Į savo pratybas Rukloje kariai įtrauks ir „Achemą“

Antradienį, po pietų, Rukloje oficialiai prasidėjo didžiausi per pastarąjį dešimtmetį kariniai mokymai „Kardo kirtis 2014“.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 10, 2014, 6:01 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:03 AM

Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius džiaugėsi, jog pirmąjį kartą pratybose dalyvauja tiek daug užsienio šalių karių. Pasak generolo, pirmąjį kartą atvyko vieni moderniausių pasaulyje tankai, Danijos kariuomenės „Leopard“.

„Didžioji dalis čia dalyvaujančių karių jau yra dalyvavę tarptautinėse operacijose. Visi jau turi patirties, yra dirbę petys petin. Kažkas Irake, kažkas Balkanuose, kažkas Afganistane“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Rusų pratybų nesureikšmina

Žinios, jog reaguodami į šias pratybas rusai Karaliaučiaus srityje pradėjo plataus masto manevrus, A.Pocius nesureikšmino.

„Jie bando daryti kažką panašaus ir tai yra normalus dalykas. Kaip ir sporte, taip ir šioje srityje yra varžybos bei lenktyniavimas“, – sakė A.Pocius.

Paklaustas, ar jau pastebėtas kitų šalių, ypač Rusijos specialiųjų tarnybų dėmesys Rukloje prasidėjusioms didelio masto pratyboms, A.Pocius sakė tokios informacijos dar neturintis.

„Kol kas ryškesnių, išskirtinių dalykų nepastebėjome. Tam yra Valstybės saugumo departamentas, Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas. Jie dirba savo darbą, jeigu ką nors rimtesnio sužinosime – informuosime“, – lrytas.lt sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Kariai iš dešimties NATO ir partnerių šalių

Tarptautinės pratybos vyks birželio 9–20 dienomis visose trijose Baltijos valstybėse. Jose dalyvauja daugiau kaip 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,3 tūkst. – Lietuvoje.

Mokymų metu visose Baltijos šalyse vyks štabų mokymai, o Latvijoje ir Lietuvoje – ir lauko taktikos pratybos. Praėjusį pirmadienį Latvijoje prasidėjusiuose štabų mokymuose dalyvauja mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ štabas, o pratybose – kuopa karių iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono su priskirtu kovinės inžinerijos būriu iš Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono bei Taktine oro atakos valdymo grupe iš Generolo R. Giedraičio artilerijos bataliono.

Lietuviai kausis su danais

Pratybose Gaižiūnų poligone šalia Ruklos dalyvaus apie 900 Danijos karių ir 700 LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono atstovų.

Pagal pratybų scenarijų lietuviai stengsis atremti puolančių danų ataką. Gavę atkirtį Danijos kariai bandys kontratakuoti, apsupti lietuvius.

Vėliau abi pusės pasikeis vaidmenimis – danai ginsis, o juos puls ir bandys nugalėti lietuviai.

Vykdys ir taikdarių misiją

„Ir vieniems, ir kitiems bus sudaryta galimybė pasitreniruoti ir puolant, ir ginantis. Pratybų pabaigoje prasidės padėties stabilizavimo operacija. Jos metu dirbs civilių ir karių bendradarbiavimo specialistai, vertinsiantys civilinę aplinką ir koordinuosiantys taikos rėmimo operaciją“, – sakė pratybų Žiniasklaidos operacijų skyriaus vadovas kapitonas Mindaugas Neimontas.

Į kariškių pratybas bus įtraukta Ruklos seniūnija, Pabėgėlių centras, akcinė bendrovė „Achema“. Kariškiai civilinėmis institucijomis naudosis imituodami taikos palaikymą karinių  veiksmų „sudrebintame“ regione. Pasak kariškių, baigiamojoje pratybų fazėje, pagal numatytą scenarijų su civilinėmis institucijomis vyks "derybos".

„Kardo kirtis“ – ketvirtą kartą vykstančios kasmetės JAV sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Jomis siekiama tobulinti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Pasak kariškių, tai pirmos tokio didelio masto karinės pratybos per pastarąjį dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.