficialiai paskelbta apie prasidedančias pratybas „Kardo kirtis“

Pirmadienį Adažių kariniame poligone Latvijoje iškilminga mokymų dalyvių rikiuote prasidėjo tarptautinės pratybos „Kardo kirtis 2014” (angl. Saber Strike). Karius pasveikino bei pratybų pradžią paskelbė Latvijos krašto apsaugos ministras Raimondsas Vejonis. Jis pasidžiaugė, kad pratybos ne tik stiprina NATO šalių karinį bendradarbiavimą, bet ir užtikrina saugumą ir stabilumą regione.

Pirmadienį Latvijoje įvyko oficialus pratybų „Kardo kirtis“ atidarymas.<br>Virš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Pirmadienį Latvijoje įvyko oficialus pratybų „Kardo kirtis“ atidarymas.<br>Virš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:05 AM

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, pratybų „Kardo kirtis 2014” Latvijoje direktorius JAV generolas majoras Markas McQueenas savo ruožtu pabrėžė, kad šie mokymai sudaro puikais galimybes keistis patirtimi bei puikiai iliustruoja, kokia turi būti sąjunga ir partnerystė ginant aukščiausias vertybes: laisvę ir nepriklausomybę.

Pratybų atidarymas Lietuvoje numatytas antradienį.

Tarptautiniai mokymai „Kardo kirtis 2014“ vyks birželio 9-20 dienomis visose trijose Baltijos valstybėse, juose dalyvauja rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,3 tūkst. – Lietuvoje.

Mokymuose vienu metu visose Baltijos šalyse vyks brigados lygmens štabų mokymai, o Latvijoje ir Lietuvoje – ir lauko taktikos pratybos. Latvijoje vykstančiuose štabų mokymuose dalyvauja Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ štabas, o lauko taktikos pratybose – kuopa karių iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono su priskirtu Kovinės inžinerijos būriu iš Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono bei Taktine oro atakos valdymo grupe iš Generolo R. Giedraičio artilerijos bataliono.

Štabų mokymai visose Baltijos šalyse ir lauko taktinės pratybos Latvijoje vyks pagal išgalvotą scenarijų, orientuotą į gynybos, puolimo ir kontratakos operacijas, ginant šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

„Kardo kirtis“ (angl. Saber Strike) – tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyksta jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Mokymai vyks keliais etapais

Adažių poligone, vyksiančiuose štabų mokymuose dalyvauja Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo kariai. Pirmojo štabų mokymų etapo metu, iki birželio 15 dienos, jie bus apmokomi valdyti kompiuterinius taktikos treniruoklius bei vykdys pasiruošimą štabų mokymų aktyviajai fazei.

Antrojo etapo – aktyviosios fazės – metu, birželio 16-19 dienomis, jie kompiuterinių taktikos treniruoklių pagalba treniruosis valdyti karines operacijas ir pagal nustatytas procedūras reaguoti į besikeičiančią situaciją, pagal iš anksto išgalvotą scenarijų, orientuotą į gynybos, puolimo ir kontratakos operacijas. 

Latvijoje vyksiančiose pratybose dalyvaus ir apie 240 Lietuvos karių, kurie veiks vieno iš dviejų tarptautinių batalionų sudėtyje. Tai – kuopa karių iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono, Kovinės inžinerijos būrys iš Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono bei Taktinė oro atakos valdymo grupė iš Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono.

Latvijoje Adažių poligone vyksiančiose lauko taktinėse pratybose apie 2 tūkst. karių birželio 10-13 d. bus treniruojami veikti įvairiose mokomosiose vietose, tokiose kaip persikėlimas per vandens kliūtis, taktinis judėjimo į kontaktą, suplanuota ir staigi gynyba, stabdymo ir puolimo veiksmai. Birželio 16-19 d. šiuos veiksmus kariai įtvirtins veikdami pagal iš anksto išgalvotą pratybų scenarijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.