Kairiųjų viršūnes bando purtyti maištininkai

Partijos viršūnėse keičiasi galvos, tai gal keisis ir partijos elgesys bei politika? Ar joje tiesiog tik pagausės vidaus rietenų? Tokių klausimų kyla po pasistumdymų šaltu dušu per rinkimus perlietos Lietuvos socialdemokratų partijos vadovybėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jun 10, 2014, 7:34 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:41 AM

Savaitgalį pagrindinės valdančiosios jėgos – socialdemokratų – tarybos posėdyje buvo kertamos galvos ir laužomos ietys po ne tokių sėkmingų, kaip tikėtasi, Europos Parlamento rinkimų ir perstumdytos kėdės partijos viršūnėje, rašo „Lietuvos rytas".

Čia sustiprėjo ligšiolinių partijos vadovybės kritikų pozicijos, tad galima tikėtis, kad kairieji nuo šiol mėgins būti aršesni ir aktyvesni politinėje arenoje arba bent tokius vaizduos.

Vietoj dviejų – vienas

Taryba palaimino du atsistatydinimus – teisingumo ministro Juozo Bernatonio iš partijos rinkimų štabo vadovo pareigų ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko – iš viso partijos aparato kuratoriaus posto.

Šias pareigas abu politikai paliko demonstruodami, kad rimtai vertina prastą partijos pasirodymą Europos Parlamento rinkimuose ir prisiima už tai atsakomybę. J.Olekas dar pasitraukė ir iš partijos Vilniaus skyriaus vadovo pareigų.

Tačiau nei J.Bernatonis, nei J.Olekas neatsistatydino iš partijos vicepirmininkų postų, tad šis jų žingsnis – greičiausiai tik simbolinis ir parodomasis.

Šių dviejų politikų užleistas vietas užėmė kitas partijos vicepirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, kuriam kol kas pavesta jas eiti tik laikinai.

Vis dėlto įdomu tai, jog A.Sysas nuo seno buvo vienas aršiausių aukščiausios partijos vadovybės kritikų ir, priešingai nei J.Bernatonis ir J.Olekas, nevengė aštriai kritikuoti jos politikos.

A.Sysas partiją savo ideologijos ir vertybių išdavyste, neryžtingu elgesiu ir lankstymusi prieš Prezidentūrą kaltino dar iš pirmojo po Seimo rinkimų, šventinio partijos suvažiavimo tribūnos.

Iš ten pat savo kritiką liejo ir dabartinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, kuris pernai kritikavo partijos vadovybę ir už tai, kad ji neva paslapčia ir galbūt susitarusi su Prezidentūra į prezidento rinkimus siunčia europarlamentarą Zigmantą Balčytį.

Pritrūko tik reklamos

A.Sysas taip pat visuomet kritikavo partijos pirmininką, premjerą Algirdą Butkevičių dėl sprendimo į rinkimus siųsti Z.Balčytį ir nenoro pačiam rimtai susikauti su prezidente Dalia Grybauskaite.

Tai, kad V.Andriukaitis „buvo teisus“, A.Sysas vis kartojo ir šiomis dienomis.

Tiesa, per tarybos posėdį aršiausiai partijos vedlį ir visos partijos politiką kritikavo kairiųjų veteranas Aloyzas Sakalas.

Jis itin skaudžiai pliekė ir Z.Balčytį – už tai, kad jis, kandidatuodamas į prezidentus, taip ir neatsisakė pirmosios vietos partijos Europarlamento rinkimų sąraše.

A.Sakalas vadino J.Bernatonį Prezidentūros agentu partijos gretose.

Kad abi partijos rinkimų kampanijos buvo suplaktos į vieną ir dar taip, jog rinkėjai esą nepatikėjo rimtais partijos ketinimais ir nuoširdumu, – pagrindinis ir visų kitų partijos vadovybės kritikų argumentas.

Tiesa, A.Butkevičius tokius priekaištus tarybos posėdyje atmetė ir bene pagrindine priežastimi įvardijo tai, kad rinkimų finišo tiesiojoje pritrūko partijos reklamos.

Keis politiką ar tik riesis?

Tačiau kaip elgsis A.Sysas, kuris jau paragino ir kitus partijos skyrių didžiuosiuose miestuose pirmininkus pasekti J.Oleko pavyzdžiu, ir ar jo tapimas viso partijos aparato kuratoriumi reiškia galimus jėgų persiskirstymus jos viršūnėse ir politikos pokyčius?

Juk A.Sysas, V.Andriukaitis, Seimo narys Julius Sabatauskas ir kai kurie kiti partijos nariai jau seniai ragina kuo greičiau į šiukšlių dėžę išmesti dešiniųjų paliktą naujos atominės elektrinės statybos projektą, pradėti „tikrai socialdemokratines“ mokesčių, pensijų sistemos reformas, griežčiau elgtis ne tik su Prezidentūra, bet ir su koalicijos partneriais.

Be to, A.Sysas kartu su V.Andriukaičiu net buvo apskundę J.Bernatonį partijos etikos sargams – už tai, kad jis esą savavališkai redagavo partijos suvažiavimo nutarimą dėl naujos atominės elektrinės projekto, jį švelnindamas.

Tačiau kai kurie socialdemokratai „Lietuvos rytui“ teigė abejojantys, ar partijos politika gali radikaliai keistis, ir tik prognozavo, kad gali tiesiog suintensyvėti jos vidaus gyvenimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.