Žurnalistus į spąstus įstumia ir nepatikimi šaltiniai

Vienintelė klaida, vienas nepatikrintas faktas – ir ilgus metus siekta karjera eina šuniui ant uodegos. Tokią pamoką šįmet išmoko garsi reporterė Lara Logan, kuriai koją pernai pakišo apsimetėlis. Į panašią situaciją gali patekti ir žinomas Lietuvos žurnalistas Edmundas Jakilaitis, jeigu jo laidoje paviešintas dokumentas būtų pripažintas klastote. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:03 AM

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo. Jį pradėti nurodė Vilniaus apygardos prokuratūra, gavusi finansų viceministro Vytauto Galvono pareiškimą.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus m. apylinkės prokuratūra.

Pradėti du tyrimai

Kaip portalui lrytas.lt patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal LR BK 300 str. 1 d. (dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu).

Asmenims, sukūrusiems netikrą dokumentą, suklastojusiems tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą, gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Ši bausmė taip pat taikoma tiems, kurie tokį dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo.

Praėjusią savaitę LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, kurią veda E.Jakilaitis, paskelbė paskolos sutartį, kurioje nurodoma, esą viceministras, kuruojantis lošimus, iš lošimų bendrovės „Top sport“ savininko Gintaro Staniulio pasiskolino 300 tūkst. litų už 0,2 proc. palūkanas.

V.Galvonas ir G.Staniulis praėjusią savaitę paneigė, kad buvo sudarę paskolos sutartį.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija antradienį pradėjo tyrimą dėl finansų viceministro,  įtariamo iš lažybų bendrovės „Top sport“ savininko paėmus paskolą už itin mažas palūkanas ir taip supainiojus viešuosius ir privačius interesus.

Ragina kalbėti apie sveiką protą

E.Jakilaitis savo ruožtu BNS sakė V.Galvono kreipimusis vertinantis kaip siekį nukreipti dėmesį nuo esminio klausimo - galimo savo interesų konflikto.

„Čia ne apie mano asmenį kalba, bet apie sveiką protą. Žurnalistai neturi priėjimo prie absoliučios informacijos, tai nėra teisėsaugos ar kvotos institucija, žiniasklaida kelia klausimus, kurie yra svarbūs visuomenei. Žurnalisto viena iš esminių pareigų - jeigu ne pati svarbiausia - kelti klausimus. Jei klausimų kyla, jie yra keliamai. Suvesti kažką į žurnalisto asmenį yra žema ir pigu“, - aiškino E.Jakilaitis. Žurnalistas sakė, kad jo vietoje taip pat būtų pasielgę viso civilizuoto pasaulio žurnalistai: „Aš manau, kad turiu pakankamai daug patirties - televizijoje dirbu 18-tus metus, yra buvę įvairiausių situacijų, ir manau, kad savo darbą atlikau šiuo atveju taip pat profesionaliai.

Kada tu matai rankose dokumento kopiją su žmogaus parašu, kalbančią apie aiškų interesų konfliktą dėl jo veiklos ir to, kas parašyta toje sutartyje, čia net nėra klausimų, ką tokiais atvejais daro žurnalistai visuose civilizuotuose pasaulio kraštuose.

Aklai pasitikėjo šaltiniu 

Žurnalistės L.Logan istorija - taip pat pagrįsta pasitikėjimu savo šaltiniais.

Galimybė išgarsėti jai atsirado dar 2003-iaisiais. Tuomet amerikiečių televizijos CBS laidos „60 Minutes“ korespondentė L.Logan dirbo Jordanijoje. Du Irako kontrabandininkai pervežė ją per sieną – taip L.Logan tapo vienintele etatine didžiųjų JAV televizijų žurnaliste pačią pirmąją karo Irake akimirką.

Praėjus vos trejiems metams ji tapo vyriausiąja CBS užsienio korespondente, o dar po dvejų – pagrindine garsios laidos „60 Minutes“ korespondente.

Tačiau taip įspūdingai sužibėjusi žvaigždė pernai rudenį skausmingai krito po itin nevykusio reportažo apie ataką Libijos Bengazio mieste 2012 metais, kai buvo apšaudytas JAV konsulatas. Tuomet žuvo JAV ambasadorius Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

L.Logan su „60 Minutes“ komanda ieškojo naujų įdomybių vadinamojoje Bengazio istorijoje. Galiausiai lyg ir pavyko užsikabinti. Istoriją, sudominusią žurnalistę, papasakojo dramblotas, ožio barzdele pasipuošęs buvęs kariškis, prisistatęs Morganu Jonesu. Tikroji jo pavardė – Dylanas Daviesas.

Jis papasakojo L.Logan emocingą istoriją iš pirmų lūpų apie tai, kaip, prasidėjus kruvinai islamistų atakai prieš JAV ambasadą Bengazyje, jis perlipo beveik 4 metrų aukščio ambasados tvorą, kad padėtų kovos draugams. Istorija sukėlė didelį šurmulį, tačiau netrukus paaiškėjo, kad pašnekovas melavo.

Laidai „60 Minutes“, garsėjančiai informacijos patikimumu ir itin kruopščiu šaltinių tikrinimu, tokia klaida buvo nedovanotina. L.Logan buvo priversta atsiprašyti. Ji neribotam laikui turėjo išeiti atostogų ir dingo iš eterio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.