Nemato reikalo kreiptis dėl Neringos Venckienės ekstradicijos

Iš Lietuvos pabėgusiai Seimo narei N.Venckienei inkriminuojami nusikaltimai nėra tokie sunkūs, jog dėl jų būtų pradėtas bėglės ekstradicijos procesas, teigia Generalinė prokuratūra.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 10, 2014, 5:20 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:03 AM

Dėl Seime nesirodančios parlamentarės N.Venckienės paieškos antradienį į Seimo plenarinį posėdį buvo pakviestas laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Darius Raulušaitis. Parlamentarai domėjosi, kodėl buvo paskelbta Seimo narės N.Venckienės paieška ir nepradėtas jos ekstradicijos procesas.

Atsakydamas parlamentarams, D.Raulušaitis pabrėžė, kad dėl N.Venckienės JAV teisėsaugai jau yra išsiųsti du teisinės pagalbos prašymai. Tačiau, remdamasis ikiteisminį procesą organizuojančio prokuroro vertinimais, laikinasis generalinis prokuroras teigė, kad pabėgusiai Seimo narei inkriminuojami nusikaltimai nėra tokie sunkūs, jog dėl jų būtų pradėti ekstradicijos veiksmai.

„Procesų veiksmų pagal teisinės pagalbos prašymą atlikimas, tarp jų ir N.Venckienės buvimo vietos nustatymas bei šaukimo jai įteikimas, priklauso išimtinai JAV teisėsaugos institucijų jurisdikcijai. Nesant nustatytai konkrečiai įtariamosios N.Venckienės buvimo vietai ir esant neišnaudotoms kitoms galimybėms užtikrinti jos dalyvavimą procese bei atsižvelgiant į N.Venckienei inkriminuojamų nusikaltimų pobūdį bei sunkumą, ikiteisminį procesą organizuojančio prokuroro vertinimu, šiuo metu nėra pagrindo N.Venckienei taikyti pačias griežčiausias prievartos priemones ir kreiptis dėl jos ekstradicijos“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo D.Raulušaitis.

Pasak D.Raulušaičio, N.Venckienės buvimo vietą teisėsaugos institucijos siekia nustatyti išimtinai baudžiamojo proceso tikslais – nesiekiant palengvinti ar kitaip daryti įtaką jos apkaltos Seime procedūrai.

„Įstatymai labai aiškiai atriboja baudžiamąjį persekiojimą ir parlamentines procedūras ir prokurorai šio atribojimo turi laikytis“, – pažymėjo D.Raulušaitis.

Pasak teisėsaugininko, prokurorai negali atsakyti, kada Seimo nariai sužinos N.Venckienės buvimo vietą ir turės galimybę jai įteikti pranešimą dėl apkaltos.

Prokurorai neturi procesinio ar dar kitokio tikslo siekti ir N.Venckienės pripažinimo nežinia kur esančia, tikino D. Raulušaitis. „Priešingai, prokurorai deda visas pastangas, kad būtų nustatyta jos buvimo vieta ir užtikrintas dalyvavimas baudžiamajame procese“, – teigė jis.

Prokuratūra tikina neturinti jokių duomenų, kad N.Venckienės nebūtų tarp gyvųjų.

Seimas priėmė protokolinį nutarimą svarstyti Seimo narės N.Venckienės mandato panaikinimo klausimą.

Seimas jau supažindintas su Konstitucinio Teismo šių metų birželio 3 d. išvada „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo narės Neringos Venckienės, kuriai pradėta apkaltos byla, veiksmų atitikties Lietuvos Respublikos Konstitucijai“.

Konstitucinis Teismas (KT) pripažino, jog posėdžių nelankančios Seimo narės, partijos „Drąsos kelias“ frakcijos Seime seniūnės N.Venckienės veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

„KT nusprendė, jog N.Venckienės nedalyvavimas be pateisinamos priežasties 2012 m. balandžio-lapkričio mėnesiais vykusiuose 64 Seimo plenariniuose ir 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuose prieštarauja Lietuvos Konstitucijai. Šiais veiksmais Seimo narė N.Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Ši KT išvada yra galutinė ir neskundžiama“, – sakoma KT išvadoje.

Partijos „Drąsos kelias“ lyderė N.Venckienė Seime nesirodo jau nuo pernai metų balandžio. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo